Sveriges berg

Sverige är ett land som inte går till stranden vila och ljus sol. Men det kan säkert kallas bergets drottning, på grund av något, och det finns många av dem.

Vad är bergen i Sverige?

Listan över Sveriges mest kända berg, vars höjd överstiger 2000 m mark, presenteras nedan:

  1. Kebnekaise (Kebnekaise) - Sveriges högsta berg, beläget i Lappland, nära polcirkeln. Kebnecaise består av 2 toppar: den södra - med en höjd av 2106 m och den norra - 2097 m. Turister gillar denna plats för de många vägarna som läggs upptill. För närvarande minskar höjden på södra toppen gradvis på grund av isens smältning med vilken den är täckt.
  2. Sarekchokko (Sarektjåkkå) är Sveriges näst högsta berg. Det ligger i Norrbottensregionen, i Sarek National Park . Fjället består av 4 toppar (Sturtoppen-2089 m, Nurdtoppen - 2056 m, Sidtoppen - 2023 m och Bukttoppen - 2010 m). Att klättra toppmötet i Sarechkokko anses vara en av de längsta och svåraste sträckorna i landet.
  3. Kaskasapakte är toppen av de tre bästa av de högsta bergen i Sverige. Dess höjd är 2.043 m. Berget ligger i Lappland, nära Kebnecaise. Foten på Cascasapakte är dekorerad med den glaciära sjön Tarfala.
  4. Akka (Akka) är en bergstopp som ligger i kommunen Jokmokk. Det är en del av Stora-Shefallet nationalpark . Fjällets högsta punkt ligger cirka 2015 över havet. Befolkningen i Lappland Akka ansågs vara en helig plats, om vilken många legender är sammansatta. Nära berget är landets största reservoar - Akkavre.

Turismentusiaster undrar ofta om det finns vulkaner i Sverige. Svaret är detta: trots de många berg, höga och inte så höga, finns det inga vulkaner på landets territorium.