Adenomyos och graviditet

Adenomyos är en diagnos som innebär spridning av endometrisk vävnad bortom livmoderhålan med dess införande i livmoderns väggar. Annars kallas denna sjukdom intern endometrios - ett begrepp som många kvinnor "hör". Sådan patologi kan vara ett allvarligt hinder om en kvinna planerar att bli en mamma. Möjligheter till uppfattning med denna sjukdom reduceras kraftigt, och dräktighetsprocessen är under konstant hot. Vi kommer att förstå hur kompatibel adenomyos av livmodern och graviditeten.

Adenomyos av livmodern - orsaker och symtom

Den särdrag av livmoderns slemhålighet är att den kan multiplicera att expandera under hormonernas verkan. Detta är nödvändigt för att få ett befruktat ägg, dess införande i livmodern och graviditetens början. Det endometrium som fodrar de inre livmoderna och, i frånvaro av graviditet, avvisas och går ut genom vagina i form av menstruation.

Om endometrialceller av en eller annan anledning kommer in i bukhålan (som ett resultat av operation, trauma, casting av menstruationsblod), kan de "lägga sig" på ytan av andra organ, vilket leder till inflammatoriska processer. Vad som orsakar att endometriumet "växer" in i livmoderns väggar är fortfarande oklart, men den inre endometriosen, i dess manifestationer och konsekvenser, är inte "bättre" än den yttre.

Kan jag bli gravid med adenomyos?

På frågan om graviditet är möjlig med adenomyos är det svårt att besvara otvetydigt. Å ena sidan orsakar adenomyosin kvinnlig infertilitet hos 40-80% av patienterna. Å andra sidan, även svåra fall av endometrios, svarar framgångsrikt på kompetent behandling. Diagnosen av en adenomyos av livmodern är inte alls en dom, det är möjligt att bli gravid med det utan att till och med tillgripa gynekologernas ingripande.

Om det är dags att börja effektiv behandling, blir graviditet med adenomyos så mycket som möjligt, men kommer detta beslut att stödjas av den behandlande läkaren? Förbättring av tillståndet för inre endometrios under graviditeten förekommer ofta, men chanserna för sjukdomsprogression vid ett ogynnsamt resultat av svangerskapet är desamma. Därför föredrar läkare oftare för graviditet, men bara efter härdning av adenomyos.

Adenomyos under graviditeten

Om graviditet uppträder spontant eller under specialbehandling under adenomyos, måste en kvinna vara under vakande medicinsk övervakning. Förstört hormonell bakgrund, ökad kontraktil aktivitet av myometrium på grund av patologi i adenomyos hindrar inte alltid hur man blir gravid, men är nästan alltid riskfaktorer för missfall.

Alla ansträngningar bör inriktas på att upprätthålla graviditeten, för när den avbryts finns det ett starkt återfall av adenomyos, som ofta växer till en tyngre form. När man förbereder sig på förlossning bör man komma ihåg att hos gravida kvinnor med livmoder adenomyos är risken för postpartum

Med återhämtningen av menstruation efter födseln, försvinner symptomen på adenomyos, som har dött under graviditeten, så det är bättre att ha en antirecretiv terapi i förväg, inklusive att ta hormonella droger, stärka immuniteten och andra åtgärder som doktorn föreslagit.

Det bör också skyddas mot oönskade graviditeter för att undvika abort, eftersom den artificiella avslutningen av graviditeten tjänar som en provocerande faktor för en massiv start av endometrios. Det är också önskvärt att undvika interventioner i livmodern för att förhindra övergången av adenomyos till den yttre formen av omfattande endometrios.