Test för glukos vid graviditet

För att upptäcka sådana komplikationer som graviditetsdiabetes, ges kvinnor ett test för glukostolerans under graviditeten, som utförs från 24 till 28 veckor hos gravida kvinnor. Tänk på denna studie i detalj, vi kommer att dölja i detalj om algoritmen för att genomföra och utvärdera resultaten.

I vilka fall är detta test obligatoriskt?

De så kallade indikationerna för att utföra en sådan studie är:

Hur går glukosprovet under graviditeten?

Det bör noteras att det finns flera sorter av en sådan studie. Skillnaden är att avlägsnandet av resultaten kan göras vid olika tidpunkter. Därför fördelar de en timme, två timmars och tre timmars test. Beroende på typ av test för glukosstolerans, som utförs under graviditeten, finns en annan norm, vars värde beaktas vid utvärdering av resultaten.

Vatten och socker används för studien. Så, för 1 timmars test, ta 50 gram, 2 timmar - 75, 3 - 100 gram socker. Späd det till 300 ml vatten. Testet utförs på en tom mage. 8 timmar före testmålet är vatten förbjudet. Dessutom, under 3 dagar innan kosten följs: utesluta från kosten av fet, söt, kryddig mat.

Vilka normer fastställs vid bedömning av resultaten av ett glukosprov under graviditeten?

Det är värt att notera att endast läkaren har rätt att utvärdera, för att dra några slutsatser. Dessutom kan denna studie inte betraktas som slutresultatet. Ändring av indikationerna kan indikera en förutsättning för sjukdomen, och inte dess närvaro. Det är därför inte ovanligt att testet upprepas. Samma resultat i båda fallen är grunden för ytterligare undersökning av kvinnan.

Värdena för glukosprovet med övning som utförs under graviditeten utvärderas enbart på grundval av studietypen. Det är värt att säga att den fasta blodglukosenivån ligger inom 95 mg / ml.

Med ett timmes test, när sockerkoncentrationen överstiger 180 mg / ml, sägs det om förekomsten av sjukdomen. Vid en 2-timmarsstudie bör glukosnivån inte överstiga 155 mg / ml, med en 3-timmars studie, högst 140 mg / ml.