Typer av tandproteser

I den moderna världen förlorar problemen med ersättning för tandläkets defekt inte deras relevans. Åh, skadlig produktion, instabil ekologisk situation, otillfredsställande livsmedelssammansättning, livsmedelskvalitet och andra faktorer, som tidigare, påverkar hälsan på tänderna på samma sätt som den ärftliga faktorn. Men, lyckligtvis, idag är det nödvändigt att fråga endast en fråga - vilka typer av tandproteser blir optimala i ett visst fall.

Vem behöver tandproteser?

Låt oss överväga varför vi förstår de typer av proteser.

Moderna människor kan inte oroa sig - innovationer inom tandvård kan lösa alla problem och återställa tändernas integritet även i de svåraste fallen. Naturligtvis kan man argumentera för att många inte vill skapa de bästa proteserna samtidigt som de klarar av att tugga sina tänder. Men ger de sig ett redogörande för vad som kommer att hända med deras käke system i tid?

Tänk inte ens på behovet av att återställa de förstörda tänderna. Förr eller senare når kompensationsmekanismen förr eller senare sin gräns och förlusten av tänder leder till följande brott:

Vad är typ av tandproteser?

Alla typer av dentala proteser är uppdelade i flyttbara och ej flyttbara. Avtagbara proteser är de "farmors" proteser, som så ofta spelas i filmer och skämt. Faktum är att sådana proteser och sanningen används oftast hos äldre, vilket är förknippat med flera tandförluster från karies och dess komplikationer, periodontit . Men det finns inget att skratta åt, för att borttagbara proteser hjälper miljontals människor att återvända till ett helt liv, både när det gäller näring och kommunikation och estetik. Ett kännetecken för denna protes är behovet av protesens dagliga hygien.

Avtagbara proteser kan vara fullständiga, som täcker defekterna av en fullständig brist på tänder i munnen och delvis - med en betydande men inte fullständig tänderförlust. Traditionellt är basmaterialet för avtagbar protes akrylplast. Fler moderna typer av flyttbara tandproteser är nylonproteser. För deras tillverkning används speciell dental nylon, vilket ger de bästa estetiska egenskaperna, ökad styrka och lång användningstid.

Fast proteser används för att ersätta små defekter i dentitionen, missfärgning eller tandform. Dessa inkluderar:

  1. Kronor. De är gjorda av metaller, cermets (metalllegering med keramisk beläggning), keramik, plast.
  2. Bridges. Representera en konstruktion av flera kronor, vars ände bärs på stående tänder och de mellersta (1-3 styckena) kompenserar för den befintliga defekten.
  3. Tab. Mikroprosteser, oftast gjorda av keramiska material, vilket gör det möjligt att återställa tandens form och färg istället för att fylla på karies och dess komplikationer.
  4. Faner. Tunna porslin eller keramiska plattor, som kvalitativt kan eliminera kosmetiska defekter på framtänderna.

Varje typ av protes har sina fördelar och nackdelar, men det är i alla fall upp till tandläkaren att bestämma vilka proteser som ska införas, eftersom det är baserat på en mängd olika individuella faktorer.