Basal temperatur med förstärkt graviditet

Metoden för basal temperaturmätning är känd för många kvinnor som planerar en graviditet: med hjälp kan du rätt bestämma bestämningsperioden för ägglossningen. Dessutom rekommenderar gynekologer ofta att övervaka basaltemperaturen hos gravida kvinnor. Speciellt handlar det om kvinnor med hög risk för missfall och de som redan åtminstone en gång står inför problemet med en frusen graviditet.

Graviditet vid låg basal temperatur

Det är känt att kvinnans basal temperatur stiger vid graviditetens början (till 37 grader och högre). Detta beror på att en stor mängd hormonprogesteron produceras. I genomsnitt är basaltemperaturen med en normalt förekommande graviditet 37,1-37,3 grader. Beroende på kroppens individuella egenskaper kan det vara högre - upp till 38 grader.

Olyckligtvis, ibland kan utvecklingen av ett embryon plötsligt sluta. Detta kallas frusen graviditet. Oftast händer detta under första trimestern till följd av följande skäl:

I de flesta fall är utvecklingen av en frusen graviditet "otillräcklig" progesteronproduktion "att skylla": den gula kroppen upphör att utföra sina funktioner. Detta kan indikera en lägre basal temperatur under graviditeten (36,9 grader och under). Därför rekommenderar läkare starkt att kvinnor med stor risk att utveckla fostrets abnormiteter övervakar förändringar i basaltemperaturen under graviditeten.

En liten minskning av basaltemperaturen hos gravida (med 0,1-0,2 grader) och frånvaron av andra ångestsymtom talar oftast om brist på progesteron och ett eventuellt hot om missfall. I detta fall föreskriver gynekologen en kurs av droger som hjälper till att återställa den hormonella bakgrunden.

Vi mäter basaltemperaturen korrekt

På kvällen sätt termometern så att du kan nå den utan att göra onödiga rörelser, bäst av allt - bredvid kudden. Efter att ha vaknat, smörj omedelbart termometerns spets med en babykräm och sätt den i anusen 2-3 cm. Basaltemperaturen mäts i 5-7 minuter.

Försök att flytta så lite som möjligt, stå inte upp och ännu mer, gör inte mätningar efter att ha rest på toaletten - resultatet kommer att vara felaktigt.

När du inte ska tro basal temperatur?

Ibland kan basaltemperaturen med en frusen graviditet inte minska. Dessutom kan mätresultaten påverkas av många faktorer: infektionssjukdomar, liten fysisk aktivitet, kön, matintag och en termometerfel. Därför är minskningen i rektaltemperaturen med frusen graviditet ett sekundärt tecken, som endast har diagnostisk betydelse fram till 14 veckors graviditet (under andra trimestern förändras den gravida kvinnornas hormonella bakgrund och fluktuationer i basaltemperaturen är inte så viktiga).

Det första som bör varna en gravid kvinna är den plötsliga försvinnandet av toxicos och ömhet hos bröstkörtlarna, utseendet av smärtor i underlivet, brunt eller fläckande. Ibland med en frusen graviditet stiger kroppstemperaturen hos en kvinna. Detta kan indikera att fostret redan är död och utvecklingen av den inflammatoriska processen har börjat.

Vid den minsta misstanke om den frusna graviditeten är det nödvändigt att snabbt kontakta gynekologen. Läkaren kommer att ordinera ett blodprov för hCG för att avgöra om fostret utvecklas och också skriva en riktning för ultraljud. Ultraljudsundersökning hjälper till att upptäcka närvaron eller frånvaron av hjärtklappning hos fostret, vilket innebär att det antingen kommer att motbevisa eller bekräfta dina rädslor.