Vilken typ av stenar gör smycken?

Ornament utan sten är tråkigt och monotont. Allt som en juvelerare kan göra i detta fall är att använda gravyr, skåror, en kombination av metaller och andra element. Men med hjälp av stenar är smycken helt förvandlade. Den stora juvelen blir produktens "hjärta" och nitar alla ögon, och spridningen av små stenar utstrålar en unik glans och lägger till lyx.

Stenar från vilka smycken är gjorda

Försök att göra en pålitlig klassificering av de stenar från vilka smycken görs har genomförts sedan antiken, men den största forskningen organiserades av akademiker A. E Fersman i början av 1900-talet. Denna klassificering används fortfarande av gemologists. Akademin delar upp stenarna i grupper, beroende på det sällsynta resultatet, värdet och de enskilda egenskaperna hos var och en av dem. Efter denna teori finns det tre typer av sten för smycken:

  1. Ädelstenar eller ädelstenar i första ordern. Dessa inkluderar: diamanter, safirer, rubiner, smaragder, alexandriter, chrysoberyler. Här bar också pärlor, som betecknar den som en ädelsten, som har ett mineraliskt ursprung. Särskilt uppskattade är klara, rena stenar med jämn, tjock färg. Turbiditet, sprickbildning och ojämn färgning minskar kraftigt kostnaden för pärla.
  2. Halvstenar av andra ordningen. Deras pris är mycket lägre än kostnaden för ädelstenar, men de används också för smycken. Beryl, topas, fenacit, rosa turmalin, ametist, zirkon och opal nämns här. Med exceptionell genomskinlighet och skönhet av ton, utvärderas de ibland som första ordningens stenar.
  3. Dekorativa stenar. Endast sällsynta exemplar är av högt värde. Alla andra är mycket billiga och tillgängliga. Dessa stenar används för billiga smycken och har sådana namn: turkos, turmalin, strass, kvarts, carnelian, bärnsten, jade och andra.

Dessa typer av naturstenar till smycken har funnits i konst. Vissa artister använder resterna och små smulor av stenar för att dekorera bilder, och folkläkare krediteras med att ha stenar för olika sjukdomar.

Smycken med färgade stenar

Vi bestämde vilka stenar som används för smycken, och nu kan vi ta med en annan klassificering, som är baserad på mineralens färg. Det är den färg som lockar uppmärksamheten på produkten och betonar dess unika och individualitet. Även om denna klassificering inte är officiell, ger den en fullständig översikt över färgade stenar.

  1. Blå stenar. Denna färg ser ädel och majestätisk ut. Den mest värdefulla blåstenen i smycken kallas safir. Dessutom har den blåaktiga nyansen aquamariner, turmalin och topas.
  2. Svarta stenar i smycken. Namnet på en svart sten i smycken kan inte vara en: agat, dykare, sheol, blodsten. Sällsyntare och dyrare är svarta diamanter, granatäpplen och svarta koraller. Den mörka färgen i ornamenten ser mystisk och fascinerande ut. Svarta stenar ser snygg ut i kombination med silver och vitt guld.
  3. Röda stenar i smycken. Mättad ljusröd i stenarna kan inte hittas, det finns mörkrödbruna färger. Sådana nyanser har granater, hyacinter, rubiner och turmalin.
  4. Ornament med gröna stenar. För sådana produkter används följande stenar: euklase, akvamarin, topas, amazonit, smaragd. Produkter med gröna stenar ser särskilt ädla ut.

Dessa är de grundläggande färgerna av smycken, som ofta finns i salonger och smycken varumärken . Sällan i ornamenten kan du hitta rosa stenar, gul, vit eller lila.