Obstruktiv bronkit hos spädbarn

På grund av svårighetsgraden av obstruktiv bronkit hos barn är den andra sjukdomen, den andra endast för lunginflammation. Det kan hänföras till de vanligaste och ganska allvarliga sjukdomarna i övre luftvägarna. Den patologiska egenskapen hos denna patologi hos barn i det första året av livet är att på grund av täta återfall av sjukdomen finns risk för att utveckla bronkial astma, vilket är en följd av obstruktiv bronkit hos spädbarn. Men behandling i tid kan undvika sådana komplikationer.

Obstruktiv bronkit - vad är det?

Obstruktiv bronkit är en sjukdom i bronkial slemhinna av inflammatorisk natur. Med denna sjukdom föreligger ett brott mot bristen på bronkieobstruktivt syndrom, vilket åtföljs av ackumulering av slem i bronkiallumen, vilket resulterar i svullnad i slemhinnan. Som regel kan barn utvecklas i två former: kronisk och svår. På grund av den konstanta irritationen hos receptorer lokaliserade i bronkial slemhinna utvecklar barnet en reflex bronkialkramper, vilket leder till en överträngning av ventilation och kvävning uppstår.

Orsaker till sjukdomen

Som regel utvecklas denna sjukdom mot bakgrund av nyligen överförda infektioner av viralt ursprung: tonsillit, influensa, tonsillit. Den första sjukdomen påverkar de större bronkierna, och sedan små.

Förutom ovanstående kan orsakerna till utvecklingen av obstruktiv bronkit hos spädbarn hänföras till närvaron av bakterieinfektioner, vars orsakssamband är streptokocker, moroceller, hemofila stavar .

Ofta är denna patologi en följd av att det främmande, lilla föremålet kommer in i andningsorganens luftvägar. Dessa kan vara små bitar av mat eller delar från en leksak. Tillsammans med dem kan en infektion komma in i kroppen, som kvarstår efter utvinning av en främmande kropp från andningsorganen. Det leder till utvecklingen av obstruktiv bronkit.

Dessutom utmärker läkare så kallade blandade orsaker, när patologi orsakas omedelbart av bakterier och virus. Till exempel, om en bebis har en förutsättning för allergiska reaktioner, kan de leda till utveckling av bronkial obstruktion.

Tecken på obstruktiv bronkit hos barn

Ofta börjar sjukdomen med andningssvårigheter. För barn i tidig ålder präglas akut och snabb utveckling av sjukdomen. De första symptomen på obstruktiv bronkit hos en baby kan vara bullriga, långvarig andning och andfåddhet. I sådana fall utandas utandningen avsevärt, medan bröstet sugs in, och barnet kan inte andas eller andas ut. Hosta är torr och har en paroxysmal karaktär, i sällsynta fall observeras sputum.

Med auskultation är andningen svår, hörseln hörs, och i svåra former av sjukdomen kan de höras även från avstånd. Med tiden ökar kroppstemperaturen till subfebrila siffror.

Behandling av sjukdomen

Behandling av obstruktiv bronkit hos spädbarn är en ganska komplex och lång process. Vid de första tecknen är akut sjukhusvård nödvändig. Behandlingen av denna patologi utförs exklusivt på sjukhuset. Vid samma terapeutiska åtgärder har följande egenskaper:

  1. Hypoallergen diet. Under behandlingen av sjukdomen är det nödvändigt att utesluta alla produkter som orsakar allergier.
  2. Användning av bronkodilatatorer. Dessa läkemedel lindra kramp av små bronkier. Dosering ordineras uteslutande av en läkare.
  3. Spasmolytika. Introducerad i form av injektioner leder till en minskning av krampen.
  4. Antibiotikabehandling. I händelse av att orsaken till sjukdomen är en bakteriell infektion, föreskrivs antibiotika.
  5. Slemlösande läkemedel. Används för att ta bort från bronkierna ackumulerade sputum, vilket orsakar deras svullnad.