Endometrios och graviditet - är det möjligt att rädda och föda barn?

Endometrios är en gynekologisk sjukdom där endometrieceller växer in i närliggande organ och vävnader. Deras närvaro är fixerad på bukhinnan, i äggstockarna, äggledarna och till och med i blåsan, ändtarmen. Tänk på sjukdomen i mer detalj, vi kommer att ta reda på om endometrios och graviditet är kompatibla.

Kan jag bli gravid med endometrios?

Många kvinnor med liknande sjukdom är ofta intresserade av svaret på frågan om graviditet är möjlig med endometrios. Allt beror på svårighetsgraden av sjukdomen och lokaliseringen av fältet för tillväxt av endometrivävnaden. Ofta upplever kvinnor problem med uppfattningen i denna kränkning. Att svara på frågan om graviditet är möjlig med livmoderhalsens endometrios, uppmärksammar gynekologerna följande:

  1. Frånvaro av ägglossning. I sådana fall kan kvinnor registrera enskilda episoder av menstruation, som är obegripliga, har ingen regelbundenhet, är ofta smärtsamma. Ovulatoriska processer i detta fall kan vara frånvarande, på grund av vilken uppfattning blir omöjlig. Detta observeras när äggstockarna påverkas.
  2. Implantationsstörningar. Det observeras med adenomyos när livmoderns inre skal är allvarligt skadat. Samtidigt är befruktning möjlig, graviditet uppstår, men det avbryts på kort sikt, 7-10 dagar efter befruktningen. Ett fosterägg kan inte fästas vid livmoderns vägg, vilket medför att det dör och släpps utåt.
  3. Störningar i det endokrina systemet. Sådana fenomen åstadkommer spridningen av endometrios till närliggande organ och vävnader, hela nederbördssystemet.

Enligt statistiska data är sannolikheten för graviditet med endometrios ungefär 50%. Hälften av patienterna har problem med uppfattningen. Det bör noteras att cirka 30-40% av fallen diagnostiseras direkt under graviditeten. Detta är en bekräftelse på möjlig uppfattning i närvaro av en sjukdom. Allt beror på vad som är direkt påverkat. Om könkörtlarna eller en av dem fungerar normalt finns sannolikheten för befruktning.

Graviditet och endometrios hos äggstockarna

Efter att ha behandlat vad som är endometrios av äggstockarna, oavsett om det är möjligt att bli gravid i det här fallet, bör det noteras att det i praktiken är mycket problematiskt. Ofta ser endometrioidformationer i kökkörtlarna ut som en cyste - ett hålrum fyllt med flytande innehåll. Deras diameter varierar från 5 mm till flera cm. I detta fall kan sammanslagningen av flera formationer i ett sätt lösas. Som ett resultat är hela vävnaden hos de sexuella körtlarna involverade och processen för ägglossning blir omöjlig. De endometriska vävnadsställena själva kan komma in i äggstockarna på följande sätt:

Graviditet och endometrios av livmodern

Som redan nämnts ovan är graviditet med livmoderhalsens endometrios möjlig. I detta fall diagnostiseras ofta en diagnos direkt vid undersökningen av en gravid kvinna. Läkare i detta fall upptar vänta och se taktik. Att bedöma omfattningen av lesionen, dess läge, gynekologer fattar ett ytterligare beslut om typen av terapi. Men ofta blir endometrios orsaken till frånvaron av graviditet.

Efter lyckad befruktning sänds ägget på äggledarna till livmoderhålan för implantation. Fixering av fosterägget i könsorganets vägg är det viktigaste ögonblicket under den kommande graviditeten. Om de inre skalen är allvarligt drabbade, kan det normalt inte tränga in i livmodern, vilket leder till att det dör efter 1-2 dagar. Graviditet kommer inte, och kvinnan fixar utseendet av blodig urladdning, vilket det tar för menstruation.

Endometrios och graviditet efter 40 år

Endometrios och graviditet efter 40 är praktiskt taget oförenliga begrepp. Antalet sådana fall är små, men det är omöjligt att helt eliminera detta fenomen. Patologins särdrag ligger i spridningen av fokus till närliggande organ och system. Dessutom är ägglossningen vid denna ålder inte konstant, så sannolikheten för uppfattningen minskar flera gånger.

När en kvinna visar endometrios och graviditet samtidigt rekommenderar läkare att avbryta dräktighet. Det finns hög risk för missfall, vilket beror på funktionella och anatomiska förändringar i reproduktionssystemet. Behandlingen av sjukdomen innebär kirurgisk ingrepp, vilket också är oförenligt med graviditeten. Bland de möjliga komplikationerna av graviditeten vid denna ålder:

Hur blir man gravid med endometrios?

Ofta säger gynekologer att en kvinna upplever problem med uppfattningen att graviditet och livmoderhalsen endometrios inte är ömsesidigt exklusiva definitioner. Därvid uppmärksammar de alltid möjligheten till en normal graviditet. Även i fall där befruktning sker, börjar graviditeten inte på grund av brist på normal implantation. Att bli gravid och uthärda ett barn med denna sjukdom, rådgör läkare:

Graviditet efter behandling av endometrios

Graviditet efter endometrios skiljer sig inte från den som uppstår när det inte finns någon sjukdom. Restaurering av livmoderns inre skikt möjliggör implantation. Vidare normaliseras ovulationsprocesserna efter den avslutade behandlingstiden. Med denna uppfattning är möjligt under den första månaden. I praktiken sker det med väl valda behandling inom 3-5 cykler.

Planerar graviditet vid endometrios

Graviditet vid endometrios är oönskade. Om det förekommer en överträdelse rekommenderas läkarna att genomgå en behandling innan de planerar ett barn. Efter kirurgisk behandling föreskrivs administrering av hormonella läkemedel. Sådan behandling tar lång tid - 4-6 månader. Hormonala läkemedel introducerar reproduktionssystemet i ett "viloläge", så det är bättre att inte försöka bli gravid. Endast efter kursen ger läkarna tillstånd att planera graviditet.

Hur påverkar endometrios graviditeten?

Kvinnor som lärde sig om endometrios och graviditet på nästan en dag är intresserade av hur graviditet sker vid endometrios. Läkare ger inte ett entydigt svar, varning om möjliga komplikationer av gestationsprocessen. Bland de vanliga överträdelserna

Hur man sparar graviditet i endometrios?

Efter att ha avslöjat endometrios under graviditeten i de tidiga stadierna etablerar läkare en dynamisk observation för framtida mor. Detta är förknippat med en hög risk för komplikationer - en död graviditet , ett missfall. För att undvika dem måste den gravida kvinnan följa medicinska föreskrifter och recept. Ofta föreskrivs hormonella mediciner för att stödja gestation. För att rädda sin graviditet borde den förväntade mamman:

Behandlar graviditet endometrios?

Läkare säger att den tidigare existerande endometriosen under graviditeten är mindre uppenbar och nästan stör inte kvinnan. Detta beror på ökningen av progesteron, vilket påverkar tillväxten av foci negativt. Mycket liten kan försvinna helt och hållet. I sådana fall säger kvinnor att de har botad endometrios och en framtida graviditet kommer snart. Delvis är detta sant - den kliniska bilden försvinner, patienten stör inte längre. Men efter leverans är det nödvändigt att genomgå en kontroll för att helt eliminera sjukdomen.