Bayworld Complex


En av de mest intressanta sevärdheterna i Port Elizabeth är BayWorld-komplexet. Detta är en unik plats där besökaren från tröskeln kommer in i den mystiska världen av havet, och med varje passage från hallen till hallen upptäcker han något nytt. Oceanarium och museer som utgör komplexet årligen får hundratusentals turister.

Komplexets historia

Museets historia började 1856, när ett rum i biblioteket tilldelades för att lagra prover av lokal flora och fauna. Samlingen kompletterades ständigt, år 1897 fick museet officiell status. Med tiden börjar museets ledning att locka tittare inte bara med traditionella utställningar, utan även med levande ormshows, magiska lyktor. Medborgarna lyckades komma för att se den legendariska ormtrenaren, som för sitt liv var biten av giftiga ormar mer än 30 gånger och lida inte alls av det. Under andra världskriget spelade museet en nyckelroll för att ge allierade styrkor med serum mot slanggift.

Spektakulära händelser bidrog till tillväxten av museets inkomst, så småningom flyttade han till en lyxig herrgård på Bird Street. År 1947 tilldelades museumskomplexet besök av den brittiska kungafamiljen.

År 1968 ingick komplexet ett arkitektoniskt monument - ett viktorianskt hus från 1800-talet, kallat Castle Hill Museum. Efter ytterligare 18 år öppnades marinhistorien och skeppsbranschen, som senare erkändes som den bästa i södra Afrika.

Komplex idag

Det moderna BayWorld-komplexet innehåller ett oceanarium, en ormpark och två museer, vilket ger dig möjlighet att lära känna världens mångfald och besöka många intressanta familjeevenemang.

Oceanarium består av flera utomhuspooler och akvarier, där levande rovdjur, bläckfiskar, sjöhästar, färgglada tropiska fiskar etc. Utställningen är mycket populär bland lekfulla delfiner, afrikanska pingviner och pälsförseglingar. I ormen parken, förutom många arter av ormar, finns ödlor, krokodiler och havssköldpaddor. Det här är en kontaktpark där de modigaste besökarna kan kommunicera fritt med giftfria reptiler.

I det största museet i komplexet finns flera hallar - Dinosaurhallen, havshallen, konstgalleriet Khos. Imponerande utställningar lockar barn och vuxna uppmärksamhet. Speciellt spektakulärt är 15-metersskelettet av valen, återuppbyggnaden av Algoazavra (lokal förhistorisk dinosaur) livsstorlek med inbyggd ljudmekanism, bronskanoner från det portugisiska galleonet, kraschade nära Port Elizabeth. I salarna installeras skärmar som visar kognitiva filmer. I galleriet av Khos finns bilder av lokal beading. Tillfälliga utställningar av arkeologiska och geologiska utställningar som är typiska för regionen hålls på museet.

Den viktorianska stugan är det andra museet i BayWorld-komplexet. Den här pittoreska byggnaden är ett av de äldsta kvarvarande husen i Port Elizabeth , utrustad som ett familjehus i mitten av den viktorianska eran och återspeglar fullt livsätt och livsstil för en tidig invandrare.

Hur kommer man dit?

Bayworld ligger vid kusten av Humewood Beach, mindre än 10 minuters bilresa från centrala Port Elizabeth , 4 km från flygplatsen. I detta område finns lyxhotell och budgethotell. Att ta sig dit med buss eller ta en taxi. För bilar nära området för den komplexa parkering finns. Bayworld-komplexet är öppet dagligen, från kl. 9.00 till 16.30, med undantag för jul. Det finns en nominell entréavgift: en vuxenbiljett är 40 rand, en barnbiljett är 30 rand. Ingången till Castle Hill Museum betalas separat och kostar 10 respektive 5 rand.

Grupper av 10 personer erbjuds ytterligare rabatter.