Vad ska man få från Bosnien och Hercegovina?

Ingen resa kan inte göra utan att köpa gåvor och souvenirer för dig själv, till minne, för vänner och bekanta. Vanligtvis försöker turister att skaffa sig något intressant och ovanligt, karakteristiskt endast för den där vistelsen, där de hade en bra semester och fick mycket intryck.

Souvenirer från Bosnien och Hercegovina

Vad ska man få från Bosnien och Hercegovina , som inte kan köpas någon annanstans, och vad kommer det att bli en unik gåva som påminner om detta färgglada land?

Symboler och populära souvenirer i detta land är:

Mattor och textilier

  1. Bosnian Kilim är en av de bästa och inte dyra gåvorna. Dessa mattor är handvävda i flera månader enligt en speciell teknik som skickas ner från generation till generation. Prydnaden liknar orientaliska motiv och representerar repetitiva geometriska former och konturer.
  2. Kläder och hemtextilier med broderi. Broderier har alltid varit en viktig komponent i Bosnians särskiljande kultur. Den var dekorerad med textilprodukter: nationell kläder, handdukar, sängkläder, mattor och andra hushållsartiklar. Särskild teknik anses vara orm - små geometriska figurer av trådar av mörkblå färg.

Religiösa souvenirer från Bosnien och Hercegovina

  1. En speciell näsduk. På ett ställe som heter Medjugorje , beläget på ett heligt berg, finns en kyrka. Här är en staty av Jesus Kristus. Från hans knä oser en vätska. Troende turister brukar köpa näsdukar som säljs i närheten, torka Kristi stam och föra dem som en souvenir till sina nära och kära.
  2. På fenomenens kulle är en staty av Jungfru Maria. Här kan du köpa souvenirer med sin bild av olika former, storlekar och färger: figurer (upp till 2 m i höjd), charmar, magneter, ljus, kuddar, t-shirts, koppar, glasögon, ängelfigurer etc.

mat

  1. Alkoholhaltiga drycker. Trots att Bosnien och Hercegovina inte är känd som en vinproducent är det möjligt att köpa mycket högkvalitativa drycker av lokal originalitet . Populära är vinvarumärkena "Zhilavka" och "Gargash". Också uppmärksamma märket "Vranac" (Vranac), som många vinälskare säger att efter honom inte skadar huvudet. Vodka "Rakia", som är gjord av druvor av lokala sorter eller plommon, vann också ett gott rykte. Dessutom kan du köpa andar med tillsats av rötter av vilda orkidéer, som rekommenderas att användas heta. En mycket ovanlig gåva för finsmakare.
  2. Kött Som ni vet kan 99% av bosnierna inte klara av kött, så de kan laga mat här. Som en gåva eller för dig själv kan du fånga rökt eller jerky kött. Du kommer inte hitta så läckra och skickligt kokta på dig själv. Du kan stoppa ditt val på ett pastram (analog av en kaukasisk basturma), prshute eller sujuk (dessa är rökt korv från nötkött).
  3. Naturlig olivolja . Bosnien och Hercegovina är känt som ett land av oliver. Därför, var annars, oavsett hur här, köpa den mest verkliga, naturliga och läckra olivoljan till ett lågt pris (från $ 4).
  4. Godis . Älskare av orientaliska delikatesser kan vara nöjda med en söt present - halva, lukum, baklava, baklava (de alla liknar de berömda turkiska godisarna). Eller ta med en ovanlig kaka med en nötfyllning och olika impregneringar.

Vad inte att köpa i Bosnien och Hercegovina:

Var kan man köpa souvenirer till minne?

I Bosnien och Hercegovina finns det många lokala marknader, som liknar de östliga basarerna. Här hittar du allt du vill ha. När man köper är det vanligt att pruta, eftersom lokala säljare först överstimerar priserna för utländska turister.

I Sarajevo är den mest kända basaren Bash-Charshia. I närheten, på den närbelägna gatan Ferhadia, kan du hitta märkesaffärer och butiker.

Känd är skomakare Andars verkstad, som själv gör olika skor. Det ligger intill kejsarens moské.

Nära Begov Jamia moskén finns ett handelsområde av HBcrafts, som grundades som en del av flyktingassistentprojektet "Traditional Knowledge Transfer Center". Här är sålda varor (från tillbehör till leksaker) skapade av flyktingkvinnor. Arrangörerna av projektet tror att sådan anställning kommer att hjälpa dem att integrera snabbare i ett normalt liv.

Semesterorten Neum är känd som centrum för lönsam shopping, eftersom det här finns en förmånlig lagstiftning för export av produkter från landet.

Om du föredrar att köpa souvenirer och gåvor i köpcentra, var uppmärksam på BBI-centret. Han anses vara en av de bästa i Europa.