Homocystein i planeringen av graviditet - vad ska analysen berätta?

Beredningsperioden för den kommande graviditeten för en framtida mamma är förknippad med många studier. Bland dem, och en analys för en sådan förening som homocystein. Tänk på detta ämne mer ingående, vi kommer att ta reda på varför homocystein är bestämt vid graviditetsplaneringen, vilka indikatorer är normen och vad som leder till ökningen och minskningen.

Homocystein - vad är det med kvinnor?

När man skickar en kvinna till analysen, vilken bestämmer nivån av homocystein i blodet, vilken typ av forskning vet inte de flesta framtida mammor. Detta ämne är en produkt av behandling av metionin (aminosyra). Nivån av homocystein i blodet ökar gradvis med åldern, men när graviditeten inträffar minskar koncentrationen (1: a och 3: e trimestern).

Homocystein i graviditetsplanering är viktigt att kontrollera på grund av dess negativa inverkan på graviditetsprocessen. Under denna period har detta ämne en direkt effekt på placenta cirkulationen, där den korrekta intrauterinutvecklingen av fostret och dess hastighet beror. Läkare anser att det är nödvändigt att fastställa koncentrationen av homocystein vid beredningsskedet för den kommande graviditeten för att reagera i tid för att minska eller öka och vidta åtgärder.

Vad visar homocystein?

Att lära sig vad homocystein är, potentiella mammor på graviditetsstadiet frågar läkarna en fråga - vad har analysen gjort för, och vad visar den. Baserat på resultaten drar läkare slutsatser om hur intracellulära processer går i en kvinnas kropp. Så, om homocystein metaboliseras störs, ackumuleras det i det extracellulära utrymmet och sedan i blodplasma. I höga koncentrationer har föreningen en cytotoxisk effekt.

Som ett resultat av sådana processer kan det finnas ett brott mot integriteten hos kärlens väggar - deras yta blir lös. På platser av skadade områden sätter kalcium och kolesterol på ytan av kärlen. Som ett resultat av sådana förändringar uppstår bildandet av en aterosklerotisk plack . Detta ökar risken för blodproppar i blodkärlen, vilket är fyllt med trombosutveckling under graviditeten.

Varför ta homocystein när du planerar en graviditet?

Nivån av homocystein i blodet gör det möjligt för läkare att dra slutsatser om intracellulära processer. Brott mot ämnesomsättningen ökar risken för blodproppar i blodkärlen. Denna förändring är fylld med en blockerad ådror som finns i moderkakan. Som en följd av detta bryter den intrauterina utvecklingen av barnet under graviditeten. För att förhindra det, försöker läkare identifiera patologi och predisposition till det i planeringsstadiet.

Homocysteinanalys för graviditetsplanering

För att bestämma graden av homocystein vid planering av graviditet hänvisar läkare kvinnor till analysen. I detta fall rekommenderar läkare att genomgå denna undersökning 3 månader före planeringens början. Om framtida mamma tidigare hade problem med en metabolisk störning i homocysteinens kropp, utförs studien senast sex månader före det förväntade datumet för uppfattningen.

Homocystein - beredning

För att analysera homocystein under graviditetsplaneringen är det nödvändigt att iaktta ett antal regler vid beredningsfasen. För att göra detta:

  1. En dag före blodprovtagning är det nödvändigt att utesluta fet mat och alkohol från kosten.
  2. På dagen före studien är intensiva fysiska aktiviteter strängt förbjudna.
  3. 8-14 timmar före provtagning av ett blodprov är det förbjudet att ta mat, endast att dricka (enkelt, fortfarande vatten) är tillåtet.
  4. Rök inte 30 minuter före provet.

Homocystein - hur man tar?

Innan du tar homocystein när du planerar en graviditet, får en kvinna ett hänskjutande från en läkare. Studien själv utförs på morgonen på tom mage. Analysen utförs genom att ta ett blodprov från ulnarvenen. För att bestämma homocystein vid planering av en tidig graviditet tas 2-5 ml blod, vilket placeras i ett sterilt rör, märkt och skickas till laboratoriet. Resultaten kan erhållas inom 2-3 dagar, beroende på arbetsbelastningen hos den medicinska institutionen.

Homocystein - normen hos kvinnor när man planerar graviditet

Homocysteinhastigheten vid planering av graviditet är 10-11 μmol / l. Denna koncentration är upptagen som den fysiologiska normen. Avvikelsen indikerar en överträdelse och kräver genomförande av korrigerande åtgärder. Algoritmen för deras genomförande utvecklas individuellt med hänsyn till kvinnokroppens allmänna tillstånd, förekomsten av samtidiga kroniska sjukdomar och patologiska processer. Överensstämmelse med de mottagna medicinska rekommendationerna och recepten, hjälper till att snabbt eliminera överträdelsen, korrigera homocystein, vars norm anges ovan.

Hög homocystein vid graviditetsplanering

Ofta blir en ökad koncentration av homocystein en orsak till abnormiteter vid graviditet. På grund av detta bör korrigering utföras under planeringsstadiet. Innan homocystein sänks, utför läkare en omfattande undersökning som syftar till att fastställa orsaken till ökningen. Förfarandet för hur man sänker homocystein utvecklas med hänsyn till den patologiska faktorn:

  1. Minskar nivån på B-vitaminer. I detta fall föreskriver läkare en diet med högt innehåll av tiamin, pyridoxin, folsyra.
  2. Effekten av nikotin. Det visade sig att rökning provocerar en ökning av homocysteinnivån. För att minska det måste du ge upp nikotin .
  3. Koffein. När du dricker kaffe ökar koncentrationen av homocystein. För att minska det måste du utesluta drycken.
  4. Låg fysisk aktivitet. Aktiv träning hjälper till att minska homocystein.

Homocystein sänkts när man planerar graviditet

Förstå hur man sänker homocystein vid planering av graviditet, det måste sägas att det ofta uppfattas den motsatta situationen - dess brist. Om homocystein sänks något, kan det inte på något sätt påverka behandlingen av en baby. Ångest är värt att stansa när en mycket låg homocystein är fixerad - 4,1 μmol / l och lägre. I sådana fall föreskriver läkare en speciell terapi för att öka ämnets nivå. Den potentiella moderen själv kan också vidta åtgärder för att normalisera nivån av homocystein:

  1. För att minska intensiv fysisk aktivitet - att utesluta en sport på dagtid.
  2. Att dricka kaffe på morgonen.