Sevärdheter i Wellington

Wellington - en vacker och mysig stad, som har något att överraska även den mest erfarna turisten. Enligt versionen av Loneley Planet nr. 1, är Wellington den bekvämaste och vackra huvudstaden i världen.

Det arkitektoniska utseendet på den tidigare koloniala huvudstaden är olika: byggnader på 19-1 våningen. 20 århundraden. harmoniskt kombinerat med moderna byggnader. I staden finns många broar och viadukter, gröna torg och parker.

Utflykter till Wellington börjar som regel med ett besök på en av de mest intressanta sevärdheterna - Mount Victoria. Från observationsplattformen kan du se ett fantastiskt panorama över staden, omgivande dess gröna kullar och bukten med kockstationen. Långt vid horisonten i klart väder kan man överväga södra Alperna.

Historiska monument

Inte långt från berget Victoria är ett militärt minne till minne för Nya Zeelanders som dog på fronterna av första och andra världskriget och i lokala militära konflikter. Den 25 april höll årsdagen för landningen av Nya Zeeland trupper i staden Gallipoli 1915 högtidliga händelser på minnesplatsen.

Ett annat intressant monument av andra världskriget är fästningen i Wright Hill . På ett stort militärt fort med kraftfulla befästningar, batterier och ett nätverk av tunnelbana, fungerar ett museum för närvarande. Fästningen ligger långt ifrån centrum, bland åsens åsar, från dess väggar öppnar en fantastisk utsikt över bukten.

Arkitektoniska och kulturella attraktioner

I Wellington var arkitekturstilarna i de tre epokerna - Victorian, Edwardian och Art Nouveau - mycket subtila och elegant kombinerade.

En av de vackraste byggnaderna i Nya Zeeland, dess visitkort är rådhuset . Den första stenen i byggnaden 1901 lades av den brittiska kungen George V. I dag används stadshuset inte bara för stadens myndigheters behov, Det är värd för alla typer av utställningar, konserter, konferenser, välgörenhetsevenemang. Vid en tid i rådhusets konsertsal var Beatles och Rolling Stones.

Glöm inte att fotograferas mot bakgrunden av "bikupan" - en av byggnaderna i det parlamentariska komplexet, som har den karakteristiska formen av en traditionell halmkorn för bin. En rund byggnad i modernismens stil byggdes i mer än tio år, vid öppnandet år 1977 var drottning Elizabeth närvarande.

Inte långt ifrån parlamentet finns det ett annat monument av arkitektur - regeringens tidigare palats. Unikheten i byggnaden är att den är helt tillverkade av trä och fram till slutet av 90-talet var den näst största träbyggnaden i världen.

En av de äldsta utbildningsinstitutionerna i Nya Zeeland är University of Queen Victoria. Universitetsbyggnaden är känd som Hunterbyggnaden. Detta namn gavs till honom till minne av professor i filosofi Thomas Hunter, som i decennier lärde sig vid universitetet.

Theatre of St. James är ett värdefullt historiskt och arkitektoniskt föremål för landet. Byggnaden återspeglar de arkitektoniska ambitionerna i början av 1900-talet. och har en fascinerande historia.

Ett verkligt konstverk i mitten av staden är fotgängarbroen "Stad i havet, som förbinder centrala torget och stadens hamn. Broen är dekorerad med snidade träskulpturer som skildrar mytiska varelser från Maori-troen och representanter för modern fauna.

Museer i Wellington

Om du kom till Wellington med barn, var noga med att gå till naturhistoriska museet " Te Papa Tongnareva ." Ett helt komplex med tematiska avdelningar av "Växter", "Djur", "Fåglar" och unika utställningar, såsom skelett av en jätte vithval eller en stor bläckfisk av 10 m lång och väger 500 kg, lämnar inte dig likgiltig. Barnen kommer inte att bli uttråkad, de har barnens lekrum.

Museet för konst och kultur " Patak " ligger 10 km från staden. Det visar bilder av Nya Zeeland och utländska konstnärer, livsobjekt och konst av den inhemska befolkningen i Nya Zeeland - Maori. Ett tak med museet rymmer stadsbiblioteket Porirua, en traditionell japansk trädgård och ett musikmuseum "Melodifabrik".

Det finns också ett konsthall i Wellington. Det finns ingen permanent exposition i den, byggnaden används som en utställningshall för helt olika ämnen av konstnärlig och fotografisk konst.

I den historiska byggnaden av den tidigare tullen, vid hamnen, finns det Wellington Museum och havet . Museutställningen består av två delar. Den första introducerar historien om de första maori och europeiska bosättningarna, utvecklingen av staden. Utställningen om Nya Zeelands marinhistoria, som är mer än 800 år gammal, är inte mindre intressant.

I centrum av staden finns ett litet, men mycket trevligt museum - " Colonial Cottage ". Det här är familjen Wallis-familjen - kolonisterna som bosatte sig i Wellington i mitten av 1800-talet. Situationen i rummen är helt identisk med den tiden.

Fans av kultrilogin "Ringenes Herre" kommer att vara intresserade av museet för filmbranschen Weta Cave. Under besöket på museet kan du hitta intressanta detaljer om skytte av sådana filmmästerverk som "Avatar", "King Kong" och "The Lord of the Rings", för att köpa temanisiner.

Religiösa byggnader

Centralt i huvudstadens andliga liv är den katolska kyrkan St Mary of the Angels. Kyrkans gamla byggnad förstördes av eld 1918. Några år senare byggdes en ny byggnad i gotisk stil med hjälp av armerade betongkonstruktioner. Kyrkan är känd för sin kör och magnifika orgelmusik.

Trä St. Pauls katedral, som ligger på en grön torg i mitten av staden, förvånar med en atmosfär av storhet och samtidigt lugn, med en elegant inredning.

Naturattraktioner och parker

I Wellington är den äldsta i Nya Zeeland zoo, där många djur lever från hela världen. Buren är anordnad på ett sådant sätt att besökaren omedelbart har en känsla av enhet med naturen. Här ser du tigrar, lejon, björnar, elefanter, olika fåglar, inklusive en kiwifågel - landets nationella symbol.

Wellingtons botaniska trädgård ligger på en kulle nära stadens centrum. I mitten av den subtropiska skogen finns en rosenträdgård och ett lyxigt växthus, en damm för fjäderfä. Gatorna är dekorerad med vackra snidade skulpturer. På trädgårdens territorium finns flera nationella observatorier och museet för linbanan.