Hur man brinner utan matcher?

Som det sjunger i en berömd sång är sommaren ett litet liv. Och livet är fullt av äventyr, oväntade händelser och fall, vilket gör att du kan lära dig något nytt och lära dig mycket. Och dubbelt, nej, i "tio" är det fascinerande och spännande om du är en femtonårig pojke eller tjej som först kom till sommarläger, i likhet med pionjären eller pojken Scout. Minnes och intryck av kampanjerna, bakade potatis i elden och sånger under gitarr bland nattskogen kommer att vara kvar för resten av livet. Tänk dig att du redan är en gråhårig farfar eller granny i en trycksjack och med sticknålar, sitta omgiven av en hel familj av växande barnbarn och berätta för dem hur du i fjärran barndom lärde dig att släcka eld och slå eld utan matcher. Och i själva verket hur?

Hur man brinner och tänder en eld utan matcher?

Sätt hur man tänder en eld utan matchar, det finns ett stort utbud, men för alla behöver du tinder. Vad är det Ja, något naturligt brännbart material som kan lånas från Mother Nature själv. Till exempel torrt gräs och löv, gammalt torkat mos, björkbark, kottar och nålar, krossade svampar, dumplings, damm som framställs av trämaskinsekter, bomullsull, en bränd trasa, små splinter eller vaxpapper. Om de får gnistor på något av dessa material tänder de genast och börjar smoldera. Det är bara att blåsa upp elden och njuta av eldens värme och maten som är lagad på den. Nå, nu om några sätt att få gnistor.

Hur man tänder en eld utan matcher, eller ring till hjälp av solen

Det enklaste sättet att få eld utan matchar är att dra nytta av solljuset som passerade genom förstoringsglaset. Det är bra om du har ett förstoringsglas, en kamera eller en av dina vänner som har glasögon för ett plus. Vik de torra markerna in i kaminen, lägg kanten och använd förstoringsglaset för att rikta solstrålen på den. Snart kommer tindaren att värma upp till en sådan temperatur att den börjar smoldera. Du måste bara flamma eld, och elden är klar. Tja, om det inte finns ett förstoringsglas kan du använda två glasögon från den vanliga klockan, hälla vatten i dem och ansluta dem ihop.

Hur man eldar och tänder en eld utan matchar med flint?

Men om det inte finns någon sol eller att tända en eld i mörkret passar den tidigare versionen inte. Men det finns ett annat sätt, med hjälp av flintar och ben. Som en flint kommer någon hård sten med en storlek på minst 5 cm i bredd och 10 cm i längd att göra. Och som en kresala kan du använda en vanlig kniv. Så vi ordnar en eld och lägger ut tinderen, i vår vänstra hand håller vi stensten ständigt och rörlöst, och vi skär en gaffelskala med hjälp av en kresal. Avståndet från händerna på tinder är högst 5 cm. Så snart gnistorna slår på tinderen och det börjar smoldera, fortsätt genast att blåsa upp flammen. Det är klart.

Odla en eld utan matchningar genom friktion

Men den mest mästerliga och antika sättet att få eld utan matcher är friktion. Så här gör du det: från en massivt träslag gör vi stöd. Vi lägger en logga på popen och i mitten av den övre plattformen arrangerar vi en grop med ett djup på 1,5-2 cm. Från stammen av en ung björk, hassel eller yew med en diameter av 2-3 cm och ett rep gör vi en lök. Och från en tallstav med en blyertstjocklek och en längd på minst 30 cm konstruerar vi en borr. Därefter drar vi borren i en vänd och i ena änden sätter vi in ​​den i urtaget på stödet och snabbt med en båge snabbt på borren, som om vi försöker klippa den över i två. Snart kommer gnidgötet att värma upp och börja smoldera. Lossa löken med en borr och uppblåsa tinderen, och försiktigt överför den antända flammen till släkten.

Det finns också en hel massa metoder för avelbrand utan matchningar. Men även om du känner till dessa tre kommer du inte att gå vilse i kampanjen, men du kan värma och mata dig själv och dina vänner.