När fontanelen är övervuxen hos ett barn, varför behövs det och hur man identifierar avvikelser?

Många unga mammor är oroliga när fontanellen är övervuxen i barnet, på grund av detta har vissa misstag tagit rot, vilket gör det nödvändigt att fokusera på denna anatomiska egenskap hos spädbarn. Vilka avvikelser från datumen kan ange, kommer vi att överväga ytterligare.

Rodnichok hos nyfödda - vad är det?

Huvudets struktur hos små barn är inte detsamma som hos vuxna. I samband med fosterets fosterutveckling bildas de så kallade fontanellerna på de neokoasterade områdena som förbinder benens ben, som senare överväxt med fästbildning, gradvis sönderdelade suturer. Barnens vår är ett tätt elastiskt membran av bindväv som skyddar hjärnorna väl från skador (så var inte rädd för att stryka, kamma, tvätta huvudet på smulorna).

Hur många fontaneler har ett barn?

Det totala antalet fontaneller i ett barn är sex:

Vad är fontanel för spädbarn?

Med tanke på varför fontanelen är det omedelbart värt att notera rollen av dessa formationer i arbetet. Rodnichki gör det möjligt för kranbenen att hittas ovanpå varandra och därigenom minska huvudets storlek och anpassa sig till moderens lilla bäckens storlek (alltså efter huvudets utseende förefaller huvudet långsträckt, men snart återställs den normala formen). Detta är nödvändigt för att benens skall skall kunna röra sig fritt genom födelsekanalen vid leverans och belastningen och trycket på benvävnaderna och hjärnan var minimala.

Utan fontaneler skulle sannolikheten för skador på barnets huvud och mammas födelsekanal vara mycket högre. I framtiden tar de på sig andra viktiga funktioner:

Vad ska vara fontanel för barnet?

Dimensioner av fontaneler hos barn varierar. Sidan är smal, som sömmar på högst 5 mm breda. Ofta är barnen födda i tid försenade vid födelsetiden eller omedelbart efter det (i två månader) och osynliga för föräldrarna. Den bakre fontanellen har en triangulär form och en storlek på högst 7-10 mm. De flesta fullfristiga barn föds med en stängd fontanelle, men normalternativet är också det öppna tillståndet vid födseln.

Den nyfödda stora fontanelen har formen av en rhombus som mäter ungefär 2 x 2 eller 3 x 3 cm. Normalt är den öppen, och sedan stängs den gradvis. För att kontrollera graden av överväxten görs en mätning vid varje läkares fysiska undersökning och resultaten registreras på kortet. Men det är möjligt att göra det hemma, för vilket inga speciella färdigheter eller verktyg behövs. Ställ inte fingrarna i framåtriktningen i diamantens hörn, men i snedstället - på sidorna (ett finger är cirka 1 cm).

I vilken ålder bryter fontanelen barnet över?

Om det sägs om när fontanelen växer i barnet, berör normen ofta den främre fontanelen. Ben som gränsar fontanelen vid kanterna är mjuka, så med lätt tryck kan man känna sin lilla rörlighet. Med tiden börjar tjockare benvävnader växa runt dem, så att mjuka ben blir starkare. Gradvis ersätts bindvävsmembranet med benvävnad, och fontanellen växer över.

Det här är hur försoningsprocesserna fortsätter, men deras villkor kan skilja sig avsevärt åt för olika barn - från 3 månader till 2 år. I de flesta fall stängs en stor fontanel hos ett barn i åldern 10-14 månader, och dessa siffror är tagna som den genomsnittliga statistiska standarden. Vissa tror felaktigt att när fontanelen stängs i barnet, slutar skallen tillväxten. Faktum är att bindvävsmembranen inte är det enda utrymme för skallens tillväxt, och en viktigare detalj för detta är sömmarna, som förblir öppna fram till tjugoårsåldern.

Om fontanellen är mer än normalt

Vissa barn är födda med en främre fontanel, som når 3,5 cm eller mer. Detta är helt normalt om barnet är för tidigt född eller har en ärftlig predisposition (en av föräldrarna föddes med en stor fontanel). Dessutom kan detta vara en konsekvens av problem under graviditeten, förknippad med brist i moderns kropp av vitaminer och mineraler. Stängning av fontanel hos barn som överstiger standardstorlekarna kan ske något långsammare. Du behöver se en läkare om storleken inte har ändrats vid 8 års ålder.

Patologiskt kan en stor fontanel associeras med sådana brott:

Våren är under normala

En liten fontanel i ett barn vid födseln är ofta en individuell egenskap hos skallen i samband med genetiska faktorer. Man bör komma ihåg att det på grund av den snabba tillväxten av hjärnan och skullens vävnader under de första fem månaderna av livet kan öka något. Det är viktigt att inte bara överväga när fontanellen växer i barnet, och vad är dess dimensioner, men också omkretsen, huvudets proportionalitet, barnets allmänna tillstånd.

Orsakerna till lilla fontanel relaterade till sjukdomar:

Varför växer fontanelen inte i barnet?

Om den maximala genomsnittliga tiden närmar sig när fontanel ska övervuxnas fullständigt i barnet och hur mycket stängningen är för liten, kan den signalera förekomsten av patologier:

Det bör förstås att när fontanellen växer över barnets tid är det nästan aldrig det enda patologiska symptomet. Det är nödvändigt att uppmärksamma sådana möjliga manifestationer som nervös upphetsning, svettning, dålig aptit, matsmältningsbesvär och kränkningar av psykomotoriska reaktioner. För att ta reda på orsaken kan endast läkaren ha genomfört vissa studier och grundligt bedöma barnets tillstånd, med hänsyn till de konstitutionella egenskaperna hos föräldrarnas utveckling under denna period.

Övervälj inte fontanelen - vad ska man göra?

Många föräldrar börjar oroa sig när barnet är ett år gammal, fontanel är inte övervuxen. Om det finns oro över barnets tillstånd är det nödvändigt att han undersöks av en barnläkare, en endokrinolog, en neurolog, en genetiker. En analys krävs för att bestämma hur mycket kalcium absorberas i barnets kropp. Ytterligare behandling föreskrivs i enlighet med den fastställda diagnosen. Föräldrar ska inte ordinera sin egen medicin och använda populära tekniker.