Typer av hud

Att bestämma din hudtyp innebär att ta det första steget mot skönhet, eftersom omsorg om det måste väljas korrekt. Om du inte känner till funktionerna i din hud och dess behov kommer vi aldrig att göra det vackert, och i åldern 30 år kommer rynkor att bildas på ditt ansikte, vilket blir mycket svårt att ta bort. Därför är det så viktigt att förstå vilken typ det hör till för att skapa rätt dagvård, vilket inte bara kommer att göra huden mer attraktiv, utan också skjuta upp åldrandet.

Typer av ansiktshud

Det finns fyra huvudtyper av hud: torr, fet, normal och kombination. Fysiologiskt skiljer sig de åt i talgkörtlarna, vars arbete i sin tur beror på hormonell bakgrund och ålder.

Hur man bestämmer vilken typ av hud?

För att bestämma vilken typ av hud du behöver utvärdera två faktorer: dess utseende och känslor.

  1. Normal hudtyp kännetecknas av ett friskt utseende utan utbredda porer och utslag. Eftersom det har en normal balans av fukt och fett, finns det ingen känsla av täthet och fetthet.
  2. Torr hudtyp kännetecknas av en matt och tråkig färg på grund av att talgkörtlarna inte är aktiva, och därför torkar torr hud ofta. Det förekommer nästan aldrig utslag, men små rynkor, särskilt runt ögonen, förekommer tidigt. Detta beror på förlust av elasticitet på grund av dålig näring och fuktgivande. Hudens manifestationer av denna typ av hud intensifieras om en kvinna lever i ett torrt och varmt klimat.
  3. Den feta hudtypen kännetecknas av ökad utsöndring av talgkörtlarna, vilket får glansen att dyka upp i ansiktet och de förstorade porerna på pannan, i näsan, kinderna och hakan är synliga. En sådan miljö är gynnsam för reproduktion av bakterier, så ofta är porerna igensatta och finnar uppstår. Positiv i denna typ av hud är att dess ägare, med lämplig vård under lång tid, inte kommer att hitta rynkor, eftersom talgkörtlarna, utsöndrande talg, ger dermiselasticiteten.
  4. Den kombinerade hudtypen kännetecknas av förstorade porer i näsan, en del av pannan och hakan. Huden i resten av ansiktet motsvarar den normala typen. Intressant, på sommaren kan en blandad hudtyp känns som fet och på vintern som torr eller normal.

Definitionen av hudtyp kan inte bara med hjälp av dessa data, men också ett test.

Test: hur man kan ta reda på vilken typ av hud som använder papper?

Tvätta ansiktet och applicera inte grädden. Förbered flera ark av tissuepapper eller spårpapper och starta provet en timme senare - blotta ansiktet med arken.

Om allt på alla löv är spår av fett, så hänvisar huden till en fetttyp.

Om fettet bara lämnades på arken fäst på hakan, näsan och pannan - då är det en kombinationshud.

Om det inte finns något fett på arken är huden antingen torr eller normal. Att bestämma en av dem är lätt: om inom en timme efter att ha tvättats utan fuktighetskräm, smälter huden påtagligt ", då är det en torr hudtyp.

Ta hand om olika hudtyper

För alla hudtyper finns det 3 regler: ren, ton och fukt. 2 gånger i veckan måste huden skrapas och djupt rengöras (för fett- och kombinationstyper) eller matas (för torra eller normala typer) med masker.

Medel för hudvård bör väljas beroende på typ: för detta indikerar vilket kosmetiskt medel som vilken hud det är tillämpligt.

  1. Torr hud behöver ökad fuktighet och näring, så det behöver en fet kräm och skum eller mjölk för att tvätta utan slipmedel.
  2. Normal hud behöver bibehålla en naturlig balans, så grädden och rengöringsmedlet får inte onödigt fuktas och torkas.
  3. Omhändertagande av kombinationshud är praktiskt taget densamma som att ta hand om normal hud. Det enda är att masken ska rikta sig till djupt rengöring i T-zonen.
  4. Omsorg för fet hud innebär en stark rengöring och fuktighet: Om det inte räcker att rengöra huden, kommer det att explodera, och om det inte fuktar, kommer talgkörtlarna att arbeta mer aktivt och försöka kompensera för brist på fukt.

Vård av alla hudtyper bör justeras något beroende på säsong.