Cradle Mountain - Lake St. Clair National Park


I de centrala högländerna Tasmanien, 165 km nordväst om Hobart, finns en av världsarvslistan UNESCO - Cradle Mountain National Park - Lake St. Clair National Park. Denna park är inte bland de rent underhållande föremålen, det besöks av turister som är redo att koppla sina mobiltelefoner för några dagar och gå på en spännande vandring genom bergen och skogarna. Det finns många vandringsleder här, det är från parkområdet som den välkända Overland Track-vägen börjar.

Från stiftelsens historia

År 1910 besökte parkens territorium den första europeiska Gustav Weindorfer. Två år senare fick han en liten bit och byggde en original chalet för besökare. Gustav heter hans byggnad Waldheim, som översätts som "skogshus". Tyvärr förstördes den ursprungliga chalet under elden. Men 1976 byggdes en absolut kopia av Waldheim, som till och med idag välkomnar gästerna. Det bör noteras att det var Windorfer och hans fru Keith som initierade gruppen, som förespråkade erkännandet av det skyddade parkområdet. Sedan 1922 ansågs parkområdet 65 tusen hektar vara en reserv och 1972 officiellt förklarades en nationalpark.

Sevärdheter i parken

De största attraktionerna i Cradle Mountain - Lake St. Clair National Park är det krökta bergskedjan Cradle Mountain, som ligger i norr, och höglandet St. Clair Lake, som ligger i söder. Det antas att Saint Clair är den djupaste sjön i Australien , dess djup når nästan 200 meter. Lokala aboriginer kallar denna sjö "Liavulina", vilket betyder "sova vatten". I den norra delen av parken kan du se Barn Bluff-klippan och i mitten stiga bergen i Ossa Mountain, Oakley Mountain, Pelion East och Pelion West. Ossa Mountain är det högsta berget i Tasmanien, dess höjd är 1617 meter. Nationalparkens huvudsakliga rikedom är en vild orörd natur, alpina ängar, regnskogar och pittoreska stränder.

Nationalparkens växtvärld är verkligen unik. Det är en fantastisk mosaik av australiensiska endemiska (lövträd och barrträd), 45-55% av dessa finns inte på någon plats i världen. Särskilt vackra är foten på hösten, när bokskogar är målade i olika nyanser av orange, gul och ljusröd. Inte mindre mångfacetterad och fauna. Echidna, wallaby känguru, Tasmanian djävul, wombat, opossum, platypus och andra djurarter som bor i parken blev ett riktigt emblem på den australiensiska kontinenten. Överraskande registreras 11 av 12 arter av endemiska fåglar här.

Till turisten på en anteckning

Från huvudstaden i staten Tasmanien till nationalparken "Cradle Mountain Lake City Clair" kan nås med bil genom National Highway 1. Om du inte tar hänsyn till trafikstockningar, kommer du att spendera cirka 4,5 timmar på resan. Offentlig transport i riktning mot parken går inte. Om du stannade i Queenstown kommer det att bli lättare och snabbare att komma till parken. Genom Anthony Rd / B28 på vägen utan att ta hänsyn till trafikstockningar tar cirka 1,5 timmar.

Sedan 1935 på territoriet av nationalparken "Cradle Mountain - Lake St. Clair" läggs sex dagars rutt Overland Track. Denna turné med hisnande utsikt över andan förde parken en ovanlig popularitet. The Overland Track-rutt, som sträcker sig 65 kilometer från Mount Cradle Mountain till Lake St. Clair, kommer säkert att vädja till erfarna resenärer. Om du inte planerar en lång promenad, kan du gå på en två timmars turné för en förutgående bekantskap med parken. Denna turné tar dig till Lake Dove, som ligger vid foten av det majestätiska Mount Cradle Mountain.