Kyrkan St. Matrona i Moskva

Pokrovsky Kvinnokloster , där idag finns det relikvier av den välsignade Saint Matrona i Moskva , grundades tsaren Mikhail Fyodorovich år 1635. Ursprungligen var klostret en mans och byggdes till minne av patriarkfilaret. Senare, år 1655, grundades kyrkan av Virginiens Förlovning på klostrets territorium. Många byggnader för en lång historia förstördes och förstördes, men återuppbyggdes så småningom igen. Under Sovjetmakten regerades kyrkan St. Matrona i Moskva, och klostrets byggnad gavs till tryckpressen och tidningsredaktionen. Först 1994 fick Pokrovsky-klostret igen den rysk-ortodoxa kyrkan och återupptog sitt arbete redan som ett kvinnligt klosterkloster. På våren 1998 fördes matriserna av Matrona Dmitrievna Nikonova, som var kanoniserad som en lokal helgon ett år senare, och kyrkan 2004, till templet.

Sedan dess har kyrkan St. Matrons i Moskva räcker dagligen upp en stor linje av pilgrimer som vill ångra sig och fråga den heliga mest uppskattade för sig själva och för deras nära och kära.

Biografi av Saint Matrona i Moskva

Matrona Nikonova föddes 1881 i en liten by Sebino, Tula-regionen. Hon var den yngsta av fyra barn i familjen och var född blind. Från tanken på att lämna en blinda nyfödd dotter i ett skydd, räddade flickans mor en ovanlig profetisk dröm där en blankt vit fågel syntes för kvinnan. Matrona sedan den tidiga barndomen visade helande förmågor och började behandla människor. Men i flertalet ålder väntade flickan en annan attack - hon förlorade möjligheten att gå. Detta hindrade dock inte hennes och hennes vän från att besöka många heliga platser under de unga åren. Efter revolutionen bosatte sig Matrona i Moskva i Arbat-området och spenderade sina senaste år i byn Skhodnya, Moskva-regionen, där hon bokstavligen tog alla de människor som kom till henne till hennes sista dagar. Matron dog den 2 maj 1952 och begravdes på Danilovs kyrkogård. Hennes grav i många år var en plats för nationell pilgrimsfärd och bara 1998 överfördes relikvierna av mor Matrona till fördjupningskyrkan i Moskva.

Det finns en legend som beskrivs i böckerna om helgonens liv, att Joseph Stalin kom till matronen för råd när frågan uppstod om hotet om att fånga Moskva av tyskarna. Enligt legenden förutspådde helgen för honom att segern skulle förbli för det ryska folket. Denna scen är avbildad i målningen "Matrona och Stalin" av ikonmålaren Ilya Pivnik. Det finns dock inga bevis på denna händelse eller verkliga bevis.

Det är värt att nämna att det finns en ytterligare kanoniserad helig Matrona of Anemniasieva, som i Moskva vid den heliga Jungfru Maria, den i Vladykino, 2013 byggdes ett kapell. Dessa två namnnamn hade båda en unik gåva för att läka människor, men dessutom hade de samma fysiska plågor: blindhet och oförmåga att gå.

Hur kommer man till Pokrovsky kloster?

På kartan över Moskva ligger Matronatemplet ungefär lika långt från tunnelbanestationerna "Taganskaya", "Marxistiska", "Proletarskaya" och "Bonde Zastava". Till fots från dessa stationer tar vägen 15-20 minuter. Lite närmare från tunnelbanestationen "Proletarskaya", som går längs Abelmanovskaya gatan till kvinnornas Pokrovsky kloster. Du kan också komma med kollektivtrafik (buss eller trolleybus), passerar ett stopp.

Adressen i Moskva, där Matrona Moskovskaya-templet ligger: Taganskaya street, 58. Måndag till fredag ​​är ingången till klostret för församlingar öppen från kl. 07.00 till 20.00, på söndagar från kl. 06.00 till 20.00.