Solbränna - Vad ska man göra?

På stranden av stranden sträcker sig många människor, som underskattar förbränningen av den brännande solen och inte iakttar försiktighetsåtgärderna, en sådan olägenhet som solbränna. Ofta "bränn" personer med ljus hud, i kroppen som producerar en minimal mängd pigmentmelanin, för vilket även en kort vistelse under direkt solljus orsakar rodnad och bränning. Även solbränna utvecklas ofta hos dem som solar i solen under timmarna med sin högsta aktivitet - från 11 till 16.

Vad ska jag göra om min hud är solbränna hemma?

Först och främst bör du gömma sig från ultraviolett, helst i ett kallt rum (om det inte är möjligt, bara i skuggan), säkra dig vila och bedöma omfattningen av lesionen. Om bränningen är lätt (det finns bara rodnad, ömhet vid beröring, klåda), med sin behandling kan du klara sig själv utan att vända sig till doktorn. För detta används både apoteksprodukter och recept av traditionell medicin.

Som ett förstahjälpmedel efter att ha fått solbränna rekommenderas följande:

  1. Ta en sval dusch eller bad utan att använda tvättmedel, och om ett litet område av huden är skadad - gör en kall kompress (för komprimering kan du använda vanligt vatten men bättre - örtinfusion, grönt te, mineralvatten).
  2. Använd så mycket som möjligt en vätska av rumstemperatur (vatten, komposit, juice, svagt te).
  3. För att minska smärta kan du ta ett piller av Paracetamol eller Ibuprofen.

Vidare bör den förbrända huden behandlas med produkter som hjälper till att återfuktas, lindra inflammation och påskynda regenerering av vävnader. Dessa inkluderar:

1. Apotek:

2. Människans:

Vid läkningstiden, när avlägsnandet av det skadade hudskiktet börjar, kan du ansluta lokal användning av vegetabiliska oljor (havtorn, olivolja, kokosnöt, etc.) till behandlingen.

Vad ska jag göra om det finns stark solbränna med blåsor?

I fallet då huden är skadad allvarligt (med svår smärta, rodnad, svullnad, blåsor med klart och blodigt innehåll, feber, illamående, huvudvärk, etc.) ska du ringa en ambulans eller gå till en medicinsk anläggning. Det bör förstås att det är möjligt att fullständigt bedöma omfattningen av skadorna 8-12 timmar efter bränningen, även om skadorna inte var mycket uttalade först, men hemma är det inte möjligt att lindra tillståndet och symtomen försämras, du behöver se en läkare.

Vad man ska göra efter en solbränna, varifrån bubblorna förblivit, bör beslutas av läkaren efter undersökningen. Vanligen, om blåsorna är små, liknar behandlingstaktiken mot behandling för milda brännskador, men antiseptiska medel ska användas för att behandla det drabbade området. Med stora blåsor öppnas de för att ta bort innehållet.

Vad kan inte göras med solbränna?

Förbjudet för solbränna:

  1. Kyl huden med is.
  2. Använd alkoholhaltiga produkter, och under den ursprungliga perioden - fettbaserade medel.
  3. Bo i solen tills huden återställs.
  4. Använd svampar, alkalisk tvål, scrubs.
  5. Öppna blåsorna själv.
  6. Drick alkohol, starkt kaffe och te, förbättra dehydrering.