Var är Taj Mahal?

Taj Mahal är ett enastående arkitektoniskt monument och en av de största attraktionerna i Indien som går tillbaka till Great Mogul-perioden. Taj byggdes som mausoleet av Shah-Jahans älskade fru - Mumtaz-Mahal, som dog under födseln. Shah Jahal själv begravdes senare också i Taj Mahal. Ordet Taj Mahal översätts som "The Greatest Palace": Taj är i översättning - en krona, en mahal - ett palats.

Taj Mahal - skapelsens historia

Historien om skapandet av en av de största attraktionerna i Indien började år 1630. Taj Mahal byggdes på floden Jamna, söder om Agra. Taj Mahal-komplexet omfattar:

Över 20 000 hantverkare och hantverkare arbetade med byggandet av Taj. Byggnaden varade i tolv år. Mausoleum-moskén kombinerar persiska, indiska, islamiska arkitektoniska stilar. Höjden på den femdomsbyggda byggnaden är 74 meter, vid hörn av byggnaden stiger fyra minareter. Minareterna lutas till sidan så att de, när de förstörs, skadar inte shahs och hans hustrus grav.

Mausoleet är omgivet av en vacker trädgård med en fontän och en swimmingpool där hela byggnaden reflekteras. Taj Mahals mausoleum, som ligger i staden Agra, är känt för sitt optiska fokus: om du går tillbaka till utgången, verkar byggnaden enorm jämfört med de omgivande träden. Centrum av komplexet är gravhvelvet. Det är en symmetrisk struktur med en båge, uppställd på en fyrkantig piedestal och kronad med en stor kupol. Höjden på huvudkupolen, byggd i form av en glödlampa, är imponerande - 35 meter. På toppen av kuperna är de traditionella persiska figurerna.

Vad är Taj Mahal gjord av?

Stiftelsen bestod av brunnar fyllda med mursten. Materialen transporterades på en femton kilometer ramp med hjälp av tjurar och vagnar. Vatten extraherades från floden genom kabel-hink system. Från en stor reservoar steg vatten upp i distributionsfacket, varifrån det levererades till byggarbetsplatsen genom tre rör. Kostnaden för byggandet var 32 miljoner rupier.

Separat uppmärksamhet förtjänar majestätisk dekoration: vitpolerad genomskinlig marmor med inlägg från sådana juveler som turkos, agat, malakit. Totalt är tjugoåtta typer av halvädelstenar och ädelstenar skyddade i gravens väggar. Den marmor, från vilken mausoleet gjordes, togs från stenbrottet 300 kilometer från staden. På dagarna ser moskéens väggar vit, på natten - silvery och vid solnedgången - rosa.

Byggandet av Taj Mahal deltog av mästare, inte bara från Indien, utan även från Centralasien, Mellanöstern, Persien. Designern av huvudbyggnaden är Ismail Afandi från det ottomanska riket. Det finns en legend enligt vilken på andra sidan floden Jamna borde det finnas en kopia av Taj, men endast av svart marmor. Byggnaden var inte färdig. För en tomt på 1,2 hektar ersatte jorden, höjde platsen på 50 meter över floden.

Taj Mahal - intressanta fakta

Enligt legenden beundrade Shah Jahan efter att hans son sönderslagit Taj Mahal från fängelsehallen. Ett intressant faktum är att Humayun-graven i Delhi, liknande Taj Mahal, väldigt liknar Taj Mahal som ett tecken på en stor kärlekshistoria mellan makarna. Och begravningsvalvet i Delhi byggdes tidigare, och Shah Jahan använde erfarenheten av att bygga Mughal-kejsarens grav under hans erektion. Det finns också en liten kopia av Taj Mahal som ligger i staden Agra. Det är graven av Itimad-Ud-Daul, byggd 1628.

Taj Mahal är sedan 1983 en UNESCO världsarvslista. Enligt en undersökning genomförd 2007 kom Taj Mahal i listan över världens nya sju underverk.

För närvarande finns det ett problem med att gräva av Jamnafloden, på grund av vilket mausoleet bosätter sig och sprickor på väggarna bildas. På grund av den förorenade luften blir också Tajs väggar, som är kända för sin vithet, gula. Byggnaden städas med speciell lera.