Vad är Wassermans reaktion?

Wassermans diagnostiska svar är ett av de allmänt kända studierna i medicin i mer än ett sekel. Utvecklad av den tyska läkaren August von Wasserman för att underlätta diagnostiken av de initiala och inaktiva formerna av syfilis, gick denna immunologiska reaktion omedelbart inom terapeutiska aktiviteter och visade sig vara användbar.

Vad orsakade en så entydigt positiv utvärdering av användningen av patientens blodprov för diagnos av syfilis ?

  1. Möjligheten föreföll för läkare att bekräfta diagnosen syfilis genom ett enkelt blodprov för RW (Wasserman-reaktion).
  2. Resultaten av behandlingen och dess effektivitet kan kontrolleras med hjälp av en specifik indikator.
  3. Enligt Wassermans positiva reaktion var det möjligt att fastställa inte bara infektions faktum, utan också ungefär - tiden för infektionstillfället.

Blodtest för Wasserman-reaktion

Med tiden avslöjades många brister i det populära blodprovet. Om Wassermans negativa reaktion vanligtvis var tillräckligt pålitlig, kan ett positivt resultat ofta orsakas av andra orsaker. Samtidigt har antalet möjliga skäl för ett felaktigt positivt resultat stadigt ökat med tiden.

En positiv reaktion noterades i vissa sjukdomar (malaria, tuberkulos, systemisk lupus erythematosus , leptospirose, spetälska, blodsjukdomar). Och även efter en vaccination eller en akut virusinfektion.

I Sovjetunionen, från andra hälften av femtiotalet av förra seklet, duplicerades den klassiska Wasserman-reaktionen alltid genom tillägg av ytterligare två obligatoriska studier - reaktionen av Kahn och den cytokoliska reaktionen.

För närvarande används Wassermans klassiska reaktion inte. Men enligt den etablerade vanan kallar läkare ofta någon reaktion av ett diagnostiskt blodprov för syfilis.