Vertikal födelse

Så närmar sig födelsetiden, och var och en av oss är intresserade av hur snabbt och effektivt och, framför allt, smärtfritt ger upphov till sin skatt. Du kan vara intresserad av något sätt, du kan fråga om mammas och mormödrar, flickvänner och du kan börja läsa litteratur och titta på videor.

Från frågans historia

Det finns sådana slag av släkt som: vertikal, horisontell, kejsarsnitt ... Stopp, sluta, vad betyder vertikal födsel? "Detta är - något nytt!" - Vem som helst kommer att säga och det kommer att bli fel. Släkten i upprätt läge återvänder till oss från antiken, där de var allmänt populära bland folken i Centralasien, norr, många länder i Afrika, Asien, Mexiko, Sydamerika och Kina. Och hur är det med Europa? I Holland, Tyskland och även i Ryssland användes vertikal arbetskraft aktivt.

Varför är horisontella förlossningar så populära idag? För i det XVIII århundradet i Frankrike ändrades moderns ställning - det blev lätt för läkare att kontrollera processen i kvinnan som låg på ryggen. Det finns en legend som det var solkonung Louis XIV som ändrade kvinnans position och ville titta på födelsen av hans favorit.

Skillnaden mellan horisontal släkt och vertikal

Men låt oss se, är det verkligen ovanligt för vertikal förlossning? Inte alls. Vid öppningen av livmoderhalsen, som normalt öppnar upp till 10 fingrar, tvingas inga mödrar att ligga i sängen under arbetet. Tvärtom frågar hennes läkare att de ska röra sig, flytta sig över mödrarhallen, krama, gå på alla fyra, det vill säga göra allt för att underlätta och påskynda arbetsaktiviteten. Dessutom ligger i sängen oacceptabelt och ingenting. Därför skiljer sig inte den första etappen av generalen horisontellt från vertikala.

Under försök lägger läkare, förlossare och gynekologer horisontell förlossning på ryggen under horisontal förlossning och därigenom kontrollerar födelseprocessen. Med vertikal leverans väljer kvinnan en pose som är bekväm för henne, oftast genom att krama en speciell stol med händerna och knäböja med ryggen till doktorn eller hukta.

Fördelen med vertikal genera

 1. Enligt fysikens lag snabbar jordens tyngd upp födelseprocessen och arbetet är mindre smärtsamt.
 2. Enligt experter, att föda ligga mer smärtsamt än att sitta.
 3. Livmodern, när den ligger ner, pressar på blodkärlen som passerar längs ryggraden, inklusive aortan. På grund av detta störs normalt blodflöde, blodkärlen kläms och tillräckligt med syre når inte fostret.
 4. Försök i liggande läge är mer smärtsamma och obekväma. Först saktar födelseprocessen. För det andra används i ljugande läge mer stimulerande och analgetiska läkemedel. Åtdragning, liggande på ryggen, är också obekväma, eftersom moderen ger frukten sig själv. Och samtidigt, vid akut behov av vertikal förlossning, förlossar obstetrikär-gynekologen kvinnan på ryggen och kontrollerar därigenom födelseprocessen.
 5. Barn födda "vertikalt" har högre Apgar-poäng. Mindre vanliga hos dessa barn är neuralgiska syndrom.

Vertikal födelse - kontraindikationer

 1. Fosterets icke-standardiserade position i livmodern.
 2. Inkonsekvens av moderns bäcken och fostrets huvud - om fostret fastnar i moderns bäcken vid sådana födelser blir det inte lätt att få det.
 3. Havandeskapsförgiftning.
 4. Kardiovaskulära sjukdomar.
 5. Fostrets hypoxi.
 6. Åder i nedre extremiteterna.
 7. För tidig och snabb leverans.
 8. Indikationer för operativt arbete.

Förberedelse för vertikal förlossning

Förbered för vertikal förlossning i specialiserade centra i speciella kurser, där de ger aktuella rekommendationer, lära dem att andas, känna sin kropp, visa sin ställning.

Ställningar under vertikal förlossning:

Kvinnor som är fysiskt starka och kan stå emot vertikala födslar kan födas vertikalt. I vårt land finns det få specialiserade sjuksköterskor och specialister som är kända på detta område. Men allt är framåt!