Kate Blanchett berättade om feminism och hennes attityd till Harvey Weinstein

Skinnande och raffinerad Kate Blanchett beklagar sällan journalister med sin uppmärksamhet. Men nyligen gav den australiensiska skådespelerskan, pristagaren av två Oscar, tre Golden Globe Awards och tre BAFTAs en ganska öppen intervju där hon delade hennes tankar om kränkning av kvinnors rättigheter och friheter, berättade för sitt kommande deltagande i Cannes-festivalens jury som huvud och om henne fientlighet till Harvey Weinstein:

"Jag gillar att kommunicera med dem som är bättre än mig och intressantare, med människor som engagerar sig i något mycket viktigt och nödvändigt, även om våra åsikter skiljer sig åt i många frågor. Jag är öppen för allt nytt, jag tycker om att upptäcka i mig själv och för mig nya möjligheter och perspektiv. Jag är inspirerad av historier om starka människors liv, utställningar av målningar, böcker. Nyligen i Atlanta träffade jag en läkare, från vilken jag lärde mig de hemska fakta om försäljning av barn. I Atlanta finns en internationell flygplats och detta bidrar till utbyggnaden av dessa hemska brott. Om en gång jag hör något, kommer det inte att låta mig gå. "

"Att lära sig vara orädd"

Den 48-årige skådespelerskan är övertygad om att situationen i närheten av problem med jämställdhet mellan könen kommer att förbättras och det redan finns stora förändringar redan idag:

"Isen har flyttat och nu är vi öppna för nya prestationer. Det är dags för nya möjligheter för alla kvinnor, män, för medlemmar av sexuella minoriteter. Det viktigaste är att lära sig att vara orädd. "

Framgången av sådana filmer som "Arrival", "Gravitation", "Jasmine", "Wonder Woman" och många andra med huvudpersonerna - kvinnor enligt Blanchett, ger hopp att Hollywood nu oftare kommer att skjuta och finansiera målningarna, där huvudrollen tilldelas det rättvisa könet:

"Vi måste erkänna att Hollywood fortfarande lever i stereotyper och fortfarande är ganska konservativ. Men det är värt att notera att kvinnor i allt högre grad uppnår kreativ framgång och samlar in pengar på kassakontoret. Idag ger många möjligheter och plattformar för att skapa de senaste filmerna. Hollywood behöver bara plocka upp vågan och fortsätt, annars behöver det bara damm som ingen behöver. Ja, jag är feminist. Men det här är bara en önskan att erkänna lika rättigheter. Det betyder inte att vi försöker upprepa en matriarki, men med tanke på vårt århundrade gamla arbete under den patriarkala kupolen, har jag inget emot att få en liten matriarkal frihet. "

Kate Blanchett stöder aktivt kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade och säger att hon själv har upprepade gånger ställt inför detta problem. Skådespelerskan tillade att det drabbade nästan alla hennes kända kvinnor. Harvey Weinstein nämndes också i konversationen. Blanchett sa att producenten och hon upprepade gånger antydde ett sexuellt förhållande och att hon uppriktigt föraktar honom:

"Weinstein sa mer än en gång att vi inte bara är vänner. Jag skulle aldrig gå med på något av hans förslag. Jag vill att han och alla andra som honom ska straffas och att detta rättsliga prejudikat kommer att upprättas. "

"Jag känner mig inte glad"

Kate talade också om hennes deltagande i juryn på 71: e Cannes Film Festival:

"För mig är det väldigt seriöst. Det är inte lätt att bedöma arbetet hos ens kollegor, det är ett stort ansvar. Att få priset på Cannes Film Festival är en viktig internationell start på en bild. Nio juryns medlemmar diskuterar deltagarna, försök att identifiera de bästa verken och hitta den gyllene medelvärdet. Ärligt talat är detta inte en lätt uppgift. Jag ser fram emot diskussionen. Cannes Film Festival är av mångkulturell karaktär, min uppgift är att se allt och kunna korrekt bedöma. "
Läs också

Skådespelerskan erkände att hon är väldigt nyfiken, men hon gillar att lyssna mer. Men när det gäller att tala är det enkelt och kan inte dölja sina tankar:

"Jag känner aldrig att jag är glad och jag tycker att det inte är illa. Jag ser fram emot hopp om framtiden, jag går vidare och analyserar mina handlingar. Och jag vill erkänna att på grund av mina brister fick jag mer erfarenhet än vad jag visste med min framgång. "