Leukocyter i urinen under graviditeten

Efter en gravid kvinna blir registrerad hos en gynekolog måste hon besöka honom en gång vartannat vecka. En av de obligatoriska studier som genomförs under en sådan undersökning är en urinalys . Det tas vid registrering av en gravid kvinna, och sedan två gånger i månaden före födseln. Om det finns avvikelser i urinanalysen hos den gravida kvinnan, måste analysen tas under behandlingens gång och kontrollen efter det.

Varför skicka urintest till gravida kvinnor?

Från de första dagarna förändras ämnesomsättningen i den gravida kvinnan, och kvinnornas njurar är inget undantag, eftersom de kommer att öka belastningen: det är nödvändigt att avlägsna giftiga metabolismprodukter inte bara av moderen utan även hos fostret. I de tidiga stadierna är förändringar i analyserna mer förknippade med omstruktureringen av kroppen. I andra hälften ökar inte belastningen på njurarna märkbart, men livmodern med fostret pressas ofta av urinledarna, särskilt den rätta. Urin utsöndras dåligt, sträcker njurarna och stagnerar, och infästningen av infektion leder till allvarlig inflammation i njurarna. Och de första tecknen på störningar i njurarnas normala funktion syns bara i analysens resultat.

Hur korrekt överlämnar analysen av urin?

Indikatorernas noggrannhet beror även på förberedelserna för analys: på kvällen är det nödvändigt att undvika fysisk ansträngning, inte att använda protein, syra, kryddig mat, alkohol. Disken för analys tas rent och helst steril (kanen kan kokas på kvällen). Före analysen är det nödvändigt att tvätta genitalen noggrant - detta kommer att avgöra om normen för vita blodkroppar i urinen, röda blodkroppar, bakterier och epitelceller. För analys är den första morgonen urin som samlas in från mittenpartiet bäst lämpad. Och ta det till laboratoriet måste inom 2 timmar, undviker skakning och onödig skakning.

Urinalys hos gravida kvinnor är normalt

Normalt bestämmer du i den allmänna analysen av urin:

Under graviditeten bör indexen inte förändras, men ökningen av antalet leukocyter är möjlig (upp till 6 i synfältet). Och om du får veta att dessutom passera en urinanalys av Nechiporenko, är normen för leukocyter vid analys av urin 2000 i 1 ml.

Varför kan innehållet av leukocyter i urin hos gravida kvinnor öka?

Leukocyter är blodkroppar, de är de första som attackerar intrångsmikroorganismer, absorberar dem så mycket som de kan och därigenom skyddar kroppen, och när de inte längre kan absorbera bakterier dör de. Leukocyter i urinen under graviditeten ökar med infektion, eftersom dessa celler försöker absorbera så många mikroorganismer som möjligt. Och ju mer leukocyter i analysen desto mer desto aktivare är den inflammatoriska processen. Leukocyter i gravidens urin ökar oavsett var inflammationen - i njurarna eller i urinen. Men ibland händer det: nivån av leukocyter i urinen är normal och det finns inflammation i njuran, orsaken är att den växande livmodern blockerar den sjuka njuren och urinen går in i blåsan endast med en frisk. Därefter hjälper symtomen på njurinflammation (smärtor i den sjuka njurens område, ofta sprängning eller värk, dålig hälsa, feber) att upptäcka problemet, och de bekräftas av ytterligare forskningsmetoder som ordineras av läkaren.

Vad ska man göra om antalet vita blodkroppar i urinen ökar?

Om i analysen nivån av leukocyter är från 0 till 10, så är innehållet av leukocyter i urinen - normen för gravida kvinnor och behandling kräver inte. Men varannan vecka måste vi fortfarande övervaka analysen, för att inte missa sjukdomen i början. Men om nivån är från 10 till 50 finns det vita blodkroppsuppsamlingar eller så många av dem som täcker hela synfältet är ett tecken på en allvarlig inflammation i blåsan (om smärta och smärta i underlivet, smärtsam frekvent uppmaning att urinera) eller njurar störande. Bestäm vad exakt är inflammerat, om läkaren ofta behöver samråd med urologen och ytterligare studier. En behandlingskurs, ofta inpatient, kan vara upp till 10 dagar. En indikation på att behandlingen var framgångsrik kommer att vara norm för leukocyter vid analys av urin.