Symtom på cystit hos kvinnor

Symtom på inflammation i blåsan (cystit) finns ofta, men observeras hos kvinnor oftare än hos män. Bidra till dessa anatomiska egenskaper: Kvinnans urinrör (urinrör) är bredare och kortare än hanen och ligger nära anusen och de kvinnliga könsorganen, vilket bidrar till att infektionen därifrån kommer in i urinröret i blåsan, även om det är möjligt att utveckla cystit i inflammationssjukdomar i njurarna.

Orsaker till cystit hos kvinnor

Sätt att få infektionen i blåsan:

I mer än 90% av fallen är orsaken till cystitis E. coli, som normalt lever i tarmarna. Efter henne är Staphylococcus ett vanligt orsakssymptom av cystitis. I sällsynta fall orsakar inflammation klebsiella, proteus, svampar, trichomonader, klamydia, virus och mykoplasma.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av cystit - är hypotermi (både allmänt och lokalt), kränkningar av personlig hygien, frekvent och långvarig retention av urin i blåsan.

Symtom på akut cystit hos kvinnor

Om blåsans inflammation är akut, klagar kvinnor oftare på ökad frekvens av urinering, smärta och brännande vid urinering i underlivet. Efter urinering verkar det som att tömningen var ofullständig, det kan ofta förekomma urinering, men liten urin frigörs. Urinen förändrar färg och transparens - det blir grumligt med inhomogena föroreningar, slemhinnor eller purulenta sediment, ibland med blodår. Med en hög intensitet av inflammation är det möjligt att höja kroppstemperaturen till subfebrila siffror, symtom på allmän förgiftning.

Symtom på kronisk cystit hos kvinnor

Under eftergivningsperioden kan kronisk cystit inte ge några symtom, men mer än två gånger om året finns det förvärringar, vars symptom ligner akut inflammation. Men de symtom på cystit hos kvinnor, som är typiska för kronisk inflammation, kommer att vara milda: de är smärta i underlivet, ofta värkande, som ges till perineum och urinrör, det är ofta uppmanat att urinera, orenheter uppträder i urinen - slem, pus eller spotting.

Diagnos av blåsan

Först och främst för att diagnostisera blåsan är det nödvändigt att genomföra en laboratorieundersökning av urin: det finns leukocyter , slem, protein, erytrocyter, bakterier, salter av fosfater, urater eller oxalater. Vid behov, utför ultraljud av blåsan, cystografi och cystoskopi, en biopsi av slemhinnan. Differentiell diagnos utförs med inflammation i njurarna - cystit hos kvinnor har karakteristiska symtom.

Behandling av blåsan

Läkemedel för behandling av inflammatoriska sjukdomar i blåsan är oftast derivat av nitrofuran-serien (uroantiseptika) - Furagin, Furadonin, Furomag. Dessa droger är oförändrade i urinen, vilket leder till att en patogen mikroflora dödas i den.

Vid behov föreskrivs dessutom antibiotika av ett brett spektrum av verkan av gruppen fluorokinoloner (Ciprofloxacin, Gatifloxacin, Ofloxacin). För att lindra smärta och spasmer i blåsan ordineras antispasmodika (förutom att spasmen avlägsnas används termiska procedurer, såsom en varmare på underlivet, heta sessilbad). Tilldela en diet som inte innehåller ämnen som irriterar blåsans slemhinnor (salt, kryddiga rätter, marinader, röka produkter, heta juice) och använd fytoteor som har en antiinflammatorisk effekt på urinvägarna.