Akut pankreatit - symtom

Bukspottkörteln är en av de viktigaste organen, eftersom den producerar de flesta matsmältningsenzymerna, såväl som insulin. Med dess inflammation bryts mekanismerna för produktion av dessa ämnen, det kan orsaka allvarlig förgiftning och till och med diabetes mellitus. Därför är det viktigt att omedelbart identifiera akut pankreatit - symptomen på detta tillstånd är mycket specifika, vilket underlättar diagnosen.

De första tecknen på akut pankreatit hos kvinnor

Den tidigaste och mest karakteristiska kliniska manifestationen av patologi är smärtsyndromet. Det är mycket uttalat, intensivt och konstant. Patienter beskriver smärta i inflammation i bukspottkörteln som tråkig, paroxysmal eller skärande. Det kan ha en tydlig lokalisering - i höger vänster hypokondrium, under skedet. Om sjukdomen påverkar hela orgelet, så observeras ett smärta i syndrom, följt av en känsla av att klämma i buken.

Det är värt att notera att, om det inte finns tidsmedvård och att ta smärtstillande läkemedel, kan det uppstå smärtstötar .

Andra symptom på akut pankreatit

Därefter läggs följande symtom i smärtssyndromet:

  1. Ändra ansiktsskuggan. I början börjar huden bli mycket blek, helt ner till cyanos. Efter ett tag förvärvar ansiktet en jordig grå färg.
  2. Ökad kroppstemperatur. Det noteras med den snabba utvecklingen av inflammation, termometerets kolumn når värden på 39-40 grader.
  3. Blodtryck hoppar. På grund av en cirkulationsstörning kan hyper- eller hypotension förekomma.
  4. Illamående, hiccough, torr mun, frekventa erctations. På grund av avsaknaden av enzymer som stagnerar i bukspottkörteln med pankreatit, upphör mat i praktiken att tömmas i tarmarna, vilket framkallar dessa symtom.
  5. Avföringstörningar. Oftast klagar patienterna på diarré. I det här fallet har avföring en fetaktig lukt, en skumaktig karaktär, stora delar av osmält mat är märkbara i avföringen. Det finns färre fall av förstoppning. De kombineras med en stark svullnad i tarmarna, flatulens, ett märkbart härdande av bukmusklerna.
  6. Intensiv kräkningar. I regel är detta symptom det farligaste, eftersom det leder till en riklig förlust av vätska genom kroppen, uttorkning. Kräkningar består av innehållet i magen, en stor mängd osmält mat och gallon från duodenum. Det ger inte lättnad, det framkallar irritation av slemhinnorna i matstrupen och munhålan.
  7. Cyanotiska fläckar på buken. På grund av inflammatoriska processer i bukspottkörteln kan blod sippra in i den epigastriska kaviteten. Därför, på nedre delen av ryggen, i inguinalzonen och omkring naveln visas stora fläckar som har en blågrön nyans. I allmänhet ser huden ut som marmor.
  8. Andnöd. På grund av förlusten av elektrolyter under kräkningar blir patienten svår att andas. Kroppen avger klibbig, riklig och kall svett, en tät uppbyggnad på tungan.

Ibland är symtomen på en akut sklerosform av pankreatit, det finns mekanisk gulsot - guling av huden och sclera, som i hepatit. Det inträffar på grund av den allmänna pressningen gallröret med en inflammerad kropps vävnad. Denna kliniska manifestation indikerar allvarlig förgiftning och kräver omedelbar akutsjukvård.

Tecken på akut pankreatit på ultraljud

Under ultraljudsundersökningen hittas en ackumulering i lumen i kirtlet med exsudat, vilket framträder på skärmen som ett eko-transparent band mellan den främre ytan av bukspottkörteln och bakväggen i magen. Normalt finns det ingen klarhet alls.

Dessutom reducerade ultraljudet signifikant ekogeniteten hos den parenkymala vävnaden hos det inflammerade organet.