Tecken på mastopati hos kvinnor

Mastopati är en av de vanligaste kvinnliga sjukdomarna. Det är baserat på patologisk proliferation av bröstvävnaden. Denna sjukdom är känd för mer än ett sekel. Medicin har lärt sig att känna igen den och behandla den framgångsrikt. Tecken på mastopati hos kvinnor är alltid lika, de är lätt differentierade. Låt oss överväga vilka tecken på en mastopati som kan observera på dig själv och dig.

Mastopati - tecken på sjukdom

Det är viktigt att veta att mastopati kan vara diffus och nodulär. Dessa är inte två typer, men två på varandra följande stadier av utvecklingen av denna sjukdom. Tecken på diffus mastopati förekommer i början av sjukdomsutvecklingen. Om sjukdomen är igång, inte erkänd och inte behandlad, kan tecken på nodulär mastopati börja manifestera.

Tecken på fibrocystisk mastopati

  1. Mastopati börjar med det faktum att bröstets bindväv expanderar. I detta fall observeras bildning av små buntar av en prosoidform. Tecken på bröstmastopati på detta stadium inkluderar den så kallade mastalgi, det vill säga ömhet. Det inträffar omedelbart före menstruation. Med menstruation sjunker smärtan. De första tecknen på mastopati kan också innefatta utseendet av små globala tätningar i bröstkörtens övre del. Huvudproblemet är att kvinnor ofta ignorerar dessa symtom, vilket gör ett farligt misstag, eftersom mastopati lätt kan botas konservativt på ett tidigt stadium. Om tecken på fibrotisk mastopati noteras bör läkaren omedelbart konsulteras, eftersom denna sjukdom är föregångaren till cancer-neoplasmer.
  2. Tecken på cystisk mastopati i händelse av vidare utveckling av sjukdomen kan manifestera sig som bildandet av täta knutar, vars storlek kan variera från storleken på en ärt till en valnöts storlek. Med den nodulära formen av mastopati blir smärtan i bröstet mycket intensivare. Smärta kan även ges till armhålan och axeln. Ibland kan även den minsta beröringen till bröstet vara smärtsam. Det är möjligt att urladdningen av kolostrummet eller klart och jämnt blodigt fluid från bröstvårtan börjar. Tecken på mastopati hos kvinnor i detta skede kan innefatta bestämning av lobulationen eller granulariteten hos vävnader vid palpation. Det är viktigt att notera att med nodal mastopati, smärta känslor, liksom förändringar i bröstkörteln med menstruationens början, försvinna inte.

Ekkokarcinos av fibrocystisk mastopati

För diagnos av mastopati, föreskrivs en obligatorisk ultraljudsskanning eller röntgenmomografi. Den senare metoden är ganska farlig och inte alltid effektiv, särskilt om den används för att diagnostisera denna sjukdom hos unga kvinnor. Därför kommer ultraljudsdiagnostik på toppen bland alla instrumentella metoder för att diagnostisera mastopati hos kvinnor.

Echopriznaki fibrous mastopati, som regel tillräckligt uppenbart för att göra en lämplig diagnos, baserad enbart på data från ultraljudsundersökningen. Doktorns erfarenhet och kvaliteten på den utrustning som studien utförs på är emellertid mycket viktig.

Ekko tecken på cystisk mastopati bestäms på grundval av mätning av tjockleken hos klyvvävnadskiktet, indikatorer för echolokation av bröstvävnad, typen av bröststruktur. Ultraljudsläkaren kontrollerar förhållandet mellan fibröst och glandulärt vävnad, liksom huruvida detta förhållande motsvarar ålder. När mastopati multipliceras cyster, glandulär hyperplasi och fibrosering av körtelvävnad.