Judisk kyrkogård på Oljeberget

Fråga någon jude där han skulle vilja bli begravd, och han kommer att svara: "Naturligtvis, på Oljesberget ." Beläget i den heliga staden av de tre religionerna, på den mest heliga kullen, med en historia av tusentals och bländes av gamla legender. Inte många är hedrade att vila på Olive Cemetery, men absolut drömmer allt om det. Efter att ha besökt här kommer du att känna den extraordinära energin som härskar här, du kommer att se många gamla gravar och gravar av enastående människor.

Funktioner på den judiska kyrkogården

Judar vid begravning observera några traditioner som skiljer sig från kristna och muslimska.

I judendomen, mycket strikt inställning till regeln om "icke-överträdelse av gravar". Återgången till den avlidne är endast tillåten i speciella fall: om kyrkogården hotas av någon katastrof (vattentvätt eller annan form av profanitet) eller kroppen upphetsas för att överföra den till en familjegrav eller till det heliga landet.

På den judiska kyrkogården ser du inga monument, inga korsar, inga blommor. Här är det vanligt att använda som en gravsten för att installera massiva rektangulära plattor med graverade inskriptioner på hebreiska. På baksidan av plattan finns en liten depression för begravningslyset, skyddat mot vind och regn.

Och på den judiska kyrkogården ligger nästan varje grav stenar av olika former och storlekar. I judendomen symboliserar stenen evigheten. Dessutom är stenarna kända för att vara en utmärkt ledare av mänsklig energi. Därför ger du stenar på kyrkogården, ger dig en del av dig själv och visar respekt för den avlidne. Om det finns andra versioner av utseendet på denna tradition. De säger att de tidigare lade blommor på de judiska gravarna, men i den heta öknen visade de sig mycket snabbt, det var därför de ersattes med stenar. Vissa ortodoxa tror att gravstenarna är lika i sin makt till fragmenten av det förstörda judiska templet.

Den äldsta och dyraste kyrkogården i Israel

Den judiska kyrkogården på Oljeberget skiljer sig från alla övriga. Och det handlar inte bara om hans fasta ålder och närhet till huvudstaden, men på en speciell plats. Enligt profeten Zechariahs ord, så snart som världens ände kommer, kommer Messias att stiga upp på Oljesberget och med de första ljuden av Esekielens rör kommer de att börja återuppliva de döda. Varje jud drömmar om att vara bland dem som först kommer att hitta ett liv efter döden. Det är därför det är en stor ära att bli begravd på Oljebryggan. Kyrkogården är fortfarande öppen för begravning, men priset på utrymmet som är allokerat till graven är extremt högt. Inte många har råd med denna lyx. Nyligen är bara höga tjänstemän och enastående judar begraven här (politiker, författare, offentliga figurer).

Totalt finns det över 150 000 gravar på den judiska kyrkogården på Oljeberget. Enligt historiker är de första begravningarna vid foten av berget cirka 2500 år, det vill säga en kyrkogård uppträdde i det första templet (950-586 f.Kr.). Under andra tempeltiden uppträdde gravarna Zachary bin Joyadai och Absalom, och kyrkogården själv utvidgades i norr och täckte bergssluttningarna.

Det mest besökta stället av turister på den judiska kyrkogården på Oljeberget är profeternas grotta . Enligt legenden ligger här Zacharias, Haggai, Mal'ahi och andra gammaltestamentliga karaktärer (totalt 36 begravningsnischer). Det finns dock ingen bekräftelse på detta, det är ganska möjligt att de gamla gravarna helt enkelt namngavs efter de stora predikanterna, och vanliga människor begravdes där.

Vad ska man se bredvid den judiska kyrkogården på Oljeberget?

Hur kommer man dit?

Till den judiska kyrkogården på Oljeberget kan nås till fots från Gamla stan i Jerusalem . Närmaste vägen är från Lion Gate (ca 650 meter).

Vid foten av Oliefabriken och på toppen finns parkeringsplatser. Du kan köra hit med bil från någon del av staden.

Om du kommer med kollektivtrafiken kan du använda bussar 51, 205, 206, 236, 257. Alla av dem stoppar i närheten (på Ras Al-Amud Square / Jericho Road).