Malaysia - Transport

Transportsystemet i Malaysia är välutvecklat, så rörelsen runt om i landet och mellan öarna är snabb och bekväm. Samtidigt är priserna för de flesta transporttyperna i Malaysia acceptabla för varje turist. Landets stolthet är luftkommunikation och monorail. Så, låt oss se mer på varje transportsätt.

Flygtransporter

Det finns 14 flygplatser som är verksamma i landet, 6 av dem - internationella. De är belägna i städerna:

Flygbiljetterna har ett lågt pris, därför är det bättre att använda tjänster av ett nationellt företag när man reser i landet med flyg. Lokal loukost AirAsia erbjuder regelbundna flyg till stora städer i Malaysia. Biljettpriset börjar vid $ 45.

Flygplatser i Malaysia erbjuder hög servicenivå och den senaste tekniken. Turister kommer bli glatt överraskad av den förenklade tullkontrollen och det automatiska bagagetillståndet. Mellan passagerarnas terminaler transporteras automatiska monorails.

Vattentransport

Färjan är en av de mest populära transporterna i Malaysia. Landet ligger på flera öar, så vattentransport är helt enkelt nödvändigt. Färjor går mellan huvudöarna - Langkawi, Pangkor , Penang , Sebatik, Borneo , etc. De går ofta, så de är också mycket bekväm transport. Dessutom kan du med hjälp av en färja inte bara flytta från ön till ön, utan också komma till ett grannland - Thailand.

bussar

Bussar anses vara den viktigaste och mest tillgängliga transporten i Malaysia. Långdistansflyg sträcker sig ofta. Bussarna är bekväma och rymliga, de har luftkonditionering och TV. På grund av konkurrensen mellan privata lufttrafikföretag är kvaliteten på tjänsterna i en höjd. I kassan kan du välja en viss transportör. Om du tar biljetten också för returresa, blir priset mycket lägre. Vissa riktningar passerar genom vattnet, i det här fallet kostar färjan färjan. På andra sidan turisterna finns en buss, där de fortsätter sin resa. Minibussar är också aktiva på öarna. Å ena sidan är det bekvämare och snabbare, och å andra sidan - priset på en resa är flera gånger högre.

Stadsbussar kör ofta, men de är inte lika bekväma som långväga. Dessutom kan turister som har använt tågtrafik för första gången bli lite överraskad, eftersom dörrarna kan öppnas på resande fot, stannar bara meddelas från tid till annan, och rider på ett rött ljus verkar vara normen. Svårigheten att använda stadsbussar är att det inte blir lätt att förstå linjerna från första gången.

Annan kollektivtrafik

I Malaysia är turister och lokalbefolkningen mycket populära med cykel- och moto-rickshaws, även om det här resesättet endast är till nytta för långa resor. Landning och de första 2 km av vägen kostar $ 0,32 och varje efterföljande kilometer kostar bara $ 0,1.

I varje stad kan du hyra en cykel, priset för dem är lågt.

taxi

I Malaysia är bensinpriserna bland de lägsta i världen, därför är taxibilar mer tillgängliga här än i andra länder. Om du inte är mycket begränsad i budgeten kan du använda en taxi istället för kollektivtrafik, eftersom biljettpriset inte blir mycket högre än på bussen.

Många förare talar engelska bra. Men det är värt att komma ihåg att priset bör förhandlas fram innan resan börjar, eftersom taxichauffören kan ta dig till destinationen inte med den kortaste vägen.

Järnvägstransporter

Järnvägar täcker hela Malaysia. Med hjälp av tåg kan du resa runt i landet, och om du vill - gå till Singapore eller Thailand. Förutom lätta järnväg har landet även en monorail, som endast fungerar i Kuala Lumpur. Längden på spåren är 8,6 km, 11 stationer ligger på dem.

Även i Malaysia finns en höghastighetståg, den maximala hastigheten på tåg på den når 160 km / h. Längden på vägarna är 57 km, de förbinder huvudstaden med den största malaysiska flygplatsen. Priset i tunnelbanan är ca $ 0,2. Priset på en järnvägsbiljett varierar beroende på riktning och längd på rutten, men mindre än $ 0,8 är inte värt att räkna.

Hyr en bil

Om du vill utforska landet själv kan du hyra en bil . För detta behöver du ha ett internationellt körkort. Hyran är låg, bra bilar de senaste åren kostar ca 50-70 kr per dag. Om du bestämmer dig för att använda en sådan tjänst, bör du känna till vissa funktioner i körning i Malaysia:

  1. Trafikreglerna observeras endast i stora städer, i förorterna, kan malaysier försumma dem: överskrid hastigheten, farliga överkörningar och kör ett rött ljus. Men det är värt att notera att olyckor inträffar mycket sällan.
  2. Mellan huvudvägarna av motorvägen är vägtullar. De viktigaste och mest populära vägarna har utmärkt täckning, men om du lämnar dem kan du vara på en dålig väg, så det är värt att vara försiktig.
  3. I Malaysia, vänstra trafiken. Du måste kunna köra med höger körning.
  4. I många regioner gäller "vänsterhand" -regeln när förare missar dem som är till vänster.
  5. Straff för att prata i telefon och inte fastsatt bälte når $ 100.