Vad är pankreatit, hur manifesterar inflammation i bukspottkörteln och hur man behandlar den?

Vad är pankreatit och vad är riskerna med den här smutsiga sjukdomen? Varje år registreras upp till 800 fall per 1000000 personer i världen. Dålig näring, alkoholmissbruk, höga stressnivåer - allt detta har skadliga effekter på bukspottkörteln.

Vad är pankreatit och hur farligt är det?

Pankreatit är en grupp av sjukdomar med viss symptomatologi och karakteristiska syndrom. I översättning från dr.-grekiska πάγκρεας - pankreas + lat. - inflammation i bukspottkörteln. Det finns flera former av sjukdomen, och varje bär ett potentiellt hot mot människans liv. För att förstå vad pankreatit är, och om det är farligt, är det viktigt att överväga vilken funktionell belastning bukspottkörteln bär.

Funktioner av kroppen:

  1. Exokrin eller extern sekretorisk funktion. Produktionen av matsmältningsenzymer: trypsin, kemotripsin, amylas och pankreatisk lipas. Enzymer neutraliserar sur magsaft och behövs för spjälkning av mat, proteiner, fetter och kolhydrater som följer med mat.
  2. Humoral funktion. Reglering av volymen av körteln i bukspottskörteln i den mängd som maximalt absorberar ämnen.
  3. Endokrina funktion. Langerhansöarna, som ligger i många inklusioner mellan bukspottkörteln, producerar hormonantagonister: glukagon och insulin, som reglerar kolhydratmetabolism. Glukagon provocerar en ökning av glukos i blodet, insulin - en minskning.

Akut pankreatit - vad är det?

Efter rikliga fester under semestern och missbruk av alkohol, tung mat, kommer ett stort antal människor att lära sig vad som är akut pankreatit är inte hörsäkert. Sjukdomen ligger på tredje plats bland andra krämpor i bukhålan, vilket ger palmen till kolecystit och appendicit. Män är benägna att inflammation oftare än kvinnor. För akut pankreatit präglas av hög dödlighet - upp till 15% av alla fall.

Etiologi av akut pankreatit:

Under utvecklingen av den akuta processen bryts kärnans grundläggande funktioner: enzymer och hormoner, som normalt producerades inaktiv form (aktivering ägde rum i matsmältningsorganet), börjar plötsligt aktivera sig i själva bukspottkörteln, vilket utlöser processen att smälta in körtelvävnaderna. Utvecka svullnad och inflammation.

Vad är kronisk pankreatit?

Kronisk pankreatit är en progressiv inflammation i bukspottkörteln. Processen åtföljs av otillräcklig utsöndring av enzymer, irreversibla förändringar i organets parenchyma, rynkning och proliferation av fibrös vävnad. Förstöring av kronisk pankreatit uppträder mot bakgrund av stress, med nervös spänning.

Orsaker till sjukdomen:

Parenkymal pankreatit - vad är det?

I de glandulära loblerna i parankyma (pankreatisk vävnad) uppstår sekretion av hormoner och enzymer, så om en fråga uppstår: Vad är parenkymal pankreatit - det kan besvaras att detta är den vanligaste kroniska bukspottskörteln. De processer som förekommer i parenkymatisk pankreatit:

Reaktiv pankreatit - vad är det?

För första gången inför sjukdomen har en person många frågor: Vad är reaktiv pankreatit, är sjukdomen farlig för livet och hur man botar den? Reaktiv pankreatit är ett akut tillstånd. Bland specialister anses det vara den enklaste formen som kan korrigeras. Oftast förekommer mot bakgrund av sjukdomar i mage, lever och gallblåsa, tarmar. En viktig faktor som framkallar uppkomsten av reaktiv pankreatit är att äta och äta feta livsmedel.

Psevdotumorozny pankreatit - vad är det?

Denna typ av orgelpatologi kallas vanligen en pseudo-tumörprocess, eftersom de processer som förekommer i körteln liknar onkologi. Psevdotumorozny pankreatit i bukspottkörteln enligt statistik finns i varje tionde fall, bland de infekterade med pankreatit, oftare hos män. Den främsta orsaken till sjukdomen är långvarig alkoholförgiftning.

