Ödlor hemma

Ödlan är ett ganska exotiskt husdjur. Om du inte vill gå hunden på morgonen eller rengöra kattens bricka, och bullret från marsvinet är för mycket för dig, försök att starta en ödla. Hushållet ödlar inte högt ljud och vaknar inte på morgonen, det behöver inte mycket utrymme i ditt rum, det har inte ull, så det är nästan det perfekta husdjuret.

Hur man håller en ödla hemma?

Innehållet i ödlor innebär att djuret ska ha ett antal specifika förhållanden, men det är väldigt lätt att göra och det tar väldigt lite tid. Här är de grundläggande tipsen om hur man bryr sig om ödlor hemma:

  1. Innan du bestämmer dig för att köpa och hålla en ödla hemma, bör du välja och installera ett terrarium för det . Dess plats i ödlahuset måste vara obligatoriskt, annars kommer det helt enkelt att springa och bli sjuka eller skadade. Du kan välja ett terrarium av någon form, men höjden ska vara minst två kroppslängder på ditt husdjur. Botten bör täckas med jord, men utan olika gödningsmedel eller tillsatser. Istället för land kan du använda kokosspån eller sand, butiken säljer speciella mattor. Lämpliga spån för gnagare eller bitar av papper, du kan spetsa botten med stora barkstycken.
  2. I sin naturliga habitat älskar den vanliga ödlan olika träd, hemma kan den lägga flera grenar i terrariet . Dekorera huset på ditt husdjur kan vara en mängd stenar, konstgjorda växter eller klätterplattor.
  3. Temperaturreglering. Innehållet av ödlor hemma förutsätter en konstant närvaro av två temperaturzoner i terrariet. Den heta zonen bör värmas till 36 ° C och svalna till 30 ° C. På natten bör temperaturen inte falla under 21 ° C. Värm upp den heta zonen med glödlampa eller glaskeramisk lampa, du kan använda en infraröd lampa. Uppvärmd mark kommer att ge en speciell matta, den kan köpas hos en djuraffär.
  4. Lighting. Hemma behöver ödlor konstant starkt ljus. Var noga med att installera den ultravioletta lampan. Om du bestämmer dig för att ha flera husdjur på en gång, ta hand om flera uppvärmda områden.
  5. Luftfuktighet. Idealisk för innehållet i en ödla anses vara en fuktighet på minst 50-70%. Du kan ge sådant innehåll hemma till en ödla på flera sätt. I den kalla zonen på terrariet måste du lägga en skål med vatten. Skålens storlek ska väljas efter häxans storlek: den ska lätt klättra in i den. För att uppnå den nödvändiga luftfuktigheten kan man spruta eller använda våtvampar. Glöm inte att ständigt övervaka kvaliteten på ventilationen, med hög luftfuktighet kan bilda svampar.

Hur man matar inhemska ödlor?

På sommaren kan du mata ditt husdjur tre gånger om dagen. På vintern finns det tillräckligt med två-timmarsmatning. Vad kan du mata den snabba ödlan hemma? Erbjuder henne olika insekter: dessa kan vara spindlar, syrsor, mjölmor, Ödlan kommer inte att vägra från fågelägg eller små däggdjur. Hemma äter ödlor ivrigt en speciellt beredd blandning: Blanda i lika stora proportioner fint riven morötter och hackat kött. Lägg till lite hackad sallad och kosttillskott i form av kalcium, vitaminer.

Ödlan måste matas under perioden av sin största aktivitet. Om du har flera husdjur samtidigt måste de matas separat. Var noga med att se till att ödlan åt allt. När ditt husdjur är aktivt och gott i dricksvatten, men samtidigt äter lite, finns det ingen anledning till spänning.

Unga djur ska matas med pincett, och vuxna kan äta sina egna från skålen. Tvätta händerna noga efter matning.