Colostrum efter förlossning

Redan under graviditeten bildas bröstkörtlarna hos den förväntade modermassan. Det kan fungera med tryck på bröstvårtan, eller det kan rinna ut godtyckligt, särskilt på natten - dessa fenomen är normala.

Efter leverans är kolostrum ett ovärderligt ämne som varje barn behöver anpassa sig till omvärlden så snart som möjligt. På grund av sin rika komposition är det ett slags immunförsvar för en liten organism från omgivande virus och bakterier. Dessutom, in i matsmältningskanalen, kolostrum utlöser processen att smälta mat och hjälper till att skingra meconium.

Vad händer om det inte finns kolostrum efter födseln?

Det är mycket sällsynt, men det händer att varken under graviditeten eller efter födseln, har en kvinna en ledtråd av kolostrum. Anledningen till detta kan vara moderns personliga karaktär vid födseln, liksom den hormonella bakgrunden. Det kanske inte visas omedelbart, och ibland tar det ungefär 3-5 dagar. Hur som helst, för att stimulera sitt utseende bör barnet ofta appliceras på bröstet.

Vilken färg är kolostrummet efter leverans?

Olika kvinnor har olika kolostrumsutseende. Ibland kan du se även kolostrumsorange, men oftast blir det gult, med en krämig tinge. Med tiden blir det lättare, och som ett resultat kan mogen mjölk (som visas på 6-9: e dagen) redan vara vit eller till och med blåaktig.

Behöver jag uttrycka kolostrum efter leverans?

Många oerfarna mammor är oroade över frågan - vad man ska göra om efter leveransen är lite kolostrum. Vissa kan bara ha några droppar, medan andra kan ha upp till 100 ml. Dessa är alla enskilda indikatorer och avundsjuk på dem som har mer, borde det inte. Behöver bara sätta nyfödda i bröstet så ofta som möjligt, och sådan stimulans blir det bästa svaret på den trakasserande frågan.

Men det är inte nödvändigt att uttrycka kolostrum specifikt, förutom om barnet inte tar bröstet eller föddes för tidigt. Sedan ger de honom råmjölk från en sked eller pipett.

Så vi räknade ut när kolostrummet uppträder efter leveransen. Denna fråga borde inte störa mamma alls. Det enda hon bör tänka på efter barnets födelse är att det handlar om att vara med honom så ofta som möjligt. Detta är en gemensam sömn och hudkontakt. Allt detta stimulerar produktionen av rätt mängd kolostrum.