Pubertalet

Ditt barn har redan blivit av blöjor och har blivit ganska vuxen och oberoende. Han behöver inte längre din kontinuerliga uppmärksamhet och kontroll, studenten kan ganska självupptaga sig - titta på tecknade filmer, läsning, dataspel. Tror du att det är dags att slappna av och njuta av livet, för innan tonårsproblemen i minst ett par år? Du måste vara besviken, troligen, du misstänker. Det är troligt att barnet snart kommer att överraska dig med reaktiva förändringar i utseende och karaktär, vilket kommer att markera början på en komplex och ansvarsfull pubertalperiod. Faktum är att åldersramarna i denna period under de senaste 10-20 åren har skiftats väsentligt mot en tidigare början.

Särskilda kännetecken i pubertetsperioden

Pubertalperioden är det åldersintervall för vilket organismeringen av organismen är karakteristisk, signifikanta förändringar i fysiologiska, hormonella och psykologiska karaktären. Perioden slutar med början av sexuell mognad och organismens beredskap för reproduktion. Utvecklingen av en person under pubertalperioden gör ett stort steg, ungan förändras externt och bidrar väsentligt till tillväxten.

Men det viktigaste som bör uppmärksammas i puberteten är psykologi. Vi måste hålla en konfidentiell konversation med barnet, förklara i en tillgänglig form vad som händer med honom och hur länge förmodligen kommer det att fortsätta. Till de framväxande svårigheterna i kommunikationen bör behandlas med förståelse, kom ihåg att gårdagens barn blir nonsensiskt och ibland outhärdligt, inte av en dålig karaktär och är inte otrevlig för dig, utan för att han upplever en verklig storm av perestroika i sin kropp.

Gör det klart för den unga rebellen att du accepterar och stöder honom, oavsett vad han gör och hur han inte beter sig. Ett barn som känner föräldraledighet och omsorg med en mindre del av sannolikhet börjar börja söka komfort och underhållning i dåligt företag, alkohol och droger. För att undvika detta, försök att ta en tonårs lediga tid med saker som är intressanta för honom, och kontrollera honom - ihållande men demokratiskt. Naturligtvis kan du inte knyta barnet till dig själv, men lär honom vanan att dela sina planer med dig.

Pubertalperioden hos tjejer

Sexuell mognad hos tjejer börjar ungefär 10-11 år, men ett skift på 1-2 år anses vara en variant av normen. Det bör konsulteras till en specialist om det startade före 8 år eller börjar inte efter 15 år, kan det finnas vissa oegentligheter i kroppen.

Med början av pubertalperioden börjar flickornas äggstockar producera hormonet östrogen, under vilket inflytandet av könsorganen är avslutat och sekundära sexuella egenskaper utvecklas. Flickans bröst ökar, midjan skisseras, höfterna växer, håret uppträder i ljummen och underarmarna. Pubertalperioden slutar med menstruationens början.

Pubertalperioden hos pojkar

Sexuell mognad hos pojkar börjar lite senare än hos tjejer - ungefär 12-13 år, ibland senare. Hormonet som är ansvarigt för kroppsutvecklingen i den manliga typen är testosteron, under dess inflytande är testiklarna förstorade i pojken, röst, börja växa hårt håret i ansiktet och kroppen. Barnet svettar starkt, han har akne och hudfetter. Dessutom börjar pojken se "våta drömmar" - han har de första föroreningarna, ofrivillig utlösning på natten.

Ofta är en tonåring inte redo för de plötsliga förändringar som uppstår med kroppen. Hjälpa honom att klara en känsla av skräck och förlägenhet, introducera nya hygienhygien, vilket hjälper barnet att klara av tillfälliga problem som akne eller överdriven svettning.