Vad är bilial pankreatit?

Bukspottkörteln - inflammation i den med gallisk pankreatit, förekommer i nära anslutning med lever och gallblödersjukdomar. Studier av sådana patienter har visat att vid 60% av kolelithiasis är den samtidiga sjukdomen kronisk bilär pankreatit. Orsaker till sjukdomen:

Här är vad gallisk pankreatit är i symptom:

Komplikationer som härrör från sjukdomen:

Beräknad pankreatit - vad är det?

Beräknad pankreatit är en annan typ av sjukdom där bukspottkörteln är inflammerad. Pankreatit förekommer huvudsakligen efter 50 år på grund av en förändring i komplikationen av körteljuice, börjar kalciumsalter att ackumuleras i den och bildas i en porös liten storlek. Symptom på sjukdomen:

Nekros av bukspottkörteln - vad är det?

En exacerbation av pankreatit kan så småningom leda till en allvarlig patologisk process av pankreatisk nekros, där körteln deformeras med efterföljande vävnadsdöd. I 70% av fallen diagnostiseras det hos patienter som har missbrukat alkohol, de andra orsakerna är samma som orsakar akut och kronisk pankreatit. Symtom på bukspottskörtelnekros:

Inflammation i bukspottkörteln - symtom

Symtomatik och tecken på inflammation i bukspottskörteln i den akuta fasen beror på graden av svårighetsgrad:

  1. Ljusform. Nedbörd i bukspottkörteln och matsmältningskanalen är försumbar. Under diagnosen observeras interstitiellt ödem. Dyspeptiska symtom (uppblåsthet, halsbränna). Smärtsyndrom moderat: lokaliserat i epigastrium, i vänster hypokondrium. Sårets art är höljd, med bestrålning i ryggen. Gulsot sclera.
  2. Tung form. Tecken på pankreatit: svår smärta, sämre i patientens position på baksidan. Illamående, kräkningar av gallan. Hög temperatur.

Komplikationer i allvarlig form av akut pankreatit, ökande dödlighet:

Kroniska processer som förekommer i bukspottkörteln, i motsats till akuta processer - sker ofta trögt och asymptomatiskt tills en viss tid, medan interna förändringar är mycket allvarliga, kan utlösa uppkomsten av diabetes. Kroniska pankreatit symtom under en exacerbation, som det är viktigt att uppmärksamma:

Inflammation i bukspottkörteln - behandling

Efter en noggrann diagnos och bekräftelse av diagnosen är läkarens första uppgift att berätta för patienten: Vad är pankreatit, vilka möjliga komplikationer av sjukdomen kan vara. Behandlingen väljs med beaktande av patientens individuella och åldersegenskaper. Hur man behandlar pankreatit beror på flera faktorer:

Hur man lindrar inflammation i bukspottskörteln?

Vem åtminstone en gång upplevt smärta med inflammation i bukspottkörteln, vet vad pankreatit är. Anfallet av pankreatit är mycket smärtsamt och utmattande patient. Det rekommenderas inte att ta bort inflammation på egen hand, men det finns fall då sjukvård inte är tillgänglig, och det är viktigt att göra något för att lindra tillståndet. Första hjälpen för pankreatit:

Behandling av kronisk pankreatit

Behandling av inflammation i bukspottskörteln i hemmet kan leda till irreparabla konsekvenser. Under en förhöjning av kronisk pankreatit utförs behandling på ett sjukhus. En av de viktiga förutsättningarna för att förbättra patientens tillstånd är en mild kost i pankreatit. Behandling av den kroniska processen innefattar ett komplex av droger:

Vad kan du äta med pankreatit?

Kost i pankreatisk pankreatit är nyckeln till framgångsrik behandling och minskning av inflammatoriska processer inom två veckor. Menyn för pankreatit baseras på användbar och sparsam, lätt och markerad mat. Rekommenderade mat och rätter för pankreatit: