Barn "från ett provrör"

En fruktansvärd diagnos av "infertilitet" för många låter som en slutgiltig dom. Lyckligtvis för idag står inte medicin kvar och erbjuder för par som inte kan föreställa ett barn naturligt, artificiell insemination. Barn "från ett provrör" - det här är ett ganska vanligt fenomen i den moderna världen. Dålig ekologi, sjukdomar, livsstil, transplanterade operationer - allt detta är anledningen till att omkring en tiondel av världens befolkning inte kan tänka sig ett barn på egen hand.

Befruktning "in vitro"

In vitro-befruktning eller den mer bekanta, förkortade termen ECO låter bokstavligen som "befruktning utanför människokroppen." Detta är hela kärnan i metoden. Under IVF extraheras ett ägg från en kvinnas kropp med en tunn nål. Var inte rädd för detta förfarande - processen tar bara några minuter och passerar under lokalbedövning. Vidare introduceras den framtida farens livliga spermatozoer i äggstocken, och det erhållna embryot odlas i en inkubator i upp till 5 dagar. Vid nästa steg placeras ett befruktat ägg i livmodern hos den förväntade mamman. Det är värt att notera att uppfattningen om ett barn som använder IVF tillgripas, både vid kvinnlig och manlig infertilitet.

Barn efter IVF

För första gången användes metoden för artificiell insemination i Storbritannien 1978. Sedan den tiden har tusentals friska och helt friska barn "från provröret" dykt upp på ljuset - tusentals kvinnor upplevde moderskapets glädje, tusentals familjer väntade på att barnet skulle dyka upp.

Runt den sensationella metoden har det alltid varit många rykten och myterna. Några undrade helt enkelt vilken typ av barn som föddes efter IVF, andra sa att barn "från provröret" lider av genetiska sjukdomar och som regel släpar efter i utvecklingen från sina kamrater. Denna åsikt har ingen grund för någon anledning, eftersom utvecklingen av barn som uppfattas av IVF är exakt densamma som för de som föds naturligt. Det enda som barnen födda efter IVF kan skilja sig från andra är den dubbla uppmärksamheten och ökad vård som omges av föräldrarna till barnet "från provröret".

När det gäller genetiska sjukdomar beror helt och hållet på "källmaterialet", det vill säga moderen och fadern. Konstgjord insemination kan i vissa fall även bidra till att utesluta möjligheten att överföra patologi till barnet. Så, till exempel, finns det ärftliga sjukdomar som överförs exklusivt genom manlinjen. I det här fallet, med IVF, är det möjligt att planera det ofödda barnets kön. Det är värt att notera att valet av ett barns kön med IVF är en tvångsåtgärd som endast används av medicinska skäl.

Överraskning "från ett provrör"

Ganska ofta, med artificiell insemination, får glada föräldrar inte ett barn, men genast tvillingar, tripletter eller till och med fyrdubblar. Det finns detta av flera anledningar, varav en är hyperstimulering av äggstockarna, genomförd före IVF.

För att öka risken för befruktning placeras flera ägg i livmodern. Naturligtvis diskuteras antalet implanterade embryon med framtida föräldrar, och med graviditetens början är det möjligt att minska det oönskade fostret. Men innan ett sådant förfarande utförs, är läkare skyldiga att varna en kvinna som reduktion kan ge upphov till missfall, därför är det extremt oönskat.

Det är helt säkert att ECO inte påverkar barnens hälsa på något sätt. Barn "från provröret" precis som de andra växer, utvecklar och kan ge sina barn naturligt. Allt detta visar erfarenheten av Louise Brown - det första barnet "från provröret", som redan har blivit en mamma utan medicinsk intervention.