Hemophilus influenzae

Hemofil stång är en gramnegativ immobil bakterie, som först beskrivs av den tyska bakteriologen Richard Pfeiffer år 1892. Inledningsvis definierade han det som ett orsakssamband för influensan, men idag är det känt att denna bakterie orsakar skador på centrala nervsystemet, andningsorganen och främjar bildandet av purulenta foci i olika organ. De mest utsatta för infektion är barn och vuxna med svag immunitet. Bakterien påverkar bara människor.

När 1933 upptäckte forskarna att viruset orsakades av virus och inte bakterier, reviderade de den hemofila stångens position som infektions orsakssamband, och sedan blev det pålitligt känt att det är en av bakterierna som orsakar hjärnhinneinflammation, lunginflammation och epiglottit.

Haemophilus influenzae - symtom

Källan till den hemofila staven är en person. Bakteriet sätter sig upp i övre luftvägarna, och det är intressant att 90% av dem har det, och en så frisk bärare kan ta upp till 2 månader. Även om en person har specifika antikroppar i stora mängder, eller om han tar stora doser antibiotika, kvarstår den hemofila staven fortfarande på slemhinnan och sprider sig inte under normal immunitet.

Ofta registreras förekomsten av hemofil infektion i slutet av vintern och på våren när kroppen försvagas.

Hos barn främjar den hemofila stången ofta utvecklingen av hjärnhinneinflammation och hos vuxna - lunginflammation.

Mycket ofta är orsaksmedlet närvarande i kroppen under lång tid asymptomatiskt. Men med försvagad immunitet, hypotermi eller på grund av en ökning av antalet mikrober och virus i kroppen, främjar den hemofila staven inflammation och sjukdomar av olika former.

Särskilt sannolikt utvecklingen av otit, bihåleinflammation, lunginflammation och bronkit hos dem som hade kontakt med en person som smittats med en stång och från vilken det orsakade karakteristiska symptom.

Hemophilus influenzae kan orsaka inflammation i subkutan fettvävnad eller påverka lederna. I sällsynta fall bidrar det till utvecklingen av sepsis.

De hemofila stångstammarna som inte har en kapsel påverkar endast slemhinnan och detta leder inte till en allvarlig sjukdom.

Systemiska sjukdomar orsakar pinnar med kapslar: de tränger in i blodet genom att bryta de intercellulära anslutningarna och under de första dagarna efter det att det inte orsakar symtom. Men när de tränger in i centrala nervsystemet, provocerar de en purulent inflammation i meningesen ( meningit ).

De som har lidit denna sjukdom, har en stark immunitet mot den hemofila staven.

Behandling av Haemophilus influenzae

Innan du behandlar hemofilstången måste du se till att det är hon och inte någon annan typ av bakterie eftersom den är resistent mot penicillin, till skillnad från många andra mikrober. Förvirring kan uppstå om den hemofila staven har bidragit till lunginflammation eller andra sjukdomar som uppstår inte bara på grund av förekomsten av denna bakterie.

Om en hemofil stav finns i smeten är det värt att genomföra en behandling med antibiotika, även om det inte orsakar några symtom. Efter behandlingen utförs en ympning mot den hemofila staven.

Med en hemofil stång i halsen, förutom antibiotikabehandling ampicillin (400-500 mg per dag i 10 dagar) kan immunmodulerande medel används, t ex ribomunil.

När den hemofila staven i näsan också används antibiotika i komplexet med lokal behandling av immunmodulerande medel. Polyoxidoniumdroppar har sådana egenskaper.

För förebyggande görs ett transplantat från en hemofil stång 1 gång.

För att öka effektiviteten av behandlingen, rekommenderar amerikanska läkare att kombinera ampicillin och cefalosporiner med levomitsetinom. Av moderna antibiotika är azitromycin och amoxiclav effektiva.