Screening för 3: e trimestern - alla funktioner i undersökningen

Obligatoriska studier i sen graviditet inkluderar screening för 3: e trimestern . Det bidrar till att etablera fostrets tillstånd, bedöma utvecklingen av den framtida babyen, dess organers och systemers funktion, eliminera laster i närvaro av misstanke om dem.

Screening för tredje trimestern - vad är det?

Termen screening för tredje trimestern används för att ange en uppsättning diagnostiska förfaranden där fostrets och moderorganens tillstånd bestäms. Samtidigt är grunden för screening ultraljud. Under det ställde läkare parametrarna för fostrets fysiska utveckling, utvärderade hur de fungerar på sina inre organ och system. Noggrant studera de områden av en liten organism där det kan finnas en överträdelse.

Tillsammans med ultraljud innefattar screening för 3: e trimestern kardiotokografi och dopleromerism. Dessa studier bidrar till att bestämma tillståndet hos blodets blodsirkulationssystem, hjärtets egenskaper. Vid utövande av läkaren utförs beräkning av mängd hjärtklappning, inspekterar stora blodkärl, en placenta, uppskattar tillförsel av foster med syre och näringsämnen. Om det behövs kan vissa gravida kvinnor tilldelas ett biokemiskt blodprov.

Vad visar screeningen för 3: e trimestern?

Ultraljud av graviditet (3 trimester) fastställer fostrets tillstånd, hastigheten på sin individuella utveckling, utesluter förekomst av patologi. Vid genomförandet av denna uppsättning studier bestämmer läkare:

Kardiotokografi av fostret

Screeningen för 3: e trimestern, som uteslutande utmärks av en läkare, innefattar en karyotiokografi (CTG). Dess syfte är att bedöma graden av mättnad av barnets blod med syre. I detta fall registrerar läkaren antalet hjärtklappningar hos fostret i vila och under rörelsen . Registreringen av dessa indikatorer utförs med hjälp av ultraljud.

Barnets hjärtslag, antalet slag per minut, accelerationen eller retardationen beroende på testet som utförs visas på skärmen på enheten. Läkaren jämför de erhållna uppgifterna med indikatorerna för normen och drar en slutsats. I händelse av allvarlig syreförsvagning, som påverkar fostrets livstid, är tidig leverans möjlig.

Ultraljudsscreening 3 termer

Med en sådan studie som ultraljud av fostret, trimestern utvärderar läkaren indikatorerna inte bara för den fysiska utvecklingen av barnet utan även hur enskilda organ och system fungerar. Under proceduren undersöker läkaren noga:

Särskild uppmärksamhet ägnas åt placentan. Läkaren bestämmer:

Om när man ska göra ultraljud 3 trimester lär gravida kvinnor i förväg. Denna studie vid ett senare tillfälle innebär undersökning av det kvinnliga reproduktionssystemet. Läkare är intresserade av livmoderhalsen, dess väggar, graden av mognad (beredskap för snabb leverans). Samtidigt jämförs de erhållna värdena med normvärdena, och om det finns överträdelser, tilldelas ytterligare studier. Under dessa omständigheter fastställs orsakerna till överträdelser.

Fetal dopplerometri i 3: e trimestern

Doplerometri i 3 trimestern föreslår en bedömning av arten och hastigheten av blodflödet, patensen i blodkärlen hos moderkakan. Denna studie hjälper läkare att bestämma graden av syremättnad av blodet. På avvikelsen av indikatorer från normen kan läkare på ett tidigt stadium avslöja patologin för hjärt- och nervsystemet. Studien utförs på en ultraljudsmaskin och för kvinnor är det praktiskt taget detsamma som för en vanlig ultraljudsundersökning.

Triple Screening Test

I denna studie tjänar venös blod som ett material för att bedöma moderns organisms tillstånd. Med triple biokemisk screening bestämma innehållet av sådana ämnen som:

Denna studie är endast tilldelad de gravida kvinnor som, vid tidigare screening, inte uppfyllde normerna. När trimestern screenas bestämmer läkare moderns organisms nuvarande tillstånd, upptäcker avvikelser i tid, förhindrar komplikationer av graviditetsprocessen och vidtar lämpliga åtgärder.

Hur görs den tredje screeningen under graviditeten?

Om hur ultraljud utförs för 3: e trimestern är kvinnor kända från tidigare studier, och studier som CTG och dopplerometri kan orsaka rädsla i dem. Vid utförande av CTG:

  1. Kvinnan är på soffan.
  2. Flera sensorer är installerade på buken - ultraljud och spänningsmätare (bestämmer livmoderkontraktionerna).
  3. Läkaren registrerar fostrets hjärtfrekvens. Förfarandet varar 30-60 minuter.

Dopplerometri hos gravida kvinnor utförs enligt följande:

  1. Kvinnan tar en horisontell position.
  2. Läkaren applicerar en gel på magen.
  3. När sensorn flyttas över ytan av huden undersöker läkaren de stora blodkärlen och bedömer blodflödet i dem. Enligt de mest gravidas känslor skiljer sig förfarandet inte från vanlig ultraljud.

Screening för 3: e trimestern - datum

Att veta om den kommande studien är gravida kvinnor ofta intresserade av läkarna när de screenar 3 trimestern. Den idealiska tiden för dess genomförande är 32-34 veckors graviditet. Alla undersökningar av en kvinna lyckas sällan passera på en dag, därför är den här gången korridoren upprättad. Om ett biokemiskt test föreskrivs, är det nödvändigt att skicka det i ovanstående termer. Samtidigt kan ultraljud screenas tidigt. Det bör noteras att screeningen av 3: e trimestern, vid vilken tid den spenderas - beror på den specifika situationen.

Screening för 3: e trimestern - förberedelse

Innan provtagning sker under graviditetens tre trimester ska en kvinna vara ordentligt förberedd för dem. Detta kommer att eliminera snedvridningen av resultaten, de erhållna uppgifterna kommer objektivt att återspegla den lilla organismens tillstånd. Men inte alla studier kräver preliminär beredning. Så, ultraljud och dopplerometri kan utföras nästan när som helst. Det enda villkoret för att utföra ultraljud är en tom blåsan.

För att få exakta resultat av CTG rekommenderar läkare att innan du studerar, äter något söt. Ökad glukos i blodet ökar barnets motoraktivitet. Som ett resultat kommer läkare att kunna spela in fler fostrets rörelser, enligt vilka kardiovaskulärsystemet kommer att utvärderas. Förfarandet i sig tar mindre tid.

När biokemisk screening för graviditetens tredje trimester planeras, varnar den förväntade mamman om behovet av att följa en diet. Blodprovtagning utförs på tom mage och 3 dagar före analysen är följande undantagna från kosten:

Screening för 3: e trimestern - normala priser, bord

Endast läkare bör utvärdera resultaten av forskningen. Detta tar hänsyn till alla särdrag hos en viss graviditet. Mindre avvikelse av indikatorer från de etablerade normerna är inte ett brott, men kan indikera behovet av att övervaka en viss parameter. Ultraljud 3 trimester, normerna, vars tolkning ska utvärderas av läkare, låter dig bestämma de befintliga avvikelserna. Nedan i tabellerna ger vi värdena för normerna för de viktigaste parametrarna för screening för 3: e trimestern.