Oliverna


Den berömda oliverna predikar, förrädiska förräderi i Getsemans trädgård , platsen för dyrkan av kung David, den mest kända judiska kyrkogården , Kristi himmelfärd. Allt detta är kopplat till Oliver Mount i Jerusalem . På sina backar hittar du många kulturella, historiska, arkitektoniska och bibliska monument, och du kan också njuta av fantastiska panoramaer av den heliga "staden av tre religioner" som öppnar sig från topparna i Oliverberget.

Lite historia och intressanta fakta

Vad kan man se på Oljeberget?

Med tanke på närheten till den heliga bibliska staden är det lätt att anta att man på berget kan hitta mer än en religiös byggnad. De mest kända av dem är:

Templer och kloster är inte de enda sevärdheterna i Oljebryggan. Det finns också det judiska universitetet i Jerusalem , som gick in i de 100 bästa universiteten 2012, Hadassah Hospital nominerat till Nobelpriset 2005, Brigham Young University och, naturligtvis, Oljekolvens huvudsakliga dekoration - Getsemans trädgård . Det är här att du kan göra ett av de mest pittoreska bilderna i Jerusalem - på den västra sluttningen av Oljebronen, omgiven av antika oliver, som är över 1000 år gammal, och mot bakgrund av de gyllene kyrkorna.

Vad ser du vid foten av oljebolaget?

På södra och västra nedre sluttningarna av Oliverbunten är en stor judisk kyrkogård . De första gravarna uppträdde här i det första templets tid, dessa begravningsplatser är mer än 2500 år gamla.

Kyrkogården på Oljeberget i Jerusalem verkade inte av misstag. Enligt profeten Zechariahs ord är det från denna plats att alla de dödas uppståndelse efter världens slut börjar. Varje jud anser det vara en stor ära att bli begravd på ett heligt berg, men idag är det ganska svårt att få tillstånd till begravning. Antalet gravar har redan överskridit 150 tusen. Rätten att begravas på Oljeberget beviljas endast högt ställda tjänstemän och framstående invånare i Israel .

På den mest heliga judiska kyrkogården kan du hitta gravarna av Rabbi Shlomo Goren, som blåste hornet framför västmuren , "Modern Hebrew" far, Eliezer Ben-Yehud, författaren Shmuel Yosef Agnon, den berömda offentliga figuren Abraham Yitzhak Cook, premiärministern Israel Menachem Börja, författare Elsa Lasker-Schuler, mediamagnet Robert Maxwell. Vissa gravar är hänförda till tecknen på Gamla Testamentet.

På Oljeberget i Jerusalem finns det en annan känd kyrkogård - profeternas gravar . Det är en djup grotta där det finns 36 begravningsnischer. Enligt legenden fick profeterna Zechariah, Haggai, Mal'ahi och andra bibliska predikanter fred. Men många forskare motbevisa denna historia och insisterar på att världens kristna är begravda i grottan, och förutom sitt namn finns ingenting associerat med dessa profeter.

Hur kommer man dit?

Oljeberget kan nås till fots. Det närmaste sättet ligger från Lions port i Gamla Stan .

Om du vill spara din styrka för en promenad längs berget själv kan du ta buss nummer 75 till huvudobservationsdäcken på Eleon. Han lämnar stationen nära Damaskusporten .