Subfebril temperatur i onkologi

En liten temperaturökning i medicin kallas subfebril. Det kännetecknas av termometervärden från 37,4 till 38 grader. Man tror att subfebril temperatur i onkologi är en av de tidigaste tecknen på utveckling och tillväxt av en cancerous tumör, spridningen av metastaser till närliggande organ.

Kan det finnas en lågkvalitativ feber i onkologi?

Faktum är att det beskrivna symptomet inte anses vara en specifik manifestation av cancer. Ofta möter ett subfebrilt tillstånd mot bakgrund av svaga kroniska inflammationer, neurologiska eller infektionssjukdomar.

En ökning av temperaturen till 37,4-38 grader kan vara på onkologi, men det registreras vanligtvis i de sena stadierna av tumörtillväxt. Detta beror på det faktum att cancerceller har spridit sig i hela kroppen och skadat de flesta av de interna systemen, vilket provocerar inflammatoriska processer i dem.

I regel observeras subfebrilt tillstånd i följande former av onkologiska patologier:

Kan kemoterapi ge en subfebril temperatur i cancer?

Läkemedel som används vid behandling av cancer, försvagar immunförsvaret väldigt, samt stör dess normala funktion. Därför, efter kemoterapin, kan patientens kroppstemperatur faktiskt stiga till 38 grader. Vanligtvis följs detta symptom av andra obehagliga fenomen - svaghet, illamående, minskad effektivitet, kräkningar, en tendens till virus- och bakterieinfektioner.

Den subfebrila temperaturen vid cancerbehandling varar tillräckligt länge, upp till flera månader. Termoregulering av kroppen återställs efter normalisering av immunsystemet.