Sköldkörtel adenom

Sköldkörteln är ett litet organ som ligger på nacken, vilket refererar till körtlarna av inre utsöndring. Bland de olika problemen som hör samman med det endokrina systemet finns sjukdomar, särskilt tumörer, av detta organ oftast. En tumör i sköldkörteln kan vara både godartad (adenom) och malign.

Orsaker till sköldkörtel adenom

Sköldkörtel adenom är en godartad tumör som utvecklas från sköldkörtelvävnaden och är en tätning (nod) inkapslad i en bindväv. Adenom kan vara antingen singel eller multipel (multinodulär goiter). Sjukdomen manifesteras vanligtvis hos människor över 40 år, och kvinnor är ungefär fyra gånger mer troliga än män.

Den enda orsaken till denna sjukdom är inte avslöjad, men för de faktorer som kan provocera den, inkluderar en ogynnsam ekologisk situation, jodbrist i kroppen, nedsatt hormonproduktion av hypofysen.

Typer av sköldkörtel adenom

Sköldkörtel adenom är indelade i:

Låt oss överväga var och en av dessa typer:

  1. Follikulär adenom i sköldkörteln. Den består av runda eller ovala rörliga noder som finns i en kolloidal kapsel. Ett undantag är det mikrofollikulära adenom som inte innehåller kolloid. I sin struktur är follikulär adenom mycket lik en malign tumör, därför är det ofta nödvändigt att utföra en punktering av sköldkörteln för att fastställa en noggrann diagnos när den detekteras. Cirka 15% av fallen i frånvaro av behandling follikel adenom kan utvecklas till en malign tumör.
  2. Papillär adenom i sköldkörteln. Har en uttalad cystisk struktur. Inuti cysterna observeras papillformiga tillväxter omgivna av brun vätska.
  3. Oxifil adenom (från Gurtle-celler). Den består av stora celler med en stor kärna, innehåller inte en kolloid. Den mest aggressiva och snabbt framskridande formen, som i cirka 30% av fallen blir malaktig.
  4. Giftigt (fungerande) adenom i sköldkörteln. Sjukdom, där sköldkörteln säljer spontant producerar ett stort antal hormoner. Som en följd av detta finns det en överflöd i blodet och därmed blockerar produktionen av vissa hypofyshormoner som är ansvariga för sköldkörteln normala funktion. Giftigt adenom kan förekomma både i sig och utvecklas på en tidigare giftfri nod i sköldkörteln.

Symptom på sköldkörtel adenom

Om en liten tumör kan det inte manifestera sig och dyka upp av misstag under en medicinsk undersökning. Adenomer av stor storlek är synliga visuellt: deformerar nacken, kan orsaka andningssvårigheter, blodcirkulation, smärta.

Dessutom, om det finns ett adenom av sköldkörteln (särskilt giftigt) kan det finnas:

Behandling av sköldkörtel adenom

Behandling av adenom utförs med två metoder: medicinskt och kirurgiskt.

Vid det inledande skedet, med endast små noder, eller om sjukdomen orsakas av en kränkning av hormonell bakgrund, används läkemedelsterapi.

Med spridningen av noder, hotet av en malign tumör och i de fall då hormonterapi inte ger resultat, utförs en operation för att ta bort noden och med omfattande skador - hela sköldkörteln. I det senare fallet kommer patienten att behöva ta hormonella preparat hela sitt liv, men prognosen är fortsatt gynnsam.

Behandling av giftigt sköldkörtel adenom är vanligen kirurgiskt, där den drabbade delen av orgelet avlägsnas.

Eftersom sköldkörtelns adenom hör till godartade tumörer, om åtgärderna vidtas i tid, är förutsägelserna gynnsamma, även om de kan kräva viss förändring i livet. Till exempel, med fullständigt avlägsnande av sköldkörteln, måste patienten regelbundet ta hormonella mediciner.