Brugmansiya - plantering och vård, viktiga regler för odling

Många att dekorera sina hem väljer tropiska växter som kräver krävande omsorg, men deras skönhet kompenserar allting. Brugmansiya, plantering och omsorg som innehåller ett antal viktiga regler, är en vintergröna buske och är känd för sina ovanliga campanulate blommor.

Hur ser användmansy ut?

Det finns ett antal fakta som används för att beskriva denna blomma kultur:

 1. I naturen växer buskar till 5 m, och i hemmet används låga sorter av brugmansii.
 2. Bladen är stora och har en oval form och böljande marginaler. På längden kan de nå upp till 0,5 m.
 3. Blommorna är trattformade och klockformade. De är långsträckta och stora, så deras diameter kan nå upp till 20 cm och längden - upp till 50 cm. Beroende på sorten kan knopparna målas i grön, röd, gul, orange och grädde. Det finns två- och trefärgssorter. Aromen är uttalad och speciellt intensifieras det på kvällen. Många är intresserade av när blommorna blommar, och så kan du njuta av skönheten och aromen av knoppar nästa år efter plantering från juli till december.
 4. Det är viktigt att tänka på att busken är giftig, så den ska omsorgsfullt transplanteras och trimmas.

Det finns olika typer av bruggmansia, som i högre grad skiljer sig i blommans utseende. Bland de vanligaste anslår du dessa alternativ:

 1. "Doftande" . Blommor når en längd på upp till 30 cm, och de är målade i en vit eller ljusgul nyans.
 2. "Golden" . Knoppar i längden når också upp till 30 cm, och de har en bred böjning. Det finns alla nyanser av gult. Bladplattan är smal i denna klass.
 3. "Snövit" . Brugmansiya i höjd når 3 m. Blommans längd är 25 cm och de är vita. Bladen är sammetslösa.
 4. "Bloody" . Denna typ av bruggmansia, plantering och omsorg som utförs enligt de regler som anges nedan är frostbeständig. Knoppar är målade i gul, orange och röd nyans. Det bör noteras att aromen inte är lika stark som i andra sorter.
 5. "Mångfärgad" . Bland annat är den här arten utmärkt av de längsta knopparna, så de kan nå upp till 0,5 m. De är målade i en krämskugga, men med ålder kan den bli persika.

Hur korrekt att plantera бругмансию?

Det är viktigt att välja rätt potten som planterar och växer växten. Du kan använda en sten- eller plastbehållare, men i det andra fallet gör du ett hål i botten så att överskott av vatten kommer ut under bevattning. För att utveckla väl brukmansi bör plantering utföras i en rymlig kruka, eftersom rotsystemet växer snabbt.

Plantering brugmansii frön

Planteringsmaterialet måste vara friskt. Det är viktigt att tänka på att fröerna är täta, så skotten måste vänta länge. Att odla användmansiya av frön hemma genomförs landning enligt följande regler:

 1. Först plantera plantmaterialet med hjälp av ett tillväxtstimulansmedel . För att påskynda spridningsprocessen rekommenderas att skrapa frön först för att bryta skalet.
 2. Blötlägg jorden noggrant och häll den. Djupet av plantering av frön bör vara 1 cm.
 3. För att gropa bruksmania måste plantering och vård omfatta att täcka behållaren med film eller glas för att skapa ett växthusförhållande. När skotten uppträder, ta bort skyddet. Spray tre gånger om dagen, men notera att jorden inte bör starkt fuktas.
 4. Brugmansiya växer snabbt och plockning i en annan kruka måste ske efter det femte verkliga bladets utseende.

Hur man planterar brugmansiyu sticklingar?

Denna variant är vanligare, eftersom växten växer snabbare och blommande sker samma år. Det finns regler hur man planterar brugmansiyu sticklingar:

 1. Från mödrarbusken skär skotten, vars längd inte ska vara mer än 20 cm. Klippet ska vara apikala sticklingar med ett asymmetriskt arrangemang av bladen.
 2. Rot i den beredda och desinficerade jorden. Täck behållaren med en påse eller burk. Om några veckor ska bladen uppträda och sedan ta bort skyddet.

Brugmansiya - växer hemma

För den här exotiska krukväxter är stor betydelse bra ljus och under den kalla årstiden utan att skapa ytterligare belysning kan det inte. Dessutom är det hygrofilöst, därför kräver fuktig mark och luft. Anvisningarna om hur man odlar brugmansiyu, indikeras att på sommaren kan en kruka sätta på en balkong, men det är att föredra om det är en östlig eller en västerländsk sida. Optimal för god utveckling är temperaturen 13-26 °.

Jord för brugmansii

För att odla denna blomkultur rekommenderas att man väljer ett näringsämne, som också måste tömmas för att tillåta fukt att passera. Det är bättre att förbereda jordblandningen själv, så planteringen kan utföras i marken, som innehåller två delar torv och en del av lamm och humus. Klar blandning rekommenderas att behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat för desinfektion. Om det inte finns något sätt att göra en sådan jord kan plantan brugmansiya planteras i butiksmarken, men den bör spädas med kompost .

Hur bryr du sig om brugmansia?

Reglerna för bevattning, beskärning och gödning kommer att diskuteras nedan, men vi bör också vara uppmärksamma på att vårda busken på vintern. I slutet av hösten börjar viloperioden, så du måste sänka lufttemperaturen till 7-12 ° C. För att "sovna" brugmansiya, ta hand om hennes förändringar, vilket inkluderar sällsynt vattning, men utfodringen är helt utesluten. Oroa dig inte om en busk slänger ett papper, anses det som normalt.

Gödselmedel för brugmansii

För gödning reagerar växten väl, och det är nödvändigt att göra dem under perioden, från och med våren och fram till slutet av sommaren. Lägg till gödsel varje 7-10 dagar. Från gödningsmedlet beror på hur stark och lång blomning kommer att bli. Även om villkoren för vård och underhåll inte är annorlunda under året, på vintern och senhösten behöver du inte använda kosttillskott. Det återstår att veta vad man ska befrukta brugmansiyu, så att du kan använda både flytande och fasta gödningsmedel. Det är bättre att alternativa mineral och organiska gödningsmedel ger preferenser till fosfor-kaliumtillskott.

Brugmansia i en kruka - vattning

Fuktig mark är ett viktigt kriterium för en riktig tillväxt och utveckling av växten. Om jorden torkar, kommer bladen och blommorna att falla av. Att blomstra brugmansiya, plantering och vård på sommaren betyder inte bara daglig vattning, men sprutar också 2-3 gånger om dagen. Vid andra tillfällen bör bevattning utföras när jordens övre lager torkar. För att växa bra brugmansiya hemma måste du skära två gånger på vintern. När batterierna är på, kom ihåg att övervaka luftfuktigheten, som inte ska ligga under 75%.

Brugmansiya transplantation

När växten växer och bladen börjar torka, transplantera den till en större behållare, annars kan problem uppstå. Den nya krukan ska vara 5 cm bredare än den föregående. Fyll tanken med avlopp och ett lager av lämpligt substrat. För att odla behållaren blommigt innan du flyttar den till en ny plats, måste du ta bort några nedre grenar för att föryngra busken. Det är bara att sätta in busken i potten, tillsätt den fulla volymen jord och häll det bra.

Brugmansiya - beskärning

Om du vill se hur växten blommar, måste vården nödvändigtvis innehålla beskärning, som implementeras enligt reglerna:

 1. Förfarandet bör vara i februari eller början av mars. Om plantan i de tidiga utvecklingsstadierna inte hade den övre tillväxtpunkten, görs den första beskärningen först efter den första blomningen.
 2. Beskärning får inte röra vid de Y-formade pluggarna.
 3. När du utför den korrekta vården borde Brugmannia-blomman förbli med små, knutna, laterala grenar. De får endast kortas med 1/3.
 4. Formning beskärning utförs endast för att långsam tillväxt.

Brugmansiya - reproduktion

För att få en annan växt kan du använda flera metoder:

 1. Sticklingar. Under beskärningen finns det många grenar som kan utgöra grunden för att skörda planteringsmaterialet. Skärning brugmansii görs bäst av grenar som har en knut med förgrening. Var noga med att skära alla löv. Skärets ände sprinkles med "Kornevin" och fördjupas till en fuktig mark eller läggs i vatten. När rötterna förekommer transplanteras i en bra kruka.
 2. Luftlager. För att genomföra denna procedur är det nödvändigt att ta en välutvecklad skjuta på en årig, där ett snitt görs i form av en kil. Djupet bör inte vara större än stammen. Stänk denna plats med "Kornevin" och linda den med vått sphagnum . Lägg en "hylsa" av polyeten i skärplatsen och fäst den med elastiska band i varje ände. Om filialen suger, använd supporten. Det är viktigt att mossen alltid är våt, om den är torr, använd sedan en spruta för fuktighet. Efter 1-1,5 månader. rooting kommer att äga rum och du kan landa.
 3. Frön. Att plantera frön skiljer sig inte från andra växter. Först behandla dem med ett tillväxtstimulansmedel. Brugmansiya kommer snabbt växa upp, plantering och omsorg som kommer att omfatta sådana förfaranden: skydd genom en film, för skapande av havsförhållanden, regelbunden vattning och periodisk luftning.

Sjukdomar av brugmansii och behandling

Med felaktig vård kan du möta vissa skadedjur och sjukdomar, från vilka du måste bli av med så snabbt som möjligt, så att blomman inte dör.

 1. Människor som är intresserade av varför brugmansii gula löv borde veta att detta kan vara en reaktion på en spindelmids handling. Dessutom kommer de fortfarande att vissna och vrida. Ett tydligt tecken är närvaron av en web. För att bli av med skadedjuret, utför 3-4 behandlingar med en akaricidpreparat. Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att du tar pannan i frisk luft, och om värmen är stark, spraya busken.
 2. Brugmansiya, landning och vård som utförs utan att reglerna överensstämmer, kan påverkas av grårot eller pulverformig mögel . I detta fall visas en vit eller grå beläggning på löv och knoppar. Behandla plantan med en fungicid för behandling. Antalet behandlingar väljs ut beroende på skadans omfattning, men det måste finnas minst två.
 3. När överdriven vattning och stagnation av vätskan utvecklar rotsvamprotta. För att klara av sjukdomen är det nödvändigt att ta bort de drabbade rötterna och behandla blomman med ett fungicidalt läkemedel.