Urininkontinens hos kvinnor - orsaker

Urininkontinens är ett patologiskt tillstånd där ofrivillig urin frigörs. Detta problem är särskilt viktigt bland kvinnor. Det försämrar patientens livskvalitet signifikant, orsakar en känsla av skam och obehag. Dessutom vågar kvinnor ofta inte söka kvalificerad hjälp, vara generad av inkontinens eller tänker att allt kommer att gå för sig själv, vilket bara förvärrar deras tillstånd. Förresten är detta problem ett medföljande fenomen i vissa patologiska processer.

Tidigare var denna sjukdom ansedd som följeslagare av äldre människor, men det är nu berömt för "föryngring" - många kvinnor efter 30 år, och ännu tidigare, upplevde först urininkontinens. Så varför uppstår urininkontinens hos kvinnor?

Typer av urininkontinens hos kvinnor

En av de vanligaste typerna av patologi är stressinkontinens hos kvinnor, vilket uppstår med fysisk stress. På grund av spänningen i bukmusklerna ökar trycket i bukområdet, vilket i sin tur sätter tryck på blåsan, och sedan släpps en liten del urin. I alla "skyldiga" svaga sphincter - urinorganet, som slappnar av och öppnar med urinering. Resten av tiden är det i komprimerat tillstånd. Med sfinkterdysfunktion övervakas ingen urinproduktion och inkontinens uppstår.

Urgent inkontinens hos kvinnor kallas ofrivillig urinladdning av urin med en sådan oacceptabel och plötslig uppmaning att urinera att patienten inte kan innehålla den. Sådana olyckor provoceras av yttre faktorer - ljudet av en ström av vatten, en hosta, användningen av alkoholhaltiga drycker, när man växlar från värme till kyla.

Men oftast finns det en blandad typ av urininkontinens.

Orsaker till urininkontinens hos kvinnor

Stressad urininkontinens hos gravida kvinnor händer på grund av att musklerna sträcker sig i litet bäcken eller i svåra födslar med riva av perineum på grund av barnets stora vikt. Samtidigt ökar risken för att utveckla patologi hos patienter som födde andra och tredje barnet.

Urininkontinens hos unga kvinnor kan också uppstå som ett resultat av operation på bäckenorganen - med aborter, avlägsnande av livmoderns liv och livmodern, dess bilagor. Dessutom leder detta problem till tung sport, överdriven fysisk aktivitet, fetma, trauma i urogenitala organ eller ryggrad, vilket gör att hjärnan inte får signaler om blåsans fullhet.

Ett exempel är inkontinens hos en äldre kvinna, som i första hand hör samman med förändringar som uppstår i kroppen. Det finns en klimakteriet, där östrogenhalten ökar, vilket i sin tur påverkar de yttre könsorganens slemhinnor. Mängden vitamin C minskar också, vilket förvärrar vävnadsstyrkan och elasticiteten hos blåsans väggar. Åldersrelaterad urininkontinens hos kvinnor är också associerad med sjukdomar som ateroskleros, stroke, diabetes mellitus.

Oftast finns urininkontinens hos kvinnor på natten eller enuresis. Och den mest mottagliga för nattinkontinens hos en kvinna efter 45 år på grund av förlust av elasticitet hos blåsans väggar och en minskning av tonen i sphincten.

En kvinna borde definitivt rådgöra med en läkare för att lösa ett hälsoproblem. Det finns en medicinsk, fysioterapeutisk och kirurgisk behandling av urininkontinens.

Förebyggande av urininkontinens hos kvinnor består i att följa normerna för hygien, rätt näring, vattenregim, alkoholavvisande, cigaretter, begränsning av kaffe. Det är särskilt användbart att leda ett aktivt rätt sätt att leva och utföra övningar som bidrar till att stärka bäckens organers muskler ("Birch", "Bicycle", "Scissors", Kegel övningar ).