Hur användbart är solbär?

Forskare har länge bevisat att svarta vinbär är en av de mest användbara bären. Alla hemligheter av dess inverkan på kroppen visste även under Ancient Russ tider. Sedan i 15 och 1600-talet började söt- och sur frukt användas inte bara i kulinariska recept, men också för beredning av olika potioner, med tanke på den växtbaserade läktaren.

Idag använder vi också denna produkt för att tillgodose våra gastronomiska behov, vi förbereder sylt, sylt, jellies, juice från det, vi lägger till i olika desserter och bakverk. De flesta av de användbara egenskaperna hos svarta vinbär har hittills vetenskaplig bekräftelse. Mer om vilka egenskaper dessa bär har och vad som har tjänat sådan popularitet i världen, vi kommer nu att diskutera.

Fördelarna med svart vinbär för hälsa

Inte undra på att bären fick titeln på ett förråd av vitaminer och hälsa. Och det här är inte alls olyckligt, för i sin användbarhet har vinbäret överträffat alla de bär som vi känner till. Den innehåller: ett komplex av vitaminer (grupper B, A, K, C, P, E, etc.); en stor uppsättning mineraler (järn, kalium, magnesium, fosfor, mangan, zink, molybden); organiska syror. Frukt och löv av busken innehåller många eteriska oljor, tanniner, kostfiber (fiber) och pektiner.

Tack vare denna kemiska sammansättning är fördelarna med svart vinbär för hälsan enorm. Hon behandlas med en mängd olika sjukdomar och använder alla delar av busken, utom rötterna (frukt, löv och skott).

En av de mest användbara egenskaperna hos svarta vinbär är att den upptar en av de ledande ställena bland alla frukt- och bärväxter genom innehållet av C-vitamin, för 100 gram bär - nästan 250 mg askorbinsyra. För att fylla den dagliga normen för detta vitamin är det tillräckligt att äta endast 15-20 svarta bär. Därför kan du använda regelbundet frukter och drycker från denna växt, du kan stärka immuniteten och skydda dig från framväxten och utvecklingen av ett antal sjukdomar.

Användningen av svarta vinbär för hälsa framträder när vi lider av en kall eller ont i halsen. På grund av askorbinsyra kan sylt från bär, avkok, te och juice hjälpa immunförsvarskämpe, minska kroppstemperatur och skapa metaboliska processer i kroppen. Dessutom är alla dessa metoder lämpliga för behandling av högt blodtryck, magsår, blödande tandkött, anemi.

Vad är användbart för svart vinbär, och de som lider av diabetes. Om du dricker komposter eller fruktdrycker från dessa söta sura bär kan du sänka blodsockret, och till och med förhindra förekomsten av cancer och Alzheimers sjukdom. Krusens saft hjälper till att skapa mental aktivitet, stärka kärlen och hålla sikten i normen.

Vad är användbart för en svart vinbär i en kost?

För den som vill gå ner i vikt är den här produkten idealisk. I 100 g vinbär innehåller bara bara 38 kcal. Bärens energivärde är också behagligt tillfredsställande: 100 g bär finns i proteiner - 1 g, fetter ännu mindre 0,2 g och kolhydrater i svart currant 11,5 g, och de är lättfördelade.

På grund av innehållet av linolsyra anses svartbär vara en bra fettbrännare, vilken är känd som en av de mest användbara egenskaperna hos svart vinbär för viktminskning och hudföryngring.

Men trots användbarheten av denna produkt finns det också kontraindikationer för dess användning. Till exempel, på grund av det höga innehållet av C-vitamin kan inte vinbäret ätas med gastrit med hög surhet, med förvärring av såret och under graviditeten. Och saften av vinbäret är kontraindicerat att dricka efter hjärtattacker, stroke och fall av trombos. Barn bör ges i utspädd form och i små mängder.