HCG i ektopisk graviditet

Ektopisk graviditet är ett smutsigt och farligt tillstånd när ett befrukat ägg inte kommer in i livmodern och börjar utvecklas utanför livmoderhålan, oftare i röret. Tillväxten av fosterägget kan leda till rubbning av röret och utvecklingen av massiv blödning. En sådan graviditets skygghet är att dess början inte kan skilja sig från det normala. Om ektopisk graviditet kan redan tala om symtom på rygg i livmoderröret: smärta i höger eller vänster iliacregion och spotting från könsorganet.

Vad är hCG i ektopisk graviditet?

En ökning av humant choriongonadotropin är ett diagnostiskt kriterium för graviditetens början. HCG-värdena för ektopisk graviditet kommer att vara förhöjda, som vid normal graviditet, vilket kommer att bekräftas med det vanliga graviditetstestet. Men om du jämför hCGs dynamik med ektopisk graviditet och normal, kan du se att tillväxten av hCG i ektopisk graviditet kommer att ske något långsammare. Därför, när man utför graviditetstestet kan en remsa vara klar och den andra ifrågasättas. Detta beror på det faktum att resultatet av hCG i ektopisk graviditet ligger bakom det vid normal graviditet i 1-2 veckor. Ett mer exakt resultat kan erhållas om en ultraljud utförs, där embryot inte detekteras i livmoderhålan, och en rundad formation visualiseras i äggledaren.

Analys av hCG vid ektopisk graviditet

Ett humant korioniskt gonadotropinprov utförs genom att ta ett blod- och urinprov. Den mest opålitliga metoden är ett graviditetstest, vilket bara visar - det finns en ökning av beta hCG eller inte. Den mest tillförlitliga är resultatet av ett blodprov, enligt vilket det är tydligt möjligt att följa dynamiken i hCGs tillväxt vid ektopisk graviditet. För att spåra tillväxten av beta hCG i ektopisk graviditet, behöver du utforska den i dynamik. En normal graviditet präglas av en ökning av beta hCG varannan dag med 65% och i fallet med ektopisk graviditet ökar detta index med 2 gånger på bara en vecka. Den långsamma uppbyggnaden av humant korionisk gonadotropin kan också vara ett symptom på ouppvecklad graviditet eller uppkomsten av ett spontant missfall.

Hur diagnostiserar man en ektopisk graviditet?

Diagnosen av en ektopisk graviditet kan endast göras av en erfaren doktor, och en kvinna kan bara anta att hennes graviditet inte går normalt. Möjliga symtom som bör varna en gravid kvinna är som följer:

Om du har dessa symptom, ska du omedelbart kontakta en läkare för att gå igenom alla nödvändiga studier (ultraljud, beta-hCG-dynamik i blodet) för att bekräfta eller avvisa den här besvikelse diagnosen, eftersom det i början av tiden är ett läkemedelsavbrott av tubal graviditet möjligt. Om det finns en klinik för störd ektopisk graviditet, är detta en indikation på akut kirurgisk behandling.

Man kan dra slutsatsen att studien av hCGs värden vid ektopisk graviditet inte är den enda och universella metoden, men det finns bara ett symptom som talar om patologin för graviditetens utveckling. Diagnosen av ektopisk graviditet kan endast göras på grundval av den integrerade användningen av kliniska, laboratorie- och instrumentella metoder för forskning.