Bronkoskopi - hur går proceduren och vad är dess egenskaper?

Kontroll av det inre hålrummet, producerat för diagnostiska eller terapeutiska ändamål, utförs med hjälp av en endoskopisk metod, vilken bronkoskopi också gäller. Vad är bronkoskopi, hur gör ett sådant förfarande och varför - en fråga som kräver detaljerad övervägning.

Vad är bronkoskopi?

Till att börja med bör du överväga själva definitionen av begreppet bronkoskopi, vilken typ av procedur och när det föreskrivs. Dess fulla namn är trakeobronchoscopy. Detta är en modern metod som låter dig visuellt undersöka luftstrupen och bronkierna. Utför bronkoskopi med hjälp av ett specialfibrobronhoscope, som består av en speciell kabel som har en video eller kamera i slutet. För att styra enheten använd ett specialhandtag utrustat med en manipulator.

Vad visar bronkoskopi?

Ta reda på vilken bronkoskopi är och hur man gör denna procedur, du borde veta om några viktiga punkter. Tracheobronchoscopy utförs ofta genom att infoga enheten genom näsan, mindre ofta genom munnen. Specialisten före proceduren tillämpar sedativa och lokalanestetika för att utesluta överdriven spänning, spasmer och minska smärta. I särskilt svåra fall används allmän anestesi. Därefter tränger anordningen in i det organ som undersöks. Förutom visuell inspektion tillåter bronkoskopet en biopsi att utföras för ytterligare undersökning.

Vad kommer bronkoskopi visa visuellt i studien:

Bronkoskopi - indikationer

Ett sådant komplicerat förfarande som bronkoskopi hos bronkierna och luftstrupen har sina egna indikationer, som kan vara diagnostiska eller terapeutiska. Om frågan, bronkoskopi - som vi har funderat på här, följt av logiken och konsekvensen vid bedömningen av denna fråga, bör man överväga de viktigaste indikationerna för användning av ett bronkoskop.

Indikationer för trakeobronkoskopi för medicinska ändamål:

För diagnostiska ändamål är indikationerna för bronkoskopi följande:

Bronkoskopi - kontraindikationer

Förfarandet för bronkoskopi har ett antal kontraindikationer till övningen, som det är mycket viktigt att veta. Typiskt samlar specialister en fullständig historia innan de föreskriver förfarandet för att utesluta de oönskade och ibland farliga konsekvenserna av bronkoskopi som utförs utan att ta hänsyn till kontraindikationer som kan vara relativa och absoluta.

Absoluta kontraindikationer:

relativ:

Hur utförs bronkoskopi?

Frågan om hur bronkoskopi är gjort är viktigt för dem som tilldelas denna procedur. Tracheobronchoscopy bör utföras efter beredning, och metoden för dess genomförande bestäms av en specialist, baserat på orsaken och komplexiteten hos den planerade manipulationen. Bronkoskopi, hur man gör det och hur man förbereder sig på det - ett viktigt problem som beror på det framgångsrika resultatet av förfarandet.

Förberedelse för bronkoskopi

Obligatorisk beredning av patienten för bronkoskopi innehåller ett antal analyser:

Förutom testen måste patienten uppfylla vissa krav före förfarandet:

 1. Du kan äta middag senast åtta på kvällen och inte för tätt.
 2. På kvällen innan man lägger sig är det önskvärt att ta lugnande medel.
 3. På dagen för proceduren bör du sluta röka.
 4. Trakeobronchoscopy görs på en tom mage.
 5. Före proceduren är det önskvärt att tömma blåsan och tarmen.

Bronkoskopi med biopsi

Att veta hur bronkoskopien passerar med en biopsi, du kan förbereda känslomässigt för detta obehagliga förfarande. Även om beskrivningen av sådan manipulation är otrevlig och detaljerna i sitt beteende kan skrämma någon. Så är följden av åtgärder:

 1. Apparatens rör infogas genom bronkierna till den undersökta platsen (vid vilken provtagningen av materialet är planerad).
 2. Genom att styra processen genom X-ray-TV, tryck på de speciella tangenterna upp till stoppet.
 3. Vid utandning nedsänks ändarna av tången i lungens parenkym och tar provkörning.
 4. Om patienten känner smärta vid denna tidpunkt, bör tången omedelbart avlägsnas och materialet tas på den andra platsen.
 5. Denna metod tar från tre till sju prover.
 6. Proceduren avslutas först efter att de är övertygade om fullständigt stopp av blödningen av de skadade områdena. Blod från bronkierna och luftstrupen aspireras.

Bronkoskopi under anestesi

I vissa fall görs trakeobronchoskopi under generell anestesi. Inte alla kliniker har tekniska möjligheter för detta, så du bör veta i förväg om tillgången på den apparat som behövs för proceduren. De viktigaste fördelarna med denna metod överskuggar känslorna i den postoperativa perioden, som uppenbaras av svår smärta och smärtsam hosta, vilket inte ens tillåter dig att flytta. Bronkoskopi, som används i vilket fall som helst, utförs med undantag av allergi mot anestetika.

Ordningen för den utförda bronkoskopi är följande:

 1. Patientens lungor ventileras i några minuter.
 2. En 1% lösning av natriumtiopental administreras intravenöst.
 3. Efter starten av den tredje graden av anestesi stoppas läkemedlet och relaxanterna i det depolariserande provet införs och ventilation utförs.
 4. Efter avslöjandet avlägsnas masken och fortsätter till själva proceduren för trakeobronkoskopi, vars ordning beskrivs ovan.
 5. Det är inte alltid möjligt att utföra fullständig ventilation med en mask (anestesiapparat), så om tecken på hypoxi uppträder måste patienten intuberas och fortsätta att ventilera lungorna genom röret.

Bronkoskopi - komplikationer

Tyvärr kan komplikationer inträffa efter bronkoskopi, även om denna metod anses vara så säker som möjligt. Risken för utseende är minimal, men ingen kan ge en absolut garanti för fullständig säkerhet.

Efter bronkoskopi, utförd under anestesi, kan komplikationer vara enligt följande:

Resultat av bronkoskopi

Efter bronkoskopi gjordes, hur avkodningen av resultaten är klar och vad de kan vara, är frågan zaknomerny. Beroende på initiala indikationer för proceduren, liksom på hur det utfördes, kommer ytterligare studier av materialet (vid biopsi) att bero på. Bronkoskopi, varefter test utförs i laboratoriet, kan hjälpa till vid formulering av en noggrann diagnos. Ofta diagnostisera sjukdomar, som vid första skedet var indikationer på förfarandet.

De vanligaste slutsatserna efter trakeobronchoskopi är följande: