Hormoner av binjurskortet och deras funktioner

Det parna organet med en liten storlek och väger ca 13 gram, binjuren, refererar till körtlarna med inre utsöndring. Körtlarna är placerade respektive på höger och vänster njure. Dessa oersättliga "hjälpare" spelar en viktig roll i nervsystemet och deras hälsa.

Områden i binjurskortet och deras hormoner

Anatomiskt består detta organ av två komponenter (cerebral och kortikal substans), som styrs av centrala nervsystemet. Hormoner av binjurecortexen och deras effekt på organismens anpassning till stressiga situationer, kontroll av dess sexuella egenskaper kan inte underskattas. Bristen eller överskottet av utsöndrad hemlighet utgör ett hot mot hälsan och till och med människoliv. Binyrakorten är uppdelad i tre områden:

Hormoner i njurcortex hos binjuren

Denna webbplats fick sitt namn på grund av sitt utseende i form av ett poröst nät bildat av filament av epitelvävnad. Huvudhormonet i binjurens retikulum är androstenedion, vilket är inbördes samband med testosteron och östrogen. Av sin natur är den mycket svagare än testosteron och är den främsta hemmaliten i kvinnokroppen. Från sin grad beror på bildandet och utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper. Minskning eller ökning av androstenedionmängden i honkroppen leder till utvecklingen av ett antal endokrina sjukdomar:

Liknande i sin effekt dehydroepiandrosteron, som producerar det nedre locket, tar en aktiv roll i proteinproduktionen. Med sin hjälp ökar idrottare muskelkapaciteten.

Hormoner i binjurens bumedzon

Hormoner av binjurebarken av steroid natur syntetiseras av strålzonen hos detta organ. Dessa inkluderar kortison och kortisol . Dessa glukokortikoider tar en aktiv roll i många metaboliska processer:

Hormoner i den glomerulära zonen i binjurebarken - deras funktioner

Adrenal cortex producerar hormoner som reglerar vatten-elektrolytbalansen. De är kända som mineralokortikoider och syntetiseras i glomerulära regionen. Huvudprodukten i denna grupp är aldosteron, vars funktion är att öka inversionen av vätska och natrium från kaviteterna och minska nivån av kalium i njurarna, vilket balanserar förhållandet mellan dessa två aktiva mineraler. En hög nivå av aldosteron är en av indikatorerna för utvecklingen av en stadig ökning av blodtrycket.

Hormoner av binjurebarken - test

För att diagnostisera vissa sjukdomar eller patologiska dysfunktioner hos det endokrina, genitourära nervsystemet och nervsystemet, ordinerar läkare test för biolevel i blodet av binjurens hormoner. Laboratorietestning hjälper till att identifiera orsakerna till överträdelser i organiska system av organ i följande fall:

Minskad utsöndring av hormoner i binjuren är ofta fallet med allergier av olika etiologi och hudsjukdomar. Med den kvinnliga kroppens tendens att för tidigt avsluta graviditeten utförs en studie på nivået av dehydroepiandrosteron. Ökning eller minskning av mängden kortisol och aldosteron är en indikator på allvarliga patologier. Differentiell diagnos kan endast utföras av en erfaren endokrinolog. Det blir inte överflödigt att konsultera en gynekolog.

Grundläggande regler för forskning:

  1. Staketet av venöst blod i patienten spenderas på morgonen.
  2. Det är förbjudet att äta och dricka innan man börjar förfarandet.

Reglering av utsöndring av binjurets hormoner

Utvecklingen av ett visst antal steroider styrs av hypofysen och hypotalamusen. Adrenokortikotropiskt hormon aktiverar bildandet av hormoner genom binjurskortet. En ökad nivå av glukokortikoider provocerar en minskning av produktionen av ACTH genom hypotalamus. I medicin kallades denna process "feedback." Sexhormoner av binjurebarken (androgener) syntetiseras under påverkan av ACTH och LH (luteiniserande hormon). Minskad sekretion leder till en fördröjning i sexuell utveckling. Organets hormonella balans beror direkt på det väl samordnade arbetet:

Beredningar av hormoner i binjurskortet

Vissa systemiska sjukdomar eller svåra inflammatoriska processer kan inte botas utan användning av hormonella läkemedel. Kliniskt bevisat sin huvudroll i behandlingen av sjukdomar i reumatiskt, allergiskt och infektiöst ursprung. Syntetisk hormon i binjuren är en modell av en naturlig substans och förskrivs i flera fall som en substitutionsbehandling eller som ett kraftfullt antiinflammatoriskt läkemedel.

De mest kända inom medicinsk praxis är följande läkemedel:

Läkemedelsindustrin producerar olika former av dessa läkemedel för lokal och allmän användning. Långtidsbehandling med hormonella läkemedel är mycket sällsynt och endast i extrema behov på grund av möjligheten till "upptagningssyndrom" och uttalade biverkningar. Intag av sådana droger kräver strikt kontroll av smalspecialiserade specialister.