Myom i livmodern - storleken på operationen och typerna av kirurgisk behandling av tumören

Myoma är en godartad neoplasma lokaliserad i livmodern. Sjukdomen ger inte symptom under en lång tid, så den finns i ett sen stadium, då myomen själv har stor volym. För behandling är värdet i vilket lager livmodermometomet är beläget viktigt, dimensionerna - för operationen är dessa viktiga parametrar.

Diagnos av livmoderfibrer

Myoma är en neoplasma bildad av glattmuskelceller. Dess dimensioner kan vara från några millimeter till 30 cm eller mer. Emellertid kan redan ett litet myom detekteras med hjälp av ultraljud. Ultraljudsdiagnos av livmoderfibrer utgör grunden för alla diagnostiska åtgärder. Med hjälp av denna teknik är det möjligt att fastställa inte bara storleken på formationerna, deras antal utan också den exakta lokaliseringen av patologiska strukturer.

Viktigt vid diagnos av fibroids är bimanuell undersökning. Med hjälp kan ett stort livmodermoment detekteras, storleken för operationen bestäms med ultraljud. Läkaren, som känner formationen genom den främre bukväggen, kan ta ett antagande om tumörens form, storlek och plats. För mer exakta uppgifter om utbildningsvolymen utförs dess struktur, antal foci, ytterligare studier:

Myom i livmodern - dimensioner

Dimensionerna av livmoderfibrer är av viktigt diagnostiskt värde. Denna parameter beaktas direkt vid val av en behandlingsmetod. Med en liten tumörstorlek kan konservativ behandling utföras. Det handlar om användning av hormonella läkemedel som saktar tillväxten av tumören. En ökning av koncentrationen av könshormoner orsakar ökad tillväxt av myomatiska noder. Som ett resultat ökar könsorganets storlek också. I samband med detta indikeras tumörvolymen i veckor av graviditeten (livmoderns storlek jämförs med den hos svangerskapet).

Beroende på storleken på neoplasmen kan de myomatiska noderna delas in i:

Dimensioner av fibroids i millimeter

Dimensioner av livmoderfibrer i mm kan etableras under ultraljud. Läkaren undersöker noggrant håligheten i det lilla bäckenet, speciellt livmodern. Under proceduren studerar vi inte bara utbildningsstorleken utan utvärderar också sin struktur, antalet tillgängliga noder. Det är nödvändigt att bestämma tumörens natur. Ett viktigt diagnostiskt värde är myomens storlek.

Sammanfattningsvis indikerar doktorn följande information:

Storleken på livmoderfibrer i veckor

För tumörens allmänna egenskaper, uppskattar läkare ofta storleken på fibroids i veckor vid bedömning av tumören. Till exempel, om en kvinna diagnostiseras med livmodermom i 11 veckor, innebär detta att livmoderns volym ökade till könsorganets storlek vid 11 veckors graviditet. Således med en myom som mäter 3-4 cm i diameter anges slutsatsen i slutsatsen: en neoplasma (myom) är 6-7 veckor.

Läkare beskriver storleken på livmoderfibroiderna i veckor enligt följande:

Vid vilken storlek gör livmodern fibroids operationen?

När ett livmodermoment finns, är dimensionerna för operationen en parameter som läkare behandlar, förutom strukturen i formationen. Det är viktigt att övervaka tumören i dynamiken. Kvinnor med liknande sjukdom genomgår regelbundet undersökningar, ultraljud. Om det finns en snabbt växande tumör är kirurgisk ingrepp obligatorisk. Om operationen inte utförs tar tumören upp allt ledigt utrymme i det lilla bäckenet. Det föreligger ett brott mot utsöndringsfunktionen.

Vid diagnos av ett hysteromyom etablerar eller installerar inte läkemedelsstorlekarna i millimeter. Indikation för obligatorisk kirurgisk ingrepp är tillväxten av fibroider - bildningen ökar med 20 mm och mer under året. Dessutom har de fibroider som inte har en stor storlek, men det finns ett tunt ben. Direkt på denna plats finns en hög risk för vridning, vilket resulterar i destruktiva vävnadsändringar, nekros. Andra indikationer för avlägsnande av fibroider kan innefatta:

Subserous myom i livmodern - dimensionerna för operationen

Subserous myoma avser godartade formationer. Det påverkar den yttre delen av orgeln, växer i riktning mot det lilla bäckens hålighet. I form, det liknar en knut med en bred bas eller tunn fot. Subserous hysteromyom av stor storlek är föremål för obligatorisk avlägsnande. Samtidigt stiger frågan om kirurgisk behandling när formningen i diameter når 80 mm.

Submucous uterine myoma - dimensionerna för operationen

Storleken på ett hysteromyom för drift av denna typ av formation skiljer sig inte från de ovan angivna (8 sm och mer). Den särdrag hos submukös myom är submukosal lokalisering av noden själv. I detta fall finns fibrosfibrer i livmoderns muskelskikt närvarande i formationen. Tillväxten av tumören riktas inuti könsorganet. Kirurgisk behandling av denna typ av neoplasma kan utföras med hjälp av följande tekniker:

Multipel livmodermom stor

Efter att ha behandlat storleken vid vilken livmoderfibrerna avlägsnas bör det noteras att läkare inte uppmärksammar volymerna för enskilda noder för flera formationer. Vid val av metod för operationen beaktas lokalisering av myoma och patientens ålder. Om kvinnan fortfarande planerar att få barn, föreskriva en myoektomi med bevarande av könsorganet. Kirurgi utförs genom laparoskopi. Återställande av kroppen efter operation med denna metod är snabbare, så ett år senare i frånvaro av komplikationer får planera graviditet.

Hur avlägsnas livmodermomomen?

Avlägsnande av livmodermyom med den klassiska metoden är en myoektomi. Det utförs under generell anestesi eller med användning av epiduralanestesi. Innan livmodermomomen tas bort kontrolleras dimensionerna för den tilldelade operationen före själva operationen. Det kan utföras på ett av följande sätt:

  1. Öppen kavitetsoperation - ett horisontellt snitt görs 2-3 cm över pubicartikulationen. Sedan gradvis öppna tillgången till jumbo och beskatta den. Används för stora storlekar av formationer.
  2. Laparoskopi - på magen är flera hål gjorda genom vilka specialinstrument och videoutrustning introduceras.
  3. Hysteroskopisk myomektomi - används för submukösa myomer. Tillträde är genom skeden, med hjälp av ett resektoskop. Med hjälp av detta instrument, som verkar på tumören med en högfrekvent ström, förstörs myoma, och dess fragment tvättas sedan ut ur livmoderhålan.

Behandling av livmoderfibroider av stor storlek utan kirurgi

När ett litet livmodermoment finns, försöker läkare att behandla det medicinskt. Terapi av stora fibroider utan användning av kirurgisk ingrepp är oacceptabelt. Tumören fortsätter att växa, så arbetet i andra organ och system kan snabbt störa. Läkemedelsbehandling är möjlig när den diagnostiseras med livmoderhalsmyom, vars tillåtna storlek är 3 cm. I de flesta fall har hormonella läkemedel enbart en tillfällig effekt och fullständig försvinnande av tumören uppträder inte.