Andel av ungdomens höjd och vikt

Ungdom är en fantastisk tid för förändring och att känna dig själv. Barnet växer snabbt och förändras framför våra ögon. Men i strävan efter mode ideal, upplever tonåringar ibland mycket ångest på grund av sin vikt eller höjd.

Hur man hjälper en tonåring förstår det optimala förhållandet mellan sin höjd och vikt utan att det påverkar hans hälsa? På dessa frågor ger forskare inte ett entydigt svar och erbjuder många metoder. Tänk på det mest populära - antropometriska tabellen och kroppsmassindexet.

Cental (antropometrisk) bordet

Tabellen över förhållandet mellan höjd och vikt gör att du med hjälp av ålder kan bestämma de lämpligaste indikatorerna som motsvarar barnets utveckling.

Tabeller för flickor och pojkar innehåller intervaller med genomsnittliga tillväxttal och ungdomars vikt.

Det bästa resultatet är om barnets vikt och höjd är genomsnittliga. Om det ligger under genomsnittet, finns det en tendens att lägga sig bakom utvecklingen. Över genomsnittet - förskott i utveckling.

En låg eller mycket hög hastighet kan bero på både individuella utvecklingsegenskaper och vissa tillväxtstörningar.

Mycket lågt eller mycket högt förhållande höjd (vikt) och ålder av en tonåring är redan en anledning till oro och obligatoriskt samråd med en specialist.

Kroppsmassindex (BMI)

BMI utvecklades av National Center for Health Statistics i USA och har fått stor popularitet i världen.

Först måste du bestämma BMI med formeln för förhållandet mellan höjd och vikt:

BMI = (vikt / höjd / höjd) * 10000

Till exempel, om en tjej är 19 år gammal är höjden 170 cm, vikten är 60, och med hjälp av tillgängliga data för formeln får vi:

(60/170/170) * 10000 = 22.

Att ersätta detta nummer i en särskild percentildiagonal,

Vi kommer se de genomsnittliga uppgifterna för ungdomstjejer. Liknande beräkningar görs för pojkar, men en annan BMI-tabell används.

Om indexet för förhållandet mellan höjd och vikt väsentligt avviker från medelvärdet kan detta indikera framtida fetma eller anorexi.

Vid beräkning av det korrekta förhållandet mellan höjd och vikt är det viktigt att ta hänsyn till att alla metoder är baserade på genomsnittlig statistisk data. Samtidigt har varje tonåring sina egna egenskaper, en viss genetisk predisposition och påverkas av olika faktorer som påverkar den övergripande utvecklingen.

Samtidigt kan sådana beräkningar hjälpa till i tid för att identifiera möjliga patologier vid utvecklingen av barnet.

Att vara engagerad i att avslöja idealiska proportioner av en jämlikhet av tillväxt av vikt och ålder - den mest fascinerande sysselsättningen. Men glöm inte att föräldrarnas huvuduppgift är att lära en tonåring att följa en hälsosam livsstil och älska sig själv.