Varför sover inte ett barn bra på natten?

Den eviga frågan om alla mödrar: Varför sover deras barn så illa på natten? Också vad är det nödvändigt att göra i en situation när barnet ofta vaknar? Faktum är att för ett barn anses ett sådant nattläge vara ganska normalt. Problemet ligger i en annan: någon kan somna självständigt, vakna upp på mitten av natten och inte ens störa mamma, och ibland är barnet så dåligt vaken att de börjar gråta på mitten av natten.

Varför händer detta?

Barnet kan sova väldigt illa (inte bara på natten, men också under dagen), om föräldrarna inte har vant honom till det normaliserade schemat. Från och med födseln har barnet en 90-minuters cykel med vakenhet och sömn, i de två månaderna förekommer 4-timmarscykeln och i tre till fem månaders ålder vaknar de flesta barn inte om natten (om de bara används för utfodring). Att följa denna rutin och inte bryta den, med tiden utvecklar barnet sitt eget schema.

Även om allt bestäms individuellt. Det är möjligt att även vid två års ålder blir ett barn mycket sömnigt på natten. En av anledningarna kan vara barnets karaktär. Ofta är mycket aktiva (rastlösa) barn sovande noga, och följaktligen kan det minsta ljudet väcka dem. Dessutom behöver de inte mycket tid för att kompensera för kraften. Och de kan vakna med de första kuperna.

Som regel sover barnen för det första året. Om du någon gång börjar märka att barnet inte sover bra på natten, rusar du inte för att mata honom. Det kan trots allt vara att du behöver byta blöjor eller ändra barnets position. Också orsaken till att ett ettårigt barn vaknar på natten eller helt enkelt inte sover bra, kanske det obehag som insekter påför honom (till exempel myggor). Kanske kände han sig varm eller kall. Därför är det mycket viktigt att identifiera den sanna anledningen till att ett barn inte sover bra på natten.

Hur hjälper du barnet?

I det fall då ett ettårigt barn inte sover bra på natten kan det tyda på att hans tänder skärs. Därför orsakar smärtan stort obehag och det finns ett brott mot sömnen. Därför lagra speciella anestetiska geler. Massage av svullna tandkött med is kan också hjälpa till. Men det är nödvändigt att göra sådana förfaranden med stor omsorg, eftersom det är möjligt att ytterligare skada barnets hälsa.

Det är viktigt att lära barnet att somna utan din hjälp (ensam). Du kan lägga i din spjälsäng hans favoritleksak eller en napp på huvudnivån, så att han snabbt kunde upptäcka den, omgående. Eller, till exempel, lära dig hur man kramar en filt. Det finns många alternativ.

Om ett barn vid ett års ålder inte sover gott på natten på grund av det stora antalet känslor som han fick under dagen, är det nödvändigt att ta honom i tysta lekar i en timme (eller två) före sömnen. Eller du kan bara läsa honom en bok. Således kommer han att lugna sig lite, och följaktligen somna snabbare.

Kom ihåg att barnet måste somna i sin spjälsäng. Om du låsar honom i sängen, men först efter att han somnar, överför, förbered dig för att detta kommer att fortsätta under en längre tid. Och i framtiden kommer det att ta dig mycket tid att avvänja honom från en sådan regim.

Det finns också fall där det är nödvändigt att konsultera en läkare. Det kan ju hända att barnet plötsligt började sova dåligt på natten, även om det tidigare inte observerades, och du kan inte identifiera någon synlig orsak. Kanske en barnläkare kommer att ge dig råd om några sedativa som inte påverkar hans hälsa. Det kan till exempel vara växtbaserade dekoktioner.

Sammanfattningsvis alla ovanstående, kom ihåg att när du undrar varför ditt barn sover så illa på natten, bestämma först orsaken. Och sedan letar du efter möjliga sätt att lösa detta problem, vilket kan hjälpa dig i din situation.