Asfektion hos nyfödda - 4 varianter av händelsens utveckling och deras konsekvenser för barnet

Asfyxi hos nyfödda är en komplikation som utvecklas i tidig postpartumperiod. Denna patologi åtföljs av ett brott mot andningsprocessen och det kardiovaskulära systemet i barnet. Tänk på det här tillståndet i mer detalj, bestämma dess orsaker, typer, vi kommer att ta reda på: Vad skiljer hypoxi hos fostret och kväven hos den nyfödda.

Vad är "asfyxi" hos ett nyfött barn?

Asfyxi hos nyfödda är ett tillstånd av en liten organism där andningsbrott föreligger. I detta fall finns det en skillnad mellan denna patologi och definitionen av "nyblods hypoxi". Syreframkallning ( hypoxi ) utvecklas under graviditet eller förlossning (placental exfoliering, pressning av navelsträngen) och åtföljs av otillräckligt intag av syre. Andningsprocessen bryts inte. Asfyxi (kvävning) kännetecknas av en tillfällig andningstopp och kräver återupplivning.

Orsaker till kvävning av nyfödda

Asfyxi hos ett barn under förlossningen kan provoceras av många faktorer. I detta fall kan orsakerna som orsakar patologi vara direkt relaterade till leveransprocessen och med karaktären hos intraderin utveckling av fostret. Bland de främsta patologiska faktorerna som orsakar asfyxi, skiljer läkare:

 1. Skarpa, plötsliga störningar i blodomloppet och i navelsträngen - en knut av barnets nacke , bildandet av en nod på navelsträngen, en förträngning.
 2. Avbrott i gasutbytesprocessen i utero-placentalsystemet - Felaktig presentation av barnets plats, för tidig och partiell avlossning .
 3. Fel i cirkulationsprocessen i moderkakan, orsakad av högt blodtryck hos moderen.
 4. Reduktion av syrehalten i moderns blod vid förlossning - anemi , hjärt-kärlsjukdomar, sjukdomar i andningssystemet.
 5. Svåra att andas i fostret är anomalier av lungutveckling, kroniska smittsamma processer, konsekvensen av mediciner som tagits.

Dessa orsaker orsakar primär asfyxi hos nyfödda, som utvecklas i leveransprocessen. Men asfyxi kan också vara sekundär i karaktär när en sjukdom uppträder omedelbart efter barnets födsel. Bland orsakerna till sekundär kvävning är:

Grader av kvävning av nyfödda

Beroende på sjukdoms kliniska bild och svårighetsgrad skiljer läkare flera grader av patologi. Utvärderingen utförs omedelbart efter barnets födelse under första minuten. Klassificering av asfyxi hos nyfödda är som följer:

Asfyxi av neonatal mild

Asfyxi av mild grad karaktäriseras av avsaknad av skrik, men barnets reaktion på beröring är närvarande. Andning av det nyfödda är självständigt, men långsamt och oregelbundet. Benen och händerna har en cyanotisk nyans, hjärtaktiviteten är inte bruten. Efter rengöring av övre luftvägarna från slem och vätska, genom att utföra taktil stimulering (sträcker ryggen, klappar på klackarna) och syrebehandling genom masken normaliseras tillståndet hos den nyfödda.

Ett barn som är född i måttlig asfyxi har sedan inga problem med andning. I det här fallet är små neurologiska störningar möjliga i form av:

Asfyxi av måttlig svårighetsgrad hos nyfödda

Denna grad av försämring kännetecknas också av att man inte skriker vid födelsetiden. I detta fall observeras inte reaktionen på taktil stimuli av beröring. Ett karaktäristiskt drag hos denna form är en förändring i hudens färg, så det kallas ofta som blå asfyxi av nyfödda. Andningsrörelser är av en enda natur, men hjärtaktiviteten är inte försämrad.

Den nyfödda genomsnittliga kvävningen kräver ventilation. För att göra detta, använder du oftare en speciell väska, ibland en syremask. Den överförda formen av patologi lämnar alltid ett märke på barnets hälsa, vilket framkallar neurologiska förändringar:

Asfyxi av allvarlig grad hos nyfödda

En allvarlig grad av patologi åtföljs av en fullständig brist på andning vid födelsetiden. Huden på grund av brist på blodcirkulation blir blek. På grund av detta kallas den här typen av patologi som den vita fostrets vita asfyxi. När du utför ett taktiltest reagerar inte barnet på beröring. Det finns ett brott mot kardiovaskulärsystemet - när du lyssnar på hjärtan är ljudet starkt dämpat eller helt frånvarande. En stark bradykardi utvecklas.

Denna asfyxi av nyfödda kräver brådskande återupplivning. Doktorns handlingar syftar till att återställa den nyfödda respiratoriska och hjärtaktiviteten. Barnet är anslutet till andningsorganen. Samtidigt administreras navelsträngen med läkemedel som stimulerar hjärtaktivitet. Sådana barn under lång tid är på hårdvarubasningen och utvecklar sedan allvarliga neurologiska störningar, det är möjligt att fördröja neuropsykisk utveckling.

Klinisk död hos en nyfödd

En barns kliniska död uppstår när läkare fixar den fullständiga frånvaron av tecken på liv. I detta fall, efter födseln, utför inte barnet någon egen inhalation, det finns ingen hjärtaktivitet, reaktionen på stimuli också. Korrekt och aktuellt inledande av återupplivningsåtgärder ger hopp om ett positivt resultat. I detta fall beror graden av neurologiska konsekvenser för barnets hälsa på hur länge andelen inte var andning. I sådana situationer är hjärnan allvarligt skadad.

Asfyxi hos nyfödda - symtom

För att bedöma svårighetsgraden av denna patologi använder läkare Apgar-skalan. Metoden bygger på utvärdering av flera indikatorer på en gång:

För varje parameter läggs poäng till, som summeras och en övergripande poäng är resultatet. Resultaten ser så här ut:

När man uppvisar en grad av asfyxi bedömer barnmorska de nuvarande symtomen på sjukdomen. Pulsen i asfyxi hos nyfödda reduceras och är mindre än 100 slag per minut. För en enkel grad av asfyxi är karaktäristiska:

Med en genomsnittlig grad av asfyxi fixar läkare:

Den allvarliga graden av denna patologi manifesteras av följande symtom:

Asfyxi hos nyfödda - konsekvenser

Pratar om hur farlig asfyxi hos nyfödda, doktorer noterar att med en allvarlig grad av kränkning är det möjligt att döda ett barn. Det händer under de första timmarna av livet. Med en genomsnittlig och mild grad är prognosen gynnsam. Resultatet beror på tiden för återupplivning, närvaron av samtidiga sjukdomar. Konsekvenserna av den patologi som utvecklats under den nyfödda perioden kan uppstå, både under de första timmarna av livet och i en äldre ålder.

Asfyxi hos en nyfödd efter födseln - konsekvenser

Allvarlig kvävning av nyfödda, vars konsekvenser beror på korrekthet och aktualitet för den behandling som påbörjats, passerar inte utan spår för kroppen. Komplikationer kan uppstå, både i de tidiga stadierna av perinatal utveckling och i en äldre ålder. Fullständig hjärnatrofi efter asfyxi hos spädbarn förekommer sällan. Bland de frekventa komplikationerna av den tidiga återhämtningsperioden:

Asfektion hos nyfödda - konsekvenser i äldre ålder

Asfyxi och hypoxi hos nyfödda är relaterade till de komplikationer av graviditet som påverkar barnets hälsa efter födseln. Problem kan uppstå om några månader, och ibland även år. Bland de sena komplikationerna:

Behandling av asfyxi hos nyfödda

Vid bedömning av Apgar-skalaen 4 poäng eller mindre, som genomförs under första minuten, krävs återupplivning. Återupplivning av en nyfödd i asfyxi utförs i fyra steg:

 1. Utlösning av andningsorganen, säkerställande av deras patency. Den utförs med hjälp av en kateter och en elektrisk pump. Om asfyxi uppträder i utero, utförs rengöringen av rengöringen omedelbart efter huvudets utseende.
 2. Underhålla andningsprocessen. Extraventilation utförs med hjälp av en andningspåse, och om ineffektiv utförs intubation och en artificiell ventilationsanordning är ansluten.
 3. Återställande av cirkulationssystemet. För detta ändamål utförs en sluten kroppsmassage, även med skärningar (med en bradykardi på 60-70 slag per minut). Det utförs genom att trycka på brystbenet med två tummar, med en frekvens på 100-120 gånger i minuten. När hjärtaktiviteten inte återställs inom en minut fortsätter du till nästa steg.
 4. Administrering av läkemedel. Vid detta behandlingsstadium använder läkare följande läkemedel för behandling av neonatal asfyxi:

Förebyggande av kvävning av nyfödda

För att förhindra en formidabel komplikation - foster och nyfödd asfyxi bör förebyggande åtgärder vidtas både vid graviditetsplaneringen och när barnet är födt. Bland huvudriktningarna:

 1. Tidig behandling av extragenitala sjukdomar hos gravida kvinnor.
 2. Hantering av gestationsprocessen med beaktande av riskfaktorer.
 3. Ledning av intrauterin övervakning av fostrets och placentas tillstånd (dopplerografi, ultraljud).
 4. Förebyggande av hypoxi under arbetet, tidsbesparande av luftvägarna.