Cognacglasögon

För att känna den unika smaken av konjak måste du kunna känna sin smak. Denna alkoholhaltiga dryck är inte vanligt att dricka på en salva eller ha ett mellanmål, enligt traditionen måste de njuta av och känna av alla nyanser av bukett och färg. Dessutom hävdar de "riktiga" konjakfiskarna att smaken och aromen hos en sådan utsökt och ädel dryck i stor utsträckning krullas inte bara från ett dyrt varumärke utan också från att välja rätt glas för konjak.

Vilka glasögon dricker de cognac?

Det traditionella glaset för konjak kallas sniffer (från det engelska ordet "sniff", vilket betyder "sniff"), som används i världen från omkring 1500-talet. Du har nog sett honom i filmer, som används i dyra restauranger och kanske till och med köpt för hushållsbruk. Detta är ett glas sfärisk form på en kort stjälk, som smalnar kraftigt uppåt och kan ha en volym av 170 till 240 ml. Sådana glasögon för konjak är som regel kristall eller gjord av transparent glas. Det antas att hela unika arombuketten förblir inne i kärlet på grund av den smalformade formen och för att känna dem är det tillräckligt att helt enkelt ta glaset i nosspetsen. Det bör dock noteras att några långvariga cognacs har en något skarp lukt, som i sin tur kan förstöra dryckets första intryck.

Men tiden står inte stilla och nya långa traditioner har kommit att ersätta långa etablerade traditioner. Idag byttes många konjunktörer och finsmakare av cognac till mer moderna brandies på en hög stam, som liknar en tulpanens slutna knopp och har en volym på 140 ml. Det är uppfattningen att ett glas i form av en "tulpan" är det mest lämpliga för provsmakning, eftersom det är i det att en hög koncentration av aromatiska beståndsdelar av konjak är möjlig, vilket gör det möjligt för dig att fullt ut uppleva charmen hos en ädel dryck.

Det är värt att notera att det finns också sådana "enheter" på marknaden som ett glas för brandy med uppvärmning och andra olika anordningar för uppvärmning av drycken. Om du verkligen vill njuta av en unik dryck, kom ihåg att cognacen aldrig kyls eller upphettas och den optimala temperaturen på provsmakningen är 20-25 grader. Överensstämmelse med rumstemperatur är ganska viktigt, eftersom överhettad konjak förlorar alla dess aromatiska egenskaper, förändrar smaken och smakens struktur.

Hur man håller ett glas cognac?

Regelbundet är det faktum att formen på glaset och benets längd bestämmer sin plats i handflatan. Tack vare en bred rund botten är snifferet ganska bekvämt att hålla i handen, passera ett kort ben av glaset mellan fingrarna och värma konjakan med värmen på din handflata. Ett glas av typen "tulpan" å andra sidan hålls av ett långt ben som vin. Samtidigt roteras brandy längs skålens väggar, så att den aktivt kan mätta med syre och njuta av doften av drycken som går genom den smala nacken.

Det är också värt att notera att, oberoende av glasets form, är det nödvändigt att fylla den endast till nivån på sin bredaste del.

Hur man väljer ett glas för brandy?

Valet av glasögon för konjak beror först och främst på åldern av den dryck som du ska smaka på. Till exempel, om det handlar om unga brandy VS eller VSOP, då är det bäst passa glasögon i form av en "tulpan" med en knappt smal hals.

Det finns en åsikt att den yngre konjakan, desto varmare är dess smak och starkare smak. Och för att känna all charm av en ung dryck, bör den vara full av ett glas med en rak eller till och med något utvidgad nacke.

I händelse av att du ska smaka på den mer mogna konjakten i kategorin H.O., är det mest framgångsrika valet av glasögon med kraftigt inskränkta kanter, vilket kommer att bidra till att bevara den delikata aromen av en ädeldryck så mycket som möjligt.

Om du föredrar ädel whisky brandy, så finns det speciella glasögon för honom .