Livmoderns struktur

Uterus i sin struktur är ett unikt organ, det viktigaste i kvinnans reproduktionssystem. I samband med ökad förekomst av könsorgan och ibland oförmåga att få hjälp av en kvalificerad specialist måste varje kvinna vara bekant med livmoderns struktur och funktioner.

Strukturen av livmodern är en allmän egenskap

Livmodern är ett slät muskulärt ihåligt organ, vars huvudsakliga funktion är inriktad på att bära fostret och dess efterföljande utvisning. Den består av tre delar:

  1. Livmoderhalsen . Denna muskelring som förbinder livmodern med vagina utför en skyddande funktion. Inuti livmoderhalsen är en öppning, den så kallade livmoderhalsen, producerar körtlarna slem, vilket förhindrar penetrering av patogena bakterier i livmoderhålan.
  2. Isthmus - Övergången mellan nacken och livmodern, huvudfunktionen är att öppna och lämna fostret.
  3. Huvuddelen är grunden för hela orgelet, ursprungsorten och utvecklingen av ett nytt liv.

Storleken på livmodern varierar beroende på kvinnans ålder, antalet födelser och graviditeter. Således är en längd 7-8 cm, bredd - 5 cm, en vikt av högst 50 g. Efter upprepad reproduktion av avkomman ökar storleken och vikten. På grund av strukturens särdrag kan livmodern sträcka sig upp till 32 cm i längd och upp till 20 cm i bredd under graviditeten. Dessa förmågor läggs ner på den genetiska nivån och aktiveras under påverkan av den hormonella bakgrunden. Huvudprinciperna för livmoderns struktur syftar till att skapa gynnsamma förutsättningar för fostrets utveckling under graviditeten.

Histologisk struktur av livmodern

Strukturen i livmodern är tre skikt och har inga andra analoger.

  1. Det första inre skiktet är slemhinnan , i medicinsk praxis kallas endometrium . Innehåller ett stort antal blodkärl och är föremål för cykliska förändringar. Alla processer i endometrium riktas mot embryot; om graviditet inte uppstår, dess ytskikt avvisas, i själva verket är detta menstruation. Strukturen och funktionerna i livmodern, nämligen dess slemhinna under graviditeten, kan ge näringsämnen och skapa bekväma förhållanden för fostrets liv.
  2. Det andra lagret är glatta muskelfibrer , sammanvävda i alla riktningar, kallad myometrium. Har egenskapen att krympa. I det normala tillståndet minskar myometriumet under samlag eller menstruation. Under graviditeten, trots sin struktur, blockeras den kvinnliga organismen så mycket som möjligt denna funktion, det vill säga för ett gynnsamt bär livmodern bör vara avslappnad. Vid födelsetiden ökar myometriumet avsevärt i storlek, vilket gör att fosterna kan utvisa fostret.
  3. Det tredje skiktet är omkretsen . Det är en bindväv som förbinder livmodern med bukhinnan. Samtidigt lämnar det nödvändigt minimum för rörelser vid eventuella ändringar i angränsande organ.

Sjukdomar i livmodern

Oftast uppstår problem med funktionaliteten hos detta organ i form av menstruation störningar, smärta etc.

Som konsekvenser kan missfall, infertilitet, inflammation och andra obehagliga stunder utvecklas.

Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen att strukturen i livmodern och bilagorna i kvinnokroppen syftar till reproduktion av ett nytt liv. Alla förändringar som uppstår i denna kropp styrs av hormoner och andra biologiskt aktiva substanser. Om en kvinna inte har varit tidigare eller i färd med graviditet, kan några sjukdomar i genitourinärsystemet, andra organ, infektion av olika etiologier, inklusive venerala, sägligt sägas att naturen kommer att ta hand om den fria barnens fria födelse